دکتر فؤاد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در وین، بر لزوم هوشیاری بیش از پیش تیم مذاکره در قبال حیله گری غرب بویژه آمریکایی ها تاکید کرد.
این استاد دانشگاه ابراز کرد: آمریکایی ها سعی می کنند در عین حال که در ظاهر به برخی خطوط قرمز ایران توجه کنند و خود را ملتزم نشان دهند، اما طراحی و ساختاری که از ابتدا به دنبال آن بوده اند را پیگیری می کنند.
وی لغو همه تحریم ها در روز امضای توافق را از این دست موارد ذکر و تصریح کرد: آمریکایی ها کاری که در این باره می کنند این است که اولا می گویند ما چنین چیزی را امضا نمی کنیم و به کلی صورت مساله را پاک می کنند و بعد لیست کارهایی که ایران باید انجام دهد را مطرح می کنند و تعلیق و نه لغو تحریم ها را منوط به راستی آزمایی آژانس می کنند.
این استاد دانشگاه با بیان این که آمریکایی ها یک طراحی سه مرحله ای را دنبال می کنند، گفت: از دید آمریکایی ها روزی که مذاکرات به نتیجه می رسد، یک روز، روز توافق نیز یک روز و روز اجرای آن نیز یک مرحله دیگر است.
وی بیان کرد: اظهارات آقای عراقچی که در گفت وگو با شبکه اول سیما پخش شد نیز این اظهارات آمریکایی ها را به نوعی تایید می کند و از فحوای کلام ایشان چنین چیزی استنباط می شود و ظاهرا دوستان ما در تیم مذاکره کننده چنین چیزی را هم پذیرفته اند و این مساله به شدت ایجاد مشکل می کند.
این تحلیلگر مسائل آمریکا افزود: آقای جان کری اسفندماه سال گذشته تاکید کرده بود که توافق با ایران از لحاظ حقوقی برای آمریکا الزام آور نیست؛ در آن موقع ما تعجب می کردیم که مگر امکان دارد توافق بشود و برای آمریکایی ها الزام آور نباشد.
وی اضافه کرد: جواب این سؤال را پنجم تیرماه در اظهاراتی که خانم وندی شرمن در واشنگتن داشت، گرفتیم؛ وی برای نخستین بار بحث عدم امضای متن را مطرح کرد.
ایزدی گفت: موضوع بعدی که باید به آن اشاره کنم این است که آقای عراقچی تاکید کردند که ما در صورت به نتیجه رسیدن یک قطعنامه در شورای امنیت خواهیم داشت و البته آمریکایی ها هم همین نکته را بیان می کنند؛ منتهی این روند و ساختاری که می خواهند از آن تبعیت کنند بسیار خطرناک است.
وی اضافه کرد: آمریکایی ها در شورای امنیت از حق وتو برخوردار هستند و ما چنین حقی را نداریم، آنها می توانند به بهانه عدم اجرای تعهدات از سوی ایران، علیه ما کارهایی را انجام دهند اما اگر طرف های مقابل بدعهدی و نقض پیمان کردند ما چکار می توانیم در شورای امنیت انجام دهیم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در صورت توافق و نقض عهد از سوی آمریکایی ها، باید مطمئن بود که قطعنامه ای علیه آمریکا در سازمان ملل و شورای امنیت صادر نخواهد شد؛ اما آیا چنین فرضی برای ایران وجود دارد؟
وی با بیان این که با وجود همه کشتارها و جنایاتی که آمریکایی ها مرتکب شدند ما ندیدیم که قطعنامه ای در شورای امنیت علیه شان صادر شود، افزود: ما نباید این تصور غیر واقعی را داشته باشیم که در شورای امنیت می توانیم در مقابل بدعهدی طرف مقابل کاری انجام دهیم.
ایزدی با تشریح ساختار حقوقی داخلی آمریکا، اضافه کرد: ساختار داخلی آمریکایی ها به گونه ای است که اگر از کاری خوش شان نیاید به آن تن نمی دهند؛ کنگره آمریکا به راحتی قطعنامه های شورای امنیت را نقض می کند.
وی با تاکید بر این که طراحی آمریکایی ها نباید از سوی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران پذیرفته شود، افزود: چندی پیش مجلس قانونی را مصوب کرد که مذاکرات هسته ای باید پایبند به اصول و خطوطی باشد و این قانون به تایید شورای نگهبان نیز رسیید؛ آقای عراقچی در سخنان خود این نکته را مورد اشاره قرار داد که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات قطعنامه شورای امنیت صادر می شود و آن را اعلام خواهیم کرد، سخن ما این است که در این بین نقش مجلس شورای اسلامی به عنوان یک نهاد قانونی چیست.
کارشناس مسائل آمریکا خاطرنشان کرد: مجلس یک نهاد تشریفاتی و تزئینی نیست، به هیچ وجه شایسته کشور جمهوری اسلامی ایران نیست که پروسه ای آغاز شود که نتیجه آن دور زدن نهادهای قانونی کشور باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی موضوع دیگر مشکل آفرین در مذاکرات هسته ای را مساله لغو تحریم ها ذکر و تصریح کرد: بحث لغو تحریم ها در روز امضای توافق مطرح بود، الان با مطالبی که عرض شد امضای توافق منتفی است؛ از سوی دیگر طرف مقابل صحبت از تعلیق می کند نه لغو.
ایزدی افزود: موضوع پروتکل الحاقی و مصاحبه با دانشمندان و شخصیت ها و بازدید از مراکز نظامی نیز از جمله موضوعاتی است که طرف مقابل در این جهت زیاده خواهی می کند و متاسفانه راستی آزمایی آژانس این راه را برای آنها باز می کند.
کارشناس مسائل آمریکا در پایان اظهار داشت: آمریکایی ها با زیاده خواهی و تحریم ها به دنبال متوقف کردن برنامه هسته ای ایران و دیگر اهداف خود هستند و نشانه ای دیده نمی شود که آمریکا از این خواسته خود دست برداشته باشد.
Sorry. No data so far.