«سید وحید ظهوری حسینی» کارشناس مسائل افغانستان در گفتوگو با شبکه خبر تلویزیون ایران به موضوع چالش افغانستان و امنیت این کشور و تاثیر آن بر پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی پرداخت.
مرگ ملاعمر و آینده امنیتی طالبان و افغانستان
ظهوری حسینی در پاسخ به اینکه وضعیت فعلی افغانستان و طالبان با توجه به تاخیر 2 ساله اعلام مرگ ملاعمر و شکاف به وجود آمده میان سران طالبان در جانشینی ملااختر چگونه است، گفت: ملاعمر به عنوان رهبری که توانست انسجام را میان طالبان به وجود آورد مطرح شد و پس از سقوط بن لادن و جریان القاعده، وی از آن زمان تنها سرپرست طالبان بود که به عنوان حلقه وصلی میان القاعده و داعش میتوانسته نقش مهمی را ایفا کند.
وی با اشاره به افول قدرت طالبان پس از سرنگونی بن لادن و چند دسته بودن این گروه تا آن زمان افزود: پس از بن لادن زمینه برای رهبری شخصی که بتواند وحدت را میان طالبان بوجود آورد، فراهم شد و با توجه به زمزمههای حضور داعش در افغانستان سران طالبان به این فکر بودند که با تقویت روابط خود مانع از حضور داعش به عنوان رقیب خود در این کشور شوند. بر همین اساس بود که ملاعمر بر کرسی قدرت نشست.
پاکستان متهم اصلی در تاخیر اعلام مرگ ملاعمر
کارشناس مسائل افغانستان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به دلیل تاخیر در اعلام مرگ ملاعمر انگشت اتهام به سوی چه کسانی نشانه میرود، اظهار داشت: متهم اصلی دولت پاکستان است و البته آمریکا نیز در مسکوت ماندن این موضوع نقش داشته است.
وی همچنین افزود: طالبان نیز تمایلی برای اعلام این خبر به منظور جلوگیری از دامن زدن به اختلافات و پراکندگیها در میان خود نداشته است.
نقش عوامل خارجی در بحران امنیتی افغانستان
ظهوری در خصوص سوالی مبنی بر علل افزایش حملات تروریستی در روزهای اخیر که اعتراضات مردم و مجلس افغانستان را به دستگاههای امنیتی این کشور به همراه داشت، گفت: این حملات تروریستی از سال 2002 تاکنون یعنی از زمانیکه نیروهای خارجی در افغانستان حضور پیدا کردند، وجود داشته است.
وی به وعدههایی که دولت اشرف غنی بعد از امضای پیمان استراتژیک در خصوص تامین امنیت و ثبات افغانستان و نیز مذاکرات صلح با طالبان داده بود، اشاره کرد و افزود: متاسفانه پس از انعقاد این پیمان که توقع میرفت اوضاع امنیتی کشور بهبود یابد و انفجار و ناامنی کاهش یابد، نه تنها این وضع بهتر نشد بلکه امروزه شاهد فضایی دردناک و وخیم در افغانستان هستیم.
کارشناس مسائل افغانستان تصریح کرد: یکی از دلایل تشدید کننده ناامنی در افغانستان عدم پشتیبانی نیروهای خارجی از نیروهای امنیتی داخلی کشور است که خلاف قرارداد امنیتی که به امضای آمریکا رسید و قرار بود نیروهای خارجی تمامی امکانات و تجهیزات لازم را در اختیار پلیس و نیروهای داخلی کشور قرار دهد، حتی کمترین حمایتی توسط آنها از نیروهای امنیتی داخلی تاکنون صورت نگرفته است.
وی در ادامه ضمن اشاره به فاجعه «جلریز» افغانستان که توسط شبه نظامیان طالبان صورت گرفت از عدم پشتیبانی نیروهای دولتی از سربازانی که فداکارانه در مقابل جنایاتی که در افغانستان صورت میگیرد میایستند، انتقاد کرد.
داعش تهدیدی جدی در افغانستان
ظهوری حسینی در پاسخ به سوالی مبنی بر ارتباط داعش با حملات تروریستی اخیر کابل و اینکه خطر نفوذ داعش در افغانستان تا چه حد جدی است، خاطر نشان کرد: خطر حضور داعش و ناامنیهای پس از آن بسیار جدی است و در حقیقت حضور داعش در افغانستان یک برنامه بینالمللی به شمار میآید.
وی تاکید کرد: با مرگ ملاعمر در سال 2013 طالبان دوباره قدرت گرفت و امروزه در اختیار اهداف و مقاصد داعش است که با این کار خود به آرمانهای ملت افغانستان خیانت میکنند.
Sorry. No data so far.