از مهمترین مباحث مطرحشده در لابهلای صحبتهای مسئولان و رسانهدوستان، بحث قانون مطبوعات و حقوق خبرنگاری بوده است که در گزارش زیر اهم این مطالب آمده است.
***
مهدی فرقانی، رییس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی تهران در اظهارنظری بر اهمیت بازنگری در قانون مطبوعات کشور تاکید کرد و گفت: با وجود قدمت 180 ساله قانون مطبوعات در ایران هنوز روزنامهنگاران و خبرنگاران از حقوق خود بهرهمند نیستند و در هیچکدام از قوانین و متون حقوقی ما کلمه روزنامهنگار به رسمیت شناخته نشده و از آن تنها به عنوان مطبوعات یاد شده که با این وجود رسیدگی به این مساله بسیار الزامی است.
***
ابوترابیفرد، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی نیز اعتقاد دارد: باید نیازهای حرفهای خبرنگاران را بشناسیم و تامین کنیم. ایجاد سلامت، امنیت و یک سطح از زندگی قابل قبول برای جامعه خبرنگاران از مسائل مهمی است که نظام باید به آن توجه کند.
وی درباره اصلاحیه قانون مطبوعات نیز گفت: در انتظاریم تا دولت لایحه اصلاحی قانون مطبوعات را تقدیم مجلس کند. شرایط جدیدی خلق شده و در فضای امروز باید قوانین گذشته را رصد و تلاش کنیم قانون آینده با ظرفیت بهتر به تصویب برسد. باید بالاترین سطح از امنیت، سلامت و فرصت برای خدمت خبرنگاران ایجاد شود.
***
اما رئیس مجلس شورای اسلامی به وزارت ارشاد پیشنهاد کرد تا برای جایگاه روشن و صیانت شده خبرنگاران پیش قدم شده و لایحه دهد تا مجلس هم راحتتر بتواند به این مساله ورود کند.
علی لاریجانی گفت: البته طرح جامع رسانه در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح است، اما اگر بار مالی بخواهد داشته باشد با تفسیری که شورای نگهبان دارد باید به صورت لایحه به مجلس ارائه شود.
رئیس قوه مقننه خاطرشان کرد: بنابراین بنده پیگیری میکنم.
وی دربارهی آموزشهای حرفهای خبرنگاران نیز اظهارکرد: فکر میکنم، خبرنگاران آموزشهای لازم را دیدهاید اما اگر به صورت مکمل نیاز است و یا برگزاری دورههای حین خدمت ما هم آمادگی داریم که از این موضوع حمایت کنیم.
وی ادامه داد: مجلس میتواند در حوزهای که جنبه صیانتی از حقوق خبرنگاران را دارد، طرح ارائه کند، اما در حوزهای که نیاز به منابع مالی باشد لازم است از سوی دولت لایحهای ارائه شود.
***
محمد سرافراز، رییس سازمان صداوسیما هم در پیامی به مناسبت روز خبرنگار نوشت:
اهمیت جایگاه و نقش خبرنگار تا حدی است که با وجود توسعه و تعدد رسانهها و گسترش فناوریهای نوین در دنیای امروز، همچنان در رسانهها نقشی موثر و محوری دارند و با تخصص و نحوه عملکردشان، به شبکهها هویت میدهند؛ بهگونهای که شبکههای خبری را با نام و میزان اعتبار خبرنگارانشان میشناسند و میسنجند. رسانه ملی نیز که به پشتوانه تلاشگران عرصه خبر، امروز در قامت مرجع و رسانهای معتمد بر قله اقتدار و اعتبار ایستاده است و در مقاطع حساس توانسته با درک صحیح از بحرانها و جریانسازیهای خبری و کشف و رونمایی از اهداف پشت پرده کشورهای سلطهگر، حقایق رویدادها را به جهانیان مخابره کند، این جایگاه خود را مرهون تلاش خبرنگاران در حوزههای مختلف میداند؛ خبرنگارانی که سطر سطر اخبار و واژه واژه گزارشهایشان در شبکههای ملی و برونمرزی، کارنامه پرافتخار رسانه ملی را در طول این سالها رقم زده است.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه علیرغم عدم تخصیص بودجهای از محل هدفمندی یارانهها بیمه خبرنگاری را قطع نکرده و از منابع داخلی خود آن را پوشش میدهیم گفت: تفاهم نامهای با وزارت ارشاد درباره خبرنگاران به امضا رسیده که امیدواریم به حل مشکلات کمک کند.
***
تقی نوربخش در حاشیه نخستین نشست روزنامهنگاران نیازهای حرفهای و مسائل اجتماعی که شب گذشته برگزار شد با اشاره به تفاهم نامهای با وزارت ارشاد اظهار کرد: کار کارشناسی این تفاهم نامه از ماهها قبل آغاز شده است و شامل چند بخش است. بخش نخست به تسهیلات سازمان تامین اجتماعی باز میگردد که بر اساس مقررات فعلیاش خواهد بود.
وی ادامه داد: بخش دوم درباره مواردی است که سازمان میتواند مساعدت کند اما باید در قالب لایحه به مجلس تقدیم شود که از جمله آنها میتوان به زیر پوشش بردن کارگاههای بیش از پنج نفر اشاره کرد. در حال حاضر کارگاههای کمتر از پنج نفر تحت پوشش است. نظر سازمان تامین اجتماعی در خصوص واحدهای مربوط به خبرنگاری و اطلاع رسانی و پوشش آنها، مساعد است. بخش سوم نیز مربوط به آیین نامههایی است که باید در دولت تصویب شود.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه افزایش بیشتر جامعه تحت پوشش خبرنگاران در تامین اجتماعی و تخصیص سهم 13.5 درصدی از محل هدفمندی یارانهها از جمله مواردی است که باید آیین نامههای آن در دولت تصویب شود گفت: سازمان تامین اجتماعی در حال حاضر علیرغم آنکه بودجهای از محل هدفمندی یارانهها دریافت نمیکند، بیمه خبرنگاری را قطع نکرده و از منابع داخلی خود آنرا پوشش میدهد.
نوربخش افزود: در این توافقنامه با وزارت ارشاد پیشنهاد شده که دولت بتواند از منبع ماده هفت هدفمندی تعداد بیشتری خبرنگار را با سوبسید دولتی تحت پوشش بیمه ببرد.
***
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر انجام نقد منصفانه و عدم گرایشهای حزبی توسط رسانهها اظهار کرد: خبرنگار چشم بینا و گوش شنوای مردم و حاکمیت است.
جامعهای که جایی برای انعکاس اطلاعات و آگاهی رسانی به مردم نداشته باشد در سطح پایین قرار میگیرد. جامعهای که نقد نشود و مورد اعتراض و نقد قرار نگیرد قطعا به پیشرفت نمیرسد
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطر نشان کرد: خبرنگار وظیفه و رسالت مهمی در اطلاع رسانی و رشد و آگاهی در خصوص موضوعات مختلف و در تصحیح اشتباهات دارد
مظفر در ادامه با اشاره به ویژگیهای نقد توسط رسانهها گفت: خبرنگار در نقد خود نباید در نقش احزاب و گرایش و تعصبهای حزبی وارد شود؛ چرا که اصل خبرنگاری دچار خدشه خواهد شد. همچنین نقد باید آگاهانه باشد و نقد و اطلاع رسانی بر پایه حدس و گمان فضای جامعه را مغشوش میکند.
وی یادآور شد: نقد باید عالمانه، مشوقانه، مشارکت جویانه و منصفانه باشد؛ به طوری که اگر منتقد جای مقام مسؤول بود چقدر میتوانست کار را بدون اشکال انجام دهد. لذا اگر نقد با چنین ویژگیهایی توسط رسانهها به عنوان واسطه میان مردم و حاکمیت انجام گیرد قطعا مفید خواهد بود.
نماینده مردم تهران با تاکید بر اینکه خبرنگار چشم بینا و گوش شنوای مردم و حاکمیت است، تصریح کرد: رسانه باید حقایق را بین این دو مبادله کرده و زنگ خطر را در موقع مناسب به صدا در بیاورد. اگر همه رسانهها این ویژگیها را داشته باشند فضای عقلانی بهتری در جامعه حاکم و فضای سیاسی نیز تلطیف میشود.
مظفر همچنین گفت: در حال حاضر در فضای رسانهای هنوز اشکالاتی وجود دارد که من همچنان احساس میکنم برخی رسانهها حزبی حرکت میکنند اما من رسانهای مثل ایسنا را از این ویژگی مبرا میدانم و یکی از افتخارات خبرگزاری دانشجویان ایران این بوده که توانسته استقلال خود را حفظ کند و در عین حال به هیچ جا سرسپردگی نداشته باشد و وظیفه و رسالت خبری و نقش واسطهای خود را ایفا کرده است.
***
الهام امین زاده، معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: خبرنگاران در انتشار اخبار با رعایت دو شرط حفظ حریم خصوصی و در نظر داشتن منافع عمومی بهترین ضامنهایی هستند که میتوانند برای مقابله با فساد در حوزههای مختلف موثر باشند.
معاون حقوقی رئیس جمهور با تاکید بر این که انتشار اخبار با رعایت حریم خصوصی و منافع عمومی و اطلاع رسانی در جامعه توسط خبرنگاران در ارتقاء سطح افکار عمومی بسیار موثر است، خاطر نشان کرد: خبرنگارانی که صادقانه و با دقت در جلوگیری از تشویش اذهان عمومی و انتشار اخبار کذب تلاش میکنند، باید از امنیت خوبی برخوردار باشند تا بتوانند جسارت خود را حفظ کرده و با شجاعت پیگیر اخبار باشند.
امینزاده با بیان اینکه همواره از دغدغههای من حفظ امنیت حقوقی خبرنگاران بوده است، اظهار کرد: در معاونت حقوقی علاقمند هستیم در صورت تمایل خبرنگاران کار مشترکی در حوزههای مختلف حقوقی خبرنگاران و شناسایی آن با جامعه خبری همکاری داشته باشیم و تمایل من این است که برای شروع راه ارتباطی بین معاونت حقوقی ریاست جمهوری و جامعه خبرنگاری،خود خبرنگاران برای چگونگی این تعامل ایده و نظر دهند.
***
محمدرضا عارف، رییس بنیاد امید ایرانیان نیز به مناسبت روز خبرنگار با تاکید بر لزوم نقدپذیری و تحمل بیشتر از سوی مسؤولان تصریح کرد: ما نباید با بالا بردن هزینهها موجب شویم که دست خبرنگار هنگام نوشتن بلرزد. اگر ما اجازه ندهیم که یک خبرنگار و نویسنده حداقل تا 10 درصد خطا کند شرایط به سمت مناسبی پیش نخواهد رفت. اگر به نویسنده و خبرنگار فرصت نوشتن آزادانه را بدهیم تحلیل او نیز به واقعیت بیش از پیش نزدیکتر خواهد شد.
***
صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی نیز به مناسبت 17 مرداد ماه خطاب به خبرنگاران گفت: شما خبرنگاران پادشاهان بیتاج و تخت دنیای جدید و پیش قراولان حرکت در مسیر آزادی مشروع هستید. شمایید که میتوانید جلوی نشر فساد را بگیرید.
علی اکبر صالحی با تاکید بر اینکه یک خبرنگار و یک متولی رسانه باید دارای ابعاد گوناگون باشد گفت: یک خبرنگار باید یک روانشناس، یک جامعه شناس، یک تاریخدان و یک ادیب باشد تا بتوان به او عنوان یک خبرنگار و متولی موفق رسانه را اطلاق کرد.
وی افزود: خبرنگاری یک امر حرفهای جدی است. ما باید به این جنبه حرفهای بودن خبرنگاری توجه کنیم علاوه بر این باید گفت که خبرنگاری پیش از آنکه یک حرفه اکتسابی باشد باید یک حرفه ذاتی باشد؛ همانند مشاغلی چون نقاشی، سیاست مداری و جراحی.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه امروز با پیشرفت محیر العقول وسایل ارتباط جمعی که انفجار اطلاعات را رقم زده است روبرو هستیم گفت: جمع کردن این اطلاعات هم خود یک امر مشکل است. قدرت رسانه همانند قدرت نظامی است. کشوری که قدرت نظامی قابل قبولی داشته باشد قطعا کشورهای دیگر حواسشان را جمع میکنند. رسانه هم اینگونه است و آنچنان قدرتی دارد که میتواند انسجام داخلی و مصون سازی خارجی را تضمین کند.
صالحی ادامه داد: شما خبرنگاران پادشاهان بی تاج و تخت دنیای جدید و پیش قراولان حرکت در مسیر آزادی مشروع هستید. شمایید که میتوانید جلوی نشر فساد را بگیرید. همواره کسانی هستند که نمیخواهند یک کشور انسجام لازم را داشته باشد و شایعاتی را جاری و ساری میکنند. شما میتوانید جلوی این شایعات مخرب را بگیرید. اساس شایسته سالاری را جاری و از فعالیت شیادان، چاپلوسان و دغلکاران جلوگیری کرده و با مراجعه به سوابقشان آنها را به جامعه معرفی کنید.
***
هادی خانیکی با بیان اینکه جامعه روزنامه نگاری ایران ظرفیتها و پتانسیلهای بالایی دارد چون میتواند با تولید پیام بر سرمایههای اجتماعی کشور بیفزاید گفت: خوشبختانه فرصتهای خوبی در دولت فراهم شده و روزنامه نگاران وارد دولت شدهاند و همچنین دولت فهم مناسب تری از فضای روزنامه نگاری دارد.
این استاد ارتباطات افزود: وضعیت روزنامه نگاری چه به لحاظ صنفی، حقوقی، معیشتی، قضایی و حرفهای خوب نیست و فقدان نظام حرفهای و صنفی موجب میشود حتی اقدامات مناسب دولت آنطور که باید به نفع خبرنگاران نباشد. برای آنکه این مسیر اصلاح و اقدامات خرد در فضای کلان به نتیجه برسد حتما باید به ضعفهایی که جامعه روزنامهنگاری دارد از درون و بیرون نگاه کرد.
خانیکی ضمن تاکید بر اینکه منظور از روزنامهنگاری انتشار بولتنهای بزرگ و ادامه دادن وضعیت به هر بهایی نیست، گفت: شکاف جدی میان روزنامهنگاری حرفهای و دانشگاهی وجود دارد و مسؤولیت اجتماعی روزنامهنگاران و دیدهبانی آنها بر جامعه در وضعیت خوبی انجام نمیشود.
***
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه حال و روز خبرنگاران از جهت اقتصادی خوش نیست، گفت: معمولا کسی با یک شغل خبرنگاری نمیتواند امرار معاش کامل کند.
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه در حال حاضر نظام تامین اجتماعی دراز مدت برای خبرنگاران مطرح است، گفت: در این راستا در حال تلاش هستیم و دکتر روحانی هم دستور داده است اگر دولت منابعی را از محل هدفمندی در اختیار وزارت ارشاد قرار داد، بیمه خبرنگاران در قالب یارانه در نشریات خصوصی صد در صد و نشریات دولتی 50 درصد پوشش پیدا کند.
ربیعی با بیان اینکه نظام بیمهای خبرنگاران را دنبال میکنیم اظهار کرد: یکی دیگر از مسائل مطرح در این خصوص طبقه بندی مشاغل روزنامه نگاری است. نظام طبقه بندی باید از یک نظام خاص روزنامهای تبعیت کند. یک کمیته در این راستا تشکیل دادیم تا نظام طبقه بندی مشاغل روزنامه نگاری را طراحی کنیم.
وی تصریح کرد: علاوه بر اینها در حال حاضر با این مشکل روبرو هستیم که روزنامه نگارها به علت فشار مالی معمولا چند شغله هستند و باید صفت حرفهای بودنشان را یکجا جمع کنند. بحث تعاونیهای مختلف و تسهیلات حمایتی و همچنین آموزش خبرنگاران نیز در این حیطه باید جدی گرفته شود. قصد داریم طی همکاری با وزارت ارشاد به روند آموزش روزنامه نگاران کمک کنیم.
ربیعی با بیان اینکه حرفهای شدن و ارتقای حرفهای روزنامه نگاری مدنظر است گفت: در حال آماده سازی استانداردهایی در این خصوص با همکاری وزارت ارشاد هستیم. در مجموع میتوان گفت مسائلی چون امنیت شغلی، بیمه، آموزش و تسهیلات مختلف باید برای خبرنگاران محقق شود که امیدواریم بتوانیم این خدمات را در قالب یک نظام و یا گروههای تشکلی روزنامه نگاری ارائه کنیم.
***
دکتر سیدحسن هاشمی در مراسم گرامیداشت روز خبرنگار که در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی و با حضور جمعی از معاونین وی و استاد یونس شکرخواه برگزار شد، گفت: شهادت میدهم که تا این لحظه هیچ کاری که به آن اعتقاد نداشتهام انجام ندادهام و آنچه که به عنوان تکریم جامعه خبری است نیز برآمده از جان و اعتقاد ماست.
وی افزود: معتقدم که هر چقدر در حوزه خبر و اطلاع رسانی و دفاع از حقوق شهروندان درکشور سرمایهگذاری کنیم، حتما پیشرفت در سایه آن محقق میشود؛ چراکه پیشرفت در سایه نقد و رقابت سالم میسر میشود. بنابراین شغل شما خبرنگاران شریف و خودتان شرافتمند هستند.
وزیر بهداشت در ادامه صحبتهایش گفت: اگر در حوزه خبر این امکان وجود داشت که خبر به موقع در اختیار قرار گیرد، شاید بسیاری از نابسامانیها و فساد را شاهد نبودیم. از شما خبرنگاران برای همراهی و امانتداری در طول یک سال گذشته تشکر میکنم. البته شما خبرنگاران از ابتدای این دولت خیلی به ما کمک کردید و اگر شما نبودید امکان توفیق تا این مرحله از کار نبود؛ چراکه اکنون سلامت جزو اولویتهای دولت، مجلس و قوه قضائیه است.
***
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از زمانی که ریاست سازمان را بر عهده گرفتم، عهد و پیمان بستهام که علیه هیچ خبرنگاری شکایت نکنم هر چند که کار سختی است.
معصومه ابتکار در نخستین نشست روزنامه نگاران، نیازهای حرفه ای و مسائل اجتماع که به مناسبت روز خبرنگار توسط وزارت رفاه، کار و تعاون اجتماعی برگزار شد، گفت: زمانی که ریاست سازمان محیط زیست را بر عهده گرفتم تعداد زیادی از خبرنگاران به واسطه شکایت سازمان به دادگاهها برده شده بودند و از آنها شکایت شده بود که از همان ابتدا نه تنها همه شکایت ها را پس گرفتیم، بلکه عهد و پیمانی هم بستیم که علیه هیچ خبرنگاری شکایت نکنیم هر چند که این کار سختی است.
وی تصریح کرد: بعضا برخی از افراد که نمی دانم می توان اسم خبرنگار بر روی آنها گذاشت یا نه، تمام مرزهای اخلاقی را در نوردیده و از هیچ گونه تهمت و افتراء کوتاهی نکردهاند، اما به هر حال انتقال آزاد جریان اطلاعات را بهتر از ایجاد موانع در اطلاع رسانی می دانیم و گمان می کنیم این واقعا مهم است که نقد شود اما نقدی صحیح و منصفانه.
***
فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه بنای ما یک ارتباط مستمر و هدفمند است، از خبرنگاران خواست که موارد مثبت و منفی و پیامدهای آن را منعکس کرده و قبل از انتشار موارد منفی آن را به اطلاع ما برسانند تا قبل از اینکه در سایتها ببینیم.
سردار حسین اشتری در مراسم اختتامیه “جشنواره رسانه، نظم و امنیت عمومی” که با حضور سخنگو و روسای پلیس آگاهی، پیشگیری و راهور ناجا همزمان با روز خبرنگار برگزار شد، با تبریک روز خبرنگار در سخنانی گفت: انتقال آرامش به جامعه از طریق رسانه خواهد بود و یکی از اهداف ما جاری و ساری کردن امنیت نرم در جامعه است و هرچقدر که روی این بعد کار سرمایه گذاری کنیم کم است.
وی با بیان اینکه در بسیاری از مواقع اطلاع رسانی به موقع به جامعه آرامش داده و گاهی اوقات نیز خلاف آن شده، اظهار کرد: اگر می گوییم پلیس وطیفه تامین نطم و امنیت را دارد، به تنهایی نمیتواند و رسانه ها نقش زیادی در تامین احساس امنیت دارند. رسانهها هم پبام ما رو به مردم می رسانند و هم احساس آرامش می دهند.
فرمانده ناجا با بیان اینکه ما سعی میکنیم با رسانه ها صادقانه رفتار کنیم ادامه داد: اگر مطلبی را نمیگوییم دلیلش این نیست که به شما اعتماد نداریم بلکه برخی اسرار مردم است ، اما گاهی به همین دلیل ما متهم می شویم و از پلیس گلایه می کنند به عنوان مثال در چند ماه اخیر، چنین حوادتی بوده که اگر پشت پرده را بگوییم خانواده ها دچار مشکل میشوند.
***
برانکو ایوانکوویچ با تبریک روز خبرنگار، این شغل را کاری “خاص و ویژه” دانست و گفت علاقه خبرنگاران ایرانی به موضوعهای ورزشی جالب توجه است.
سرمربی پرسپولیس در پاسخ به این سوال که آیا در کرواسی هم خبرنگاران از تیمهای ورزشی به مانند ایران استقبال میکنند، اظهار کرد: در کرواسی به اندازه ایران نیست. در واقع به طور کلی در اروپا جنگی میان اصحاب رسانه و مدیران وجود دارد. کارها در آنجا توسط کنفرانسهای خبری، از طریق صفحات وب و فضاهای مجازی انجام میشود و بیشترین فعالیتهای ورزشی در کنفرانسهای خبری انجام میپذیرد. به طور شخصی هم نشستهایی برگزار میشود، اما این گونه نشستهای انفرادی در باشگاهها برگزار میشود و خیلی کم پیش میآید که مربیان و شخصیتهای ورزشی در دفاتر خبرگزاریها حضور داشته باشند.
سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال درباره این که هیچ گاه برخورد بدی میان او و خبرنگاران مشاهده نشده و معمولا با خوش رویی با این قشر از جامعه برخورد میکند و این که نظرش راجع به خبرنگاران ایرانی چیست، توضیح داد: میتوانم بگویم که خبرنگاران در همه جا به یک شکل هستند و آن چیزی که باید بگویم این است که ورزشکاران، مربیان، دست اندرکاران ورزشی به چشم همکار به خبرنگاران نگاه میکنند. به نوعی آنها شریک کاری ما هستند چرا که یک کار مشابه انجام میدهیم. ما ورزش، تمرین و مسابقات را برگزار میکنیم. شما معرفی میکنید، گزارش تهیه می کنید، اطلاع رسانی میکنید و افکار عمومی را مطلع میسازید. هدف مشترک ما و شما کشیدن مردم به استادیومها و اطلاع رسانی به مردم است. ما منافع مشخصی را دنبال میکنیم و به دنبال این هستیم که جوانان را هر چه بیشتر به سمت ورزش ترغیب کنیم و برای این کار الگوها و روشهایی را دنبال میکنیم. بدون رسانهها امکان تحقق چنین چیزی وجود ندارد. این را باید افراد حاضر در باشگاهها، بازیکنان، مربیان و کسانی که کار ورزشی میکنند بدانند. در کل میخواهم بگویم که کار ما و خبرنگاران مشترک است.
Sorry. No data so far.