«اوو مورالس» رئیس جمهور بولیوی روز گذشته در نشستی خبری که در شهر «تاریخا» واقع در جنوب بولیوی برگزار شد، آمریکا را متهم به دستکاری آمار میزان کشت برگ کوکا (ماده اصلی برای ساخت کوکائین) در بولیوی کرد و گفت که این کشور با دستکاری آمارها سعی دارد تا شکست خود در مسیر مبارزه با مواد مخدر را توجیه کند.
وی در ادامه اذعان داشت که پشت سر اظهارات مقامات آمریکایی منافع ژئوپولیتیکی نهفته است؛ آمریکا در واقع هیچ سودی از مبارزه با مواد مخدر نمیبرد؛ به همین دلیل میتوان گفت که گزارش این کشور تنها با هدف توجیه شکست آنها در مبارزه با قاچاق مواد مخدر ارائه شده است.
«مورالس» ضمن اشاره به تناقضهای موجود در بین آمارهای ارائه شده توسط آمریکا و سازمان ملل متحد اظهار داشت که واشنگتن ادعا میکند که35 هزار هکتار زمین در بولیوی زیر کشت برگ کوکا هستند درحالیکه سازمان ملل متحد اعلام کرده که تنها 20 هزار 400 هکتار زمین در بولیوی زیر کشت برگ کوکا هستند.
رئیس دولت بولیوی همچنین خاطرنشان کرد که کشت برگ کوکا در بولیوی نسبت به دیگر کشورها که روند مبارزه با مواد مخدر را به آمریکا و آژانس مبارزه با مواد مخدر این کشور سپردهاند، کاهش داشته است.
وی ضمن اشاره به اینکه آمریکا در این کشورها برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر مبلغ هنگفت 300 میلیون دلار در سال هزینه میکند، گفت که بولیوی تاکنون در مبارزه با قاچاق مواد مخدر بسیار موفق عمل کرده است.
مورالس اذعان داشت: این کشورها با آمریکا به توافق رسیدهاند که واشنگتن با آنها در راستای مبارزه با قاچاق مواد مخدر همکاری کرده و از آنها در موارد لزوم حمایت کند اما در حال حاضر آمریکا به خواسته این کشورها بیتوجهی کرد و به بهانه مبارزه با مواد مخدر، پایگاههای نظامی در این کشورها ایجاد کرد و بدین وسیله در امور این دولتها دخالت میکند.
«مورالس» که تا کنون چندین بار فعالیتها و اقدامات آمریکا در مسیر مبارزه با مواد مخدر را زیر سوال برده و به چالش کشیده است، گفت: اقدامات آمریکا در هالهای از ابهام قرار دارند و مشخص نیست که آیا واشنگتن واقعا برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر کار مفیدی انجام میدهد یا نه.
وی در ادامه افزود که پس از گزارش سال 2008 آژانس مبارزه با مواد مخدر آمریکا و افشا توطئهچینیها و همدستی مقامات آمریکایی با اپوزیسیون و اقدامات آنها علیه دولت بولیوی، «لاپاز» (پایتخت بولیوی) تصمیم گرفت به تنهایی در راستای مبارزه با مواد مخدر اقدام کرده و سیاستهای خود را در پیش بگیرد.
«مورالس» همچنین گفت: کشت برگ کوکا از سنتهای دیرینه و هزار ساله بولیویست و هرگز نمیتوان به طور کامل کشت آن را متوقف کرد.
در ماه مارس سال جاری( اسفند ماه 93) بولیوی گزارش آمریکا درباره کاهش میزان قاچاق مواد مخدر از زمان حضور پایگاههای واشنگتن در آمریکای لاتین را رد کرد و ادعاهای آمریکا مبنی بر اینکه بولیوی به اندازه کافی برای مبارزه با مواد مخدر تلاش نمیکند را بیاساس خواند.
از آغاز سال 2010 میلادی «مورالس» برنامه کاهش کاشت گیاه کوکا و جایگزینی توسط سایر کشتهای پر سود را در سرلوحه امور قرار داد.
بدین سان سطح زمینهای زیر کشت کوکا از 31 هزار هکتار در سال 2010 میلادی به 27 هزار هکتار در سال 2011 کاهش یافت؛ این کاهش 12 درصدی در حالی صورت گرفت که سطح درآمد کشاورزان بولیوی بدلیل جایگزینهای مناسب تغییری نکرد.
بولیوی پس از کشورهای کلمبیا و پرو، سومین تولیدکننده گیاه کوکا محسوب میشود اما در سالهای پس از حضور دولت سوسیالیست «مورالس» برنامههای جدی در جهت کنترل کشت و تولید کوکائین تهیه و عملیاتی شده است.
سازمان ملل متحد در چند سال گذشته طی گزارشهایی عملکرد دولت بولیوی در مبارزه با مواد مخدر را مطلوب ارزیابی کرد اما گزارشهای آمریکا طی چند سال اخیر حاکی از آن بودهاند که دولت بولیوی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر شکست خورده و با قاچاقچیان هم دست است.
آمریکا در دهه نود میلادی و در چارچوب طرح کلمبیا به کشورهای اکوادور، بولیوی، پرو، ونزوئلا و کلمبیا کمکهای بلاعوضی را ارائه داد تا با بازسازی اقتصادی خودشان توان لازم برای مبارزه با مواد مخدر را کسب نمایند، طرحی که تا حدود بسیار زیادی در کنترل تجارت مواد مخدر موفق بود.
در سالهای گذشته و با به قدرت رسیدن گروههای چپگرا در منطقه آمریکای لاتین، آمریکا کشورهای اکوادور، بولیوی، ونزوئلا و پرو را از طرح کلمبیا خارج کرد و کمکهای مالی خودش را قطع کرد.
اما از سوی دیگر با قطع کمکهای واشنگتن این 4 دولت چپگرای آمریکای لاتین با حمایتهای دول برزیل و آرژانتین طرح جدیدی را برای مبارزه با مواد مخدر تدارک دیدند که از نظر ناظران سازمان ملل موفق ارزیابی شد.
دولت «مورالس» سال گذشته اسنادی ارائه داد که برخی از دیپلماتهای آمریکایی با حمایت دولت متبوعشان به تجارت مواد مخدر اشتغال داشتند و به همین دلیل آنان را از خاک بولیوی اخراج کرد.
Sorry. No data so far.