وجیههسادات حسینی – اخیرا گفتگوی سوری-آمریکایی به شکل سری شروع شده است. به نظر میرسد که کشورهای بزرگ همچنان ترجیح می دهند که سلطان نشین عمان نقشی مرکزی و محوری را در میزبانی نشست های خاص و حساس و میانجیگری بین همه طرفها ایفا کند.
سعد الله زارعی کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با اشاره به رایزنیهای سیاسی در جبهه آمریکا- سعودی و سوریه در حوزه تحولات سوریه گفت: گفت و گوی بین مقامات سوریه و عربستان به دعوت عربستان صورت گرفته و اولین بار یک مقام سعودی در قالب سفر غیر رسمی با بعضی مقامات سوریه دیدار کرده و خواستار آغاز گفت وگو بین دمشق و ریاض شده است.
وی ادامه داد: برای اولین بار یک هیئت سوری به رهبری علی مملوک مقام امنیتی سوریه در ریاض با هیئت های عربستانی و روسیه دیدار کرده و قرار است ملاقات دیگری در بین مقامات دو کشور در مسکو برگزارشود.
زارعی تصریح کرد: بنابراین اولین پرسش در این اقدامات این است که سعودی ها از این گفت و گوها چه هدفی را دنبال میکنند. به نظر من دو هدف در پشت اقدام سعودیها است؛ سعودیها طی دو ماه گذشته با وقوع انفجارهایی در مراکز حساس نفتی خود مواجه شدند که توسط شعبهای از داعش در عربستان پدید آمد و داعش نیز نقش خود را در این انفجارها تایید کرد و اعلام کرد اقدامات گستردهتری را برای تضعیف دولت عربستان در دستور کار دارد. بنابراین سعودی برای اینکه بتوانند بر این روند تاثیر بگذارند از اتحاد منطقهای علیه داعش صحبت می کنند در واقع میتوان گفت که هدف آنها در فراخوان گفت و گو یک اقدام واکنشی در برابر داعش است.
وی در خصوص دیگر هدف سعودیها گفت: عربستان تلاش می کند همزمان با گسترش عملیات علیه مردم مظلوم یمن نوعی چهره طرفدار گفت و گو از خودش در افکار عمومی جهان و عرب از منعکس کند و در آستانه برگزاری حج اکبر که طی آن 3 میلیون مسلمان از سراسر جهان به مدینه و مکه سفر می کنند تلاش دارد در کنار تصویری که از او در جنگ علیه مردم یمن در اذهان مردم بوجود آمده یک تصویری صلح جو به نمایش بگذارد. در واقع اقدام سعودی ها طرح فریب است برای دور کردن اذهان عمومی جهان از جنایاتی که علیه مردم مظلوم یمن اعمال شده است.
زارعی با اشاره به رایزنی های آمریکایی و سوریه برای حل بحران سوریه و واکنش دولت سوریه گفت: به طور طبیعی وقتی کشوری دست دوستی به سمت دولت سوریه دراز می کند و ادعا می کند که حاضر است در جهت تضعیف تروریستها در سوریه همکاری داشته باشد دولت سوریه نمیتواند دست آنها را پس بزند اما اهداف ترکیه و امریکا در این بحثی که درباره عملیات علیه داعش مطرح میکنند که صادقانه است یا سرپوشی بر طرح ضد سوری تردیدهای جدی وجود دارد است و باید ببینیم روند تحولات به چه سمتی میرود. در حقیقت آنچه مسلم است این است که آمریکاییها از تداوم حکومت اسد خشنود نیستند و همینطور تضعیف اسد توسط داعش را هم یک مسئله غیر قابل پذیرش نمیدانند.
وی در پاسخ به این سوال که رایزنیهای انجام شده در منطقه چه ارتباطی با طرح ایران برای حل بحران سوریه دارد ادامه داد: من خیلی بعید می دانم هم سویی بین دعوت ایران و طرح 4 ماده یا 7 مادهای ایران با این موضوعات وجود داشته باشد هدفگذاریها در این طرحها یکسان نیستند البته در طرح ایران هم محوریت مبارزه با داعش و گروه های افراطگرا است اما درباره اینکه آیا سعودیها که خصومت با ایران به اوج رساندند حاضر باشند در چهارچوب یک طرح ایرانی کار کنند یا آمریکایی ها که از تجهیز متحدانشان در منطقه علیه ایران و تشکیل جبهه ایرانی حرف میزنند آیا آنها حاضرند در یک چهارچوب موافق ایران کار کنند در واقع نه تنها تردید وجود دارد بلکه می توان با قاطعیت گفت آنها به هیچ وجه در چهارچوب طرح ایرانی کار نخواهند کرد.
زارعی با بررسی میدانی تحولات سوریه و ارتباط آنها با رایزنی های سیاسی و مذاکرات گفت: در واقع بحران امنیتی سوریه در وضعیتی قرار گرفته که از یک طرف دولت مرکزی سوریه در وضعیت تثبیت شدهای به حساب می آید اما در عین حال بحران سوریه بحرانی نیست که آن را تمام شده تلقی کنیم و یا شرایط به نوعی نیست که بگوییم بحران سوریه درآینده بسیار نزدیک تمام میشود، با توجه به این موضوع اگر طرح سیاسی بتواند به کمک برنامه های نظامی مبارزه با داعش بیاید طرح گفت و گو از سوی سوریه استقبال میشود.
Sorry. No data so far.