در 9 تیر 1394 (مطابق با 30 ژوئن) مئیر عزری سفیر سابق رژیم صهیونیستی در ایران دوره رژیم پهلوی در سن 92 سالگی در فلسطین اشغالی از دنیا میرود. سفارت 15 ساله وی در ایران که از سال 1958 آغاز و تا سال 1973 ادامه دارد، دلیل معروفیت و جایگاه اوست، که در کتاب «یادنامه» به صورت مفصل به آن اشاره شده است.
یادنامه خاطرات مئیر عزری از زندگی و سرگذشت اوست که در سال 2000 به زبان فارسی در دو جلد قطع رحلی و با بیش از 500 قطعه عکس در فلسطین اشغالی منتشر شده است.
عذری همراه با خاطرات و عملکرد او در ایران، موضوع تحقیقات گستردهای است که نتیجه آن یقینا پرده از بسیاری از واقعیات تاریخ معاصر ایران برخواهد داشت. او با نگارش بخشی از این واقعیات در کتاب رمزآلود یادنامه، بهانهای فراهم میکند تا محققین و علاقمندان این حوزه با رمزگشایی از برخی وقایع و برهههای زمانی پرابهام به عملکرد مخرب یهود و صهیونیسم در ایران رهنمون شوند.
به بهانه درگذشت وی در فلسطین اشغالی به مرور مختصر از مطالب مطرح در زندگی، خاطرات و کتاب وی با استفاده از کتاب «از جولا نگاه استر تا وادی صهیون» (از جولانگاه استر تا وادی صهیون، علیرضا سلطانشاهی، تهران، 1386 بنیاد تاریخ پژوهی ایران معاصر) از همین قلم میپردازیم:
– عزری متولد دوم مارس 1923 برابر با جشن پودیم 5783 (مطابق با 1302 شمسی) در اصفهان است. نام پدرش صهیون و مادرش حنا است.
– پدر عزری از نخستین شاگردان الیاس در سال 1901 است و بعدها به خرید و فروش عتیقه پرداخته و معاملات وی بحثهای زیادی در خصوص قاچاق عتیقه به وجود آورده است.
– پدر عزری در اصفهان فعالیتهای صهیونیستی را در ارتباط با سران صهیونیسم در فلسطین اشغالی، ساماندهی کرده است.
– عزری در حدود 27 سالگی و در سال 1950 همراه باخانواده به فلسطین اشغالی مهاجرت می کند و پس از 8 سال اقامت در آن دیار در سن 35 سالگی به عنوان اولین نماینده غیر رسمی رژیم صهیونیستی به ایران اعزام میشود.
– دوران هشت ساله عزری در فلسطین اشغالی همراه با فعالیت در حزب ماپای و زیر دست افرادی همچون بنگوریون بوده است.
– آغاز فعالیت عزری در ایران تحت پوشش شرکت «شرم» در خیابان لالهزار است و افرادی همچون دکتر دورتیل، موسی کرمانیان و ابراهیم یاحید در این ماموریت به وی کمک میکنند.
– عزری در معرفی خود به مسئولین رژیم پهلوی خود را نماینده روزنامه ستاره شرق معرفی میکند.
– او رفاقت بسیار نزدیکی با حاج علی کیا در ارتش داشته و از او به عنوان شاه کلید درهای بسته یاد میکند. دیدارهای روزانه او قبل از آغاز ساعات اداری، تعجب برانگیز است.
– وی از یهودیالاصل بودن برخی شخصیتهای علمی فرهنگی همچون علی اصغر حکمت، ابراهیم قوام، محمدعلی فروغی، مظفریان، سعید نفیسی و … یاد میکند و سفرهایی که برایشان به اسرائیل تدارک دیده.
– فعالیت در حوزه نظامی و امنیتی از سوی عزری چندان گشوده نمیشود و در این موضوع نام افرادی همچون نیمرودی به عنوان وابسته نظامی رژیم صهیونیستی در ایران بیشتر مطرح است.
– به غیر از حوزههای نظامی، امنیتی، عزری تلاش دارد که فعالیت خود در حوزه سیاسی، دیپلماتیک، فرهنگی، هنری، رسانهای را موفق نشان دهد.
– عزری مدعی است که اولین فرد میباشد که از قانون دو تابعیتی ایران استفاده کرده.
– عزری علاوه بر فعالیتهای دولتی خود، فعالیت اقتصادی هم داشته و با عتیقه بازی برای خود درآمد بسیاری کسب کرده است، به گونهای که منافع حاصل از فعالیت دراین حوزه برایش آنقدر سود داشته که حتی پس از دوران سفارت باز هم در ایران مانده است.
– عزری به منظور انعکاس دستاوردهای رژیم صهیونیستی در حوزه علم و تکنولوژی زمینه مسافرت بسیاری از کارشناسان، هنرمندان، نویسندگان، اساتید و خبرنگاران را به اسرائیل فراهم کرده است. که تمام آنها در کتاب یادنامه ذکر شده است.
– شکست تیم فوتبال رژیم صهیونیستی در سطح ملی و باشگاهی در ورزشگاه امجدیه تهران، خاطره بسیار تلخی از دوران سفارت عزری در تهران است که شادی مردم ایران و تظاهرات پس از آن علیه صهیونیستها به این تلخی افزوده میشود.
– فعالیت عزری درحوزه کشاورزی، آبیاری، جهانگردی، نفت، سدسازی، هوانوردی، شهرسازی و … با هدف جذب منافع برای رژیم صهیونیستی از نکات قابل توجه در دوران سفارت وی در ایران است که هر کدام یک پرونده و سرگذشت اندوهبار برای ایران در پی داشته است.
– جایگاه عزری در جامعه یهودیان ایران به ویژه در سطح سیاسی، بسیار موثر و هدفمند بوده است. به گونهای که حتی نمایندگان یهودی در مجلس شورای ملی با نظر وی انتخاب میشدند.
– او در جمعآوری کمکهای یهودیان ایران به رژیم صهیونیستی نقش ویژهای ایفا کرده و توانسته بود که محل سفارت رژیم صهیونیستی را از انجمن یکسان بگیرد.
– عزری با وقوع انقلاب اسلامی علیرغم سایر همکیشان خود به آمریکا نمیرود و اقامت در فلسطین اشغالی را برمیگزیند تا این گونه وفاداری خود به صهیونیسم را به اثبات برساند.
– وسعت عملکرد چپاولگرایانه رژیم صهیونیستی در ایران و در حوزههای مختلف آنقدر گسترده و عمیق است که کتاب حجیم یادنامه، بخش کوچکی از آن را با ملاحظات متعدد سیاسی و امنیتی مطرح کرده است و لازم است تا موسسات و شخصیتهای حقیقی و حقوقی فعال در تاریخ پژوهشی ما استفاده از اسناد موجود در سازمانها و وزارتخانههای مختلف به ابعاد این چپاول و سلطه احاطه یافته و آن را برای نسل انقلاب باز نشر نمایند تا به حقیقی تلخ دست یابند. حقیقتی که یعقوب نیمرودی به عنوان وابسته نظامی رژیم صهیونیستی به آن تصریح میکند: اگر یک روز به روزنامهنگاران اجازه دهند از کارهایی که ما در تهران کردهایم مطلع شوند، از آنچه میشوند وحشت خواهند کرد. حتی نمیتوانند آن را تصور کنند( ارتباط خطرناک،اندرو ولسلی کاکبورن، ترجمه محسن اشرفی، نشر روزنامه اطلاعات، تهران، 1371).
Sorry. No data so far.