همایش گفتمان نخبگان علوم انسانی، با پیام تصویری آیت الله جوادی آملی، با هدف تحول در علوم انسانی، عصر شنبه در سالن همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم آغاز به كار کرد.
این مرجع تقلید در پیام تصویری خود به همایش گفتمان نخبگان علوم انسانی که در سالن همایش های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم پخش شد، اظهار داشت: علوم انسانی و اسلامی نیز بر مدار کرامت قرار دارد، چه علومی که مربوط به انسان شناسی است که موضوع آن فعل خداوند است و چه علوم انسانی که موضوع آن افعال انسان است و حتی علوم مورد نیاز انسان ها که همان علوم طبیعی و تجربی است.
وی افزود: تمامی علوم با علوم انسانی در ارتباط است، چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم و اگر انسان به صورت کریم شناخته بشود کرامت او، هم در انسان شناسی اش روشن می شود و هم رفتار کریمانه او در علوم انسانی او ظهور می یابد و هم برداشت کریمانه او در علوم طبیعی مشخص می شود.
این مرجع تقلید اظهار داشت: آیه ای که خداوند می فرماید «ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیدِی النَّاس» به خاطر آن است که این افراد نه خدا را شناخته اند و نه بهره ای از علوم انسانی برده اند و نه کیفیت بهره برداری از علوم تجربی را بررسی کرده اند. ولی اگر انسان، کریم شد در ابعاد سه گانه ذکر شده کریمانه و مناسب برخورد می کند و آنجاست که ظهر الصلاح جای ظهر الفساد را می گیرد و جلوه می کند.
وی در این پیام ابراز داشت: این ایام، سخن از غنی سازی انرژی هسته ای و برجام است. قرآن کریم سخن دو رهبر را که حکومت تشکیل دادند به عنوان الگو بازگو می کند. در جریان حضرت داوود می گوید حکومتی تشکیل داد و رهبر انقلاب شد اما از قدرت خود حداکثر صلح و صفا و دوستی را استفاده کرده است.
این مرجع تقلید افزود: خدای متعال گرچه در جریان آهن، تعبیر علم نکرد، چون نرم کردن آهن در دست، راه علمی و فکری ندارد که کسی درس بخواند و با خواندن درس بتواند آهن را مثل موم نرم کند. این به قداست روح وابسته است. خداوند در قرآن از یک رهبر الهی و پر قدرت به نام حضرت داود(ع) سخن به میان می آورد و آنجا که می فرماید «وَ قَتَلَ داوُدُ جالُوت» و آهن را در دستان او نرم کرده بود و به او فرمود از این آهن در جهت سلاح برای دفاع از خود استفاده کند نه برای جنگ و خونریزی که این هم مدار کرامت است که از علوم تجربی هم بهره صلح آمیز ببرد.
آیت الله جوادی آملی همچنین تصریح کرد: سلیمان ابن داوود حکومتی تشکیل داد که زبانزد بود و خداوند درباره او فرمود ما چشمه را مانند سیل در اختیار او قرار دادیم و او به جای اینکه از این چشمه سیل بهره های نظامی ببرد، وسایل سودمند و صلحآمیز و استفادههای صحیح و ظروف و مانند آن ساخته است، این مدار كرامت است كه جهان را با صلح و صفا و رعایت عدل و عقل اداره میكند.
آیت الله جوادی آملی بیان کرد: در بخشی از پزشكی و فنّ شریف طبابت این كار لازم و سودمندی است و باید هم باشد كه همایشهای مشتركی برای تشخیص بیماریهای مشترك بین انسان و دام دارند تا ببینند از آزمایشگاه موش چه در میآید تا بدن انسان را درمان كنند این یك كار لازم است و یك كار علمی است و سودآور هم هست اما تمام انسان، تن نیست و تمام بهرههای علمی را آزمایشگاه موش جواب نمیدهد و همه بهرههای علمی را آن همایش تشخیص بیماریهای مشترك بین انسان و دام به عهده ندارد. یك سلسله همایشها، نشستها و گردهماییهایی برای بررسی مشترکات بین انسان و فرشته لازم است.
وی با بیان اینکه مشترکات میان انسان و فرشته کم نیست، افزود: امام سجاد(ع) فرمود عالمان دینی با فرشتگان مشترکاتی دارند، خداوند نام عالمان دین را که در مدار توحید فکر می کنند با فرشتگان بیان کرده است، كرامت، عقل، صفا، وفا، مهر، امانت، امنیت همه اینها مشتركات بین انسان و فرشته است. گفتمان مشترك بین انسان و فرشته، گفتمان كرامت است.
وی ادامه داد: خداوند انسان و فرشته را کریم آفرید. خدای اكرم، انسان را كریم آفرید و فرمود: لَقَدْ كَرَّمْنا بَنی آدَمَ. فرشته را كریم آفرید و فرمود: بِأَیدی سَفَرَةٍ؟ كِرامٍ بَرَرَةٍ؟ فرشته كریم است، انسان كریم است خدا اكرم است. این گفتمان كریمانه، علوم انسانی را زنده میكند. مشتركات بین انسان و فرشتهها را تبیین میكند. درست است كه علوم انسانی از یك نظر محدود است ولی از نظر دیگر آن توسعه را دارد كه به عرضتان رسید. خواه علومی كه موضوعش فعل انسان باشد، خواه خود انسانشناسی كه موضوعش فعل خداست، خواه بهرههایی كه انسان از علوم تجربی میبرد اضلاع مثلث پربركتی است که به وسیله كرامت اداره میشود.
Sorry. No data so far.