«حمزه الحاج حسن» کارشناس لبنانی مسائل سیاسی با اشاره به تحولات امنیتی دو سه روز گذشته بیروت گفت، «اعتراضات اخیر بیروت ثمره عملکرد طبقه سیاسی طی بیش از 25 سال گذشته یعنی پس از توافق “طائف” است».
حمزه حسن با اشاره به نقش عربستان سعودی در توافق طائف و نفوذ خاندان حریری در عرصه سیاسی لبنان، طائفیگری و سهمیه بندی مناصف سیاسی بر اساس اصل مذهبی-طایفهای را یکی از بلاهای ساختار سیاسی لبنان برشمرد و تاکید کرد: در سایه چنین ساختار سیاسی، امروزه لبنان دچار مشکلات بسیاری در زمینه معیشتی از جمله در عرصه خدمات آبرسانی، برق رسانی و تامین فرصتهای شغلی است.
این کارشناس سیاسی لبنان معترضان لبنانی را نمونهای از همه آحاد ملت این کشور توصیف و تاکید کرد: تظاهراتکنندگان میخواستند صدا و زبان گویای همه ملت لبنان بدون توجه به طوایف (مذاهب) و گروهها باشند. جنبش اجتماعی «بویتان درآمد» (کمپین معترضان لبنانی به تداوم بحران انباشت زباله) عبارت است از گروهی از جوانان لبنانی است که در ابتدا از طریق شبکههای اجتماعی مجازی هماهنگ شد و قصد اعتراض به وضعیت نابسامان خدمات شهری و مبارزه با فساد را داشت.
اجماع در لبنان بر سر حل مشکلات و فساد
وی با بیان اینکه بر سر مبارزه با فساد و حل مشکلات کشوری نوعی اجماع میان اغلب گروهها و آحاد ملت لبنان وجود دارد، از موج سواری برخی سیاسیون بر فعالیتهای کمپین «بویتان درآمد» سخن گفت و افزود: برخی از منابع و عوامل اصلی فساد لبنانی سعی در سوء استفاده سیاسی از این جنبش دارند.
الحاج حسن برخی از شخصیتهای طبقه سیاسی کشورش را مسئول اصلی بحران جاری در لبنان خواند و یادآور شد که تظاهرات عصر و شب یکشنبه گذشته کاملا به صورت مسالمت آمیز آغاز شده ولی عوامل برخی گروههای سیاسی در میان معترضان نفوذ کرده و تظاهرات را به خشونت کشاندند.
نخستوزیر و وزیر کشور و «14 مارس» مسئول وضعیت لبنان هستند
این کارشناس لبنانی مسائل سیاسی مواضع برخی از مقامات دولتی لبنان از جمله «تمام سلام» و «نهاد المشنوق» به ترتیب نخست وزیر و وزیر کشورش را عامل دیگری در راستای بحرانیتر ساختن تحولات جاری ارزیابی کرد و افزود: مردم به خیابانها آمدند تا با صدای بلند اعلام کنند که طبقه سیاسی فعلی نماینده ما نیستند. مردم خواستار مشارکت حقیقی در روند سیاسی و سرنوشت خود هستند.
وی جریان «المستقبل» به ریاست «سعد حریری» نخست وزیر اسبق که از چند سال گذشته تا کنون اقامت در شهر «جده» عربستان را بر کشورش ترجیح داده است، را مسئول اصلی گسترش فساد در کشورش خواند و افزود: بحران انباشت زباله یکی از نتایج عملکرد این جریان سیاسی و برخی دیگر از گروههای 14 مارس است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه تحولات پس از کنفرانس مطبوعاتی نخست وزیر تشدید شد، افرود: شایسته آن بود که تمام سلام نخست وزیر لبنان، صدای ملت را بشنود ولی متاسفانه سعی در توجیه امور و تشویق عاملان اصلی فساد در طبقه سیاسی را داشت و هیچ کدام از خواستههای تظاهرات کنندگان را نپذیرفت.
آیا «اسقاط دولت» که معترضان شعارش را سر میدهند، به سود کشور است؟
وی اراده جریان المستقبل در پشت پرده عدم حل بحران انباشت زباله را هویدا توصیف کرد و با تاکید بر لزوم حل هر چه سریعتر پروندههای داخلی، گفت: ملت لبنان خواستار برگزاری انتخابات آزاد است تا کشور را از این طبقه سیاسی فاسد نجات دهد.
الحاج حسن درباره شعار تظاهرات کنندگان لبنانی مبنی بر اینکه «ملت سرنگونی نظام را خواستار است»، گفت: برخی از گروههای سیاسی معتقدند که بهتر است کابینه استعفا ندهد تا کشور وارد خلأ سیاسی دیگری نشود ولی در صورت سرنگونی دولت، پارلمان در حالت انعقاد دائم خواهد بود و راهکاری برای برون رفت از بحران ایجاد خواهد کرد.
ضرورت انتخابات زودهنگام برای برونرفت از بحران فعلی
وی در پایان تاکید کرد که بود و نبود کابینه هیچ تاثیر و فایدهای برای کشور ندارد و آنچه میتواند به مشکلات کشور پایان دهد، برگزاری انتخابات زود هنگام است. مردم نظام طائفیگریانه فعلی را نمیخواهند و خواستار نظامی عادلانه و به دور از طائفیگری هستند.
فعالیتهای اعتراض آمیز هواداران کمپین جوانان لبنانی موسوم به «بویتان در آمد» (کمپین معترضان لبنانی به بحران انباشت زباله که از یک ماه گذشته همزمان با آغاز این بحران با برگزاری تجمعهای کوچک و تظاهرات مسالمتآمیز شروع شده بود)، شنبه و یکشنبه گذشته با خشونت نیروهای امنیتی و نظامی لبنان مواجه شد و در جریان حملات نیروهای امنیتی به معترضان یک شهروند لبنانی کشته، بیش از 80 نفر زخمی و یک نفر خودسوزی کرد.
درگیریهای یکشنبه شب بیروت با توسل نیروهای امنیتی به ماشینهای آبپاش جهت متفرق ساختن تظاهرات روند تشدیدی به خود گرفته و سپس به پرتاب سنگ بین دو طرف کشیده شد. با شلیک گازهای اشک آور دهها تن از معترضان دچار تنگی تنفس شدند. رسانههای لبنانی از شنیده شدن صدای تیراندازیهای گسترده گزارش داده بودند.
Sorry. No data so far.