«برونو رودریگز پاریا» وزیر امور خارجه کوبا روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی که در «واشنگتن» پایتخت آمریکا و با حضور «جان کری» وزیر امور خارجه این کشور برگزار شد، از آمریکا خواست تا به تحریمهای اقتصادی خود علیه کوبا پایان دهد و منطقه اشغال شده «گوآنتانامو» را به این کشور آمریکای لاتین بازگرداند.
وی در این رابطه گفت که لغو تحریمهای اقتصادی، تجاری و مالی و همچنین بازگرداندن سرزمین «گوآنتانامو» که به صورت غیرقانونی اشغال شده است، از جنبههای اساسی پیشبرد روند عادیسازی روابط بین آمریکا و کوبا میباشد.
از سوی دیگر وزیر امور خارجه آمریکا از این درخواست استقبال نکرد و تأکید کرد که مسئله «گوآنتانامو» در بین موضوعات مورد مذاکره میان آمریکا و کوبا که در متن بازسازی روابط دیپلماتیک بین دو کشور آمده است، جایی ندارد.
«کری» ضمن ابراز امیدواری از ایجاد شرایطی که در آن دو کشور بتوانند همچون دو همسایه خوب با یکدیگر زندگی کنند، عنوان کرد که مسیر عادیسازی کامل روابط دو جانبه میان آمریکا و کوبا بلند و پیچیده است.
وی در این رابطه تصریح کرد که در این مسیر بلند و دشوار لغزش و ناامیدی وجود خواهد داشت اما باید صبور باشیم.
پیش از این دیدار پرچم کوبا بر فراز ساختمان وزارت امور خارجه آمریکا به اهتزاز درآمد و در کنار پرچم 150 کشور دیگر که آمریکا با آنان روابط دیپلماتیک دارد قرار گرفت.
همچنین پیشبینی شده که «جان کری» در 14 آگوست (23 مرداد) برای نصب پرچم آمریکا در محل سفارت این کشور در «هاوانا» (پایتخت کوبا) به این کشور آمریکای لاتین سفر کند.
دو کشور با میانجیگری واتیکان 18 ماه مذاکرات محرمانه داشتند اما 26 آذر (17 دسامبر) در بیانیهای مشترک اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود را از سر میگیرند و زندانیان یکدیگر را آزاد خواهند کرد.
پس از آن، اوباما ماه آوریل با «رائول کاسترو»، رئیسجمهور کوبا به طور رسمی مذاکره کرد که این نخستین دیدار رهبران دو کشور از سال 1956 بود.
دو طرف از زمان اعلام تاریخ از سرگیری روابط کامل دیپلماتیک دو کشور در 17 دسامبر ( 26 آذر 93) تاکنون چند بار مذاکره کردهاند.
واشنگتن از سال 1961 روابط دیپلماتیک خود را با کوبا قطع و این کشور را تحریم کرد؛ اگرچه برخی از این تحریمها در ماههای اخیر لغو شده است اما بیشتر تحریمهای امریکا همچنان به قوت خود باقی است اما اوباما دسامبر گذشته اعلام کرد گفتوگوها برای عادیسازی روابط دیپلماتیک با کوبا را از سر میگیرد.
یک ماه بعد آمریکا کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد، همچنین، در پی این چرخش در سیاست خارجی آمریکا، اوباما دستور اجازهی سفرهای بیشتر از این کشور به کوبا، افزایش میزان حواله پول نقد از آمریکا به کوبا و کاهش محدودیتهای برخی از بخشهای بازرگانی با کوبا را صادر کرد.
Sorry. No data so far.