سفارت آمریکا در کوبا روز گذشته با حضور «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا به صورت رسمی در «هاوانا» (پایتخت کوبا) بازگشایی شد.
«کری» در سخنرانی خود از این اتفاق با عنوان «یک تصمیم ارزشمند» در جهت تغییر وضعیت روابط بین دو کشور یاد کرد.
وی در این سخنرانی اظهار داشت که در 50 سال اخیر روابط بین آمریکا و کوبا به دلیل سیاستهای جنگ سرد قطع شده بودند اما اگر ما اکنون در اینجا حضور داریم به دلیل آن است که رهبران ما تصمیم گرفتهاند دیگر اسیر تاریخ نباشند.
وزیر امور خارجه آمریکا این روز را یک «روز تاریخی» خواند و عنوان کرد که دیگر وقت کنار گذاشتن مسائل قدیمی و جستجوی امکانات جدید میان دو کشور فرا رسیده است.
وی افزود: من با حضور در سفارت آمریکا در کوبا احساس میکنم که در خانه خود حضور دارم.
«کری» در بخش دیگری از سخنرانی خود که به زبان اسپانیایی انجام شد، به مزایای برقراری مجدد روابط بین آمریکا و کوبا پرداخت و اظهار داشت که هیچ موضوعی برای ترسیدن وجود ندارد.
این دیپلمات آمریکایی ادامه داد که مسیر انزوای دوجانبهای که آمریکا و کوبا تا به امروز طی کردهاند، مسیر نادرستی است و دیگر وقت آن فرا رسیده که دو کشور قدم در مسیرهای مطمئنتری بگذارند.
وی خاطرنشان کرد که راه طولانی پیش روی آمریکا و کوبا قرار دارد و هر دو کشور باید از همین لحظه در رابطه با برقراری مجدد روابط آغاز به کار کنند.
«کری» در این راستا اظهار داشت که مردم آمریکا و کوبا دیگر با یکدیگر دشمن نیستند بلکه همسایه هستند و بازگشایی سفارتها به درک متقابل میان ملتها و دولتها کمک خواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا از سوی دیگر خواستار برقراری یک دموکراسی قانونی در کوبا شد و عنوان کرد که کوبا با وجود یک دموکراسی قانونی که بر طبق آن مردم بتوانند رهبران خود را انتخاب کنند، کشور بهتری خواهد بود.
وی با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه کوبا و ضمن اعلام اینکه «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا تاکنون گامهای مؤثری برای لغو این تحریمها برداشته است، عنوان کرد که امکان لغو این تحریمها در اختیار کنگره این کشور قرار دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا در پایان از پاپ فرانسیس به خاطر نقش مؤثرش در برقراری مجدد روابط میان دو کشور قدردانی کرد.
پس از سخنرانی «کری» سه نظامی کوباییای که در سال 1961 پس از قطع روابط میان آمریکا و کوبا، پرچم آمریکا را پایین کشیده بودند، بار دیگر این پرچم را بر فراز سفارت این کشور در «هاوانا» نصب کردند.
سفارت آمریکا در کوبا از 20 جولای (30 تیر) بازگشایی شده اما مراسمهای رسمی آن به زمان حضور وزیر امور خارجه آمریکا در کوبا موکول شده بود.
سفارت کوبا در آمریکا نیز در 20 جولای (29 تیر) با حضور وزیر امور خارجه این کشور آمریکای لاتین در آمریکا بازگشایی شد و پرچم کوبا بر فراز ساختمان وزارت امور خارجه آمریکا به اهتزاز درآمد و در کنار پرچم 150 کشور دیگر که آمریکا با آنان روابط دیپلماتیک دارد قرار گرفت.
دو کشور با میانجیگری واتیکان 18 ماه مذاکرات محرمانه داشتند اما 26 آذر (17 دسامبر) در بیانیهای مشترک اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود را از سر میگیرند و زندانیان یکدیگر را آزاد خواهند کرد.
پس از آن، اوباما ماه آوریل با «رائول کاسترو» رئیسجمهور کوبا به طور رسمی مذاکره کرد که این نخستین دیدار رهبران دو کشور از سال 1956 بود.
دو طرف از زمان اعلام تاریخ از سرگیری روابط کامل دیپلماتیک دو کشور در 17 دسامبر ( 26 آذر 93) تاکنون چند بار مذاکره کردهاند.
واشنگتن از سال 1961 روابط دیپلماتیک خود را با کوبا قطع و این کشور را تحریم کرد؛ اگرچه برخی از این تحریمها در ماههای اخیر لغو شده است اما بیشتر تحریمهای آمریکا همچنان به قوت خود باقی است، اوباما نیز در دسامبر گذشته اعلام کرد گفتوگوها برای عادیسازی روابط دیپلماتیک با کوبا را از سر میگیرد.
یک ماه بعد آمریکا کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد، همچنین، در پی این چرخش در سیاست خارجی آمریکا، اوباما دستور اجازه سفرهای بیشتر از این کشور به کوبا، افزایش میزان حواله پول نقد از آمریکا به کوبا و کاهش محدودیتهای برخی از بخشهای بازرگانی با این کشور را صادر کرد.
Sorry. No data so far.