«فاطمه موسی» حافظ کل قرآن متولد 1366 در شیراز و تبعه از افغانستان است. پدر و مادر این حافظ قرآن سال 1357 از افغانستان به ایران مهاجرت کردند.
فاطمه موسی از کودکی به فعالیتهای قرآنی علاقهمند میشود اما به دلیل نبود شرایط مناسب پس از گرفتن دیپلم به سمت حفظ قرآن کریم میرود و در مدت یک سال در بیت الاحزان حضرت زهرا(س) شیراز موفق به حفظ کل قرآن کریم میشود.
در ادامه گفتوگوی مشروح فارس با «فاطمه موسی» حافظ ممتاز قرآن تقدیم مخاطبان میشود؛
مشاهده توانمندی حافظ خردسال قرآن مرا تشویق به حفظ کرد/ هماکنون رسانه ملی در معرفی حافظان کم کاری میکند
خانم موسی شما از چه زمانی حفظ قرآن را آغاز کردید؟
من از کودکی به فعالیتهای قرآنی علاقه بسیاری داشتم به طوری که وقتی صدای دلنشین قرآن را میشنیدم دوست داشتم بتوانم آیات الهی را از حفظ به آن صورت بخوانم به همین جهت در دوران دبیرستان قسمتی از جزء یک قرآن کریم را در خانه با صدای استاد «پرهیزکار» حفظ کردم. در آن زمان صداوسیما به ویژه شبکه قرآن به حفظ توجه ویژهای داشت به طوری که همواره «محمدحسین طباطبائی» را نشان میداد. مشاهده توانمندیهای این حافظ خردسال موجب شد که من هم به حفظ آیات الهی علاقهمند شوم و برای حفظ کل قرآن به مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) بروم.
اما در حال حاضر با وجود توسعه فناوریهای نوین و توانمندیهای قرآنی کودکان، نوجوانان و جوانان کشورمان، رسانه ملی در معرفی آنها به جامعه و ایجاد موج قرآنی کمکاری میکند در حالی صداوسیما با توجه به گستردگی میتواند موجی ایجاد کند که مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر تربیت حافظ قرآن و حتی توسعه فرهنگ حفظ و تدبر در قرآن در جامعه نهادینه شود؛ بنابراین بهتر است نه تنها شبکه قرآن بلکه سایر شبکهها هم به ترویج فرهنگ و سبک زندگی قرآنی توجه بیشتری داشته باشند البته متأسفانه شبکه قرآن نیز در سال جاری عملکرد قابل توجهی نداشته و نتوانسته به خوبی در توسعه فرهنگ قرآن به ویژه حفظ فعالیت چشمگیری داشته باشد تا بتواند افراد را به حفظ تشویق کند.
شما چگونه با مؤسسه بیتالاحزان آشنا شدید؟
اوایل برای انس بیشتر با قرآن به جامعةالقرآن شیراز میرفتم. یک شب در مراسم افطار چند نفر از دوستان از راهاندازی مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) و حفظ یکساله قرآن کریم در شیراز صحبت کردند. این مؤسسه قبل از آن در استهبان و چندین شهرستان شعبه داشت اما به تازگی در شیراز شعبه زده بود. من هم با توجه به اینکه علاقه زیادی به حفظ داشتم به این مؤسسه رفتم تا بتوانم آیات الهی را در مدت یک سال در جانم حفظ کنم.
یکی دیگر از عواملی که موجب شد به بیتالاحزان بروم نزدیکی مؤسسه به خانه ما و شهریه پایین آنجا بود. آنها با خلوص نیت اقدام به تربیت حافظ قرآن میکردند و همین مرا به حرکت در مسیر حفظ تشویق میکرد.
حفظ یکساله قرآن را به همه افراد توصیه نمیکنم
شما در یک سال کل قرآن را حفظ کردید؛ این شیوه حفظ را چگونه ارزیابی میکنید؟
به نظر من حفظ یک ساله قرآن واقعا سخت است و در صورت عدم پشتکار و انگیزه ممکن است با آسیبهای جدی همراه باشد به همین جهت من به همه افراد حفظ یک ساله قرآن را توصیه نمیکنم چرا که با این روش احتمال خستگی و حتی دلسرد شدن از حفظ بیشتر از روشهای دیگر است.
من در مدت یک سال حفظ قرآن کریم منزوی شده بودم چون از صبح تا ظهر که در مؤسسه بودم و بعد هم در خانه محفوظات خود را تثبیت و به مرور و ادامه حفظ میپرداختم به همین جهت نمیتوانستم در مراسم خانوادگی حضور پیدا کنم و این برایم سخت بود البته شیرینیهایی هم داشت اما به نظر من نباید تا این حد به افراد فشار بیاید چون ممکن است افرادی تحمل این سختی را نداشته باشند.
علاوه بر این حفظ یک ساله نیاز به مراقبت بیشتری دارد چرا که افراد در مدت یک سال باید تمامی آیات الهی را حفظ کنند و بعد از یک سال خودشان به مرور بپردازند و اگر مراقبت شایستهای از حفظ خود نکنند ممکن است آن را فراموش کنند و به این صورت زحمت یک سال آنها هدر میرود. البته درست است که در این مدت با قرآن مأنوس بودهاند اما هدف از انس با قرآن تدبر در آن و عمل کردن به آنها است بنابراین باید حافظان قرآن پس از حفظ آیات الهی در تثبیت آن نیز کوشا باشند.
نکته دیگری هم که باید بگویم این است که حفظ یک ساله استرس زیادی دارد و چون افراد تمام وقت خود را برای حفظ سپری میکنند اطرافیان نیز از آنها توقع دیگری دارند که اگر توقع آنها برآورده نشود به قرآنآموزان آسیب جدی وارد خواهد شد.
قرار داشتن در مسیر حفظ مقدس است/ افراد به اتمام حفظ فکر نکنند
شما حفظ قرآن در چند سال را توصیه میکنید؟
به نظر من حفظ دو یا سه ساله قرآن برای افراد بهتر است چرا که آنها در این مدت بدون استرس در این راه مقدس به حفظ میپردازند و انس بهتری با قرآن خواهند داشت؛ بیشتر قرآنآموزانی که در یک سال قرآن را حفظ میکنند اواسط یا اواخر راه فقط به فکر اتمام حفظ هستند و لذت درستی از کلام الهی نخواهند برد و در برخی اوقات هم دلسرد شده و حفظ را ترک میکنند اما وقتی افراد در زمان مقتضی اقدام به حفظ کنند به طور حتم درک بیشتری از کلام وحی خواهند داشت.
در کنار اینها وقتی افراد با قرآن انس بگیرند لذت بیشتری از ارتباط با خدا میبرند و همین موجب میشود در ادامه راه مصممتر شوند و انگیزه بیشتری برای حفظ آیات الهی داشته باشند.
یک روز در شبکه قرآن حافظ قرآنی را نشان میداد که در مدت 8 سال موفق به حفظ کل قرآن شده بود. به طور معمول این افراد تسلط بیشتری بر محفوظات خود دارند چون بیشتر با قرآن انس داشتهاند بنابراین برای توسعه حفظ عمومی قرآن که دروازهای برای تدبر در آیات الهی است باید به حفظ دو ساله قرآن توجه بیشتری شود.
برای اینکه قرآن را صحیح و روان بخوانم آن را حفظ کردم
شما با چه هدفی قرآن را حفظ کردید؟
من در دوران مدرسه وقتی قرآن را میخواندم برایم برخی از کلمات قرآن سخت و سنگین بود به طوری که حتی نمیتوانستم به خوبی آن کلمات را ادا کنم. وقتی قاری و حافظ قرآنی را میدیدم که با لحنی زیبا تمامی آیات را به صورت روان و زیبا میخواند بسیاری لذت میبردم. با خود فکر کردم برای کسب این توانمندیها راهی بهتر از حفظ قرآن نیست به همین جهت به سمت حفظ رفتم.
حفظ قرآن در جامعه نهادینه نشده است/ والدین آرزو ندارند فرزندشان حافظ قرآن شود
به سختیهای راه حفظ یکساله قرآن اشاره کردید؛ بسیاری از افراد با وجود اینکه در کلاسهای حفظ دو ساله شرکت میکنند اما باز هم از ادامه مسیر خسته میشوند و حتی برخی اواخر حفظ دیگر ادامه نمیدهند. به نظر شما دلیل این امر چیست؟
برخی افراد با تصور اینکه حفظ قرآن خیلی آسان است وارد این عرصه میشوند به همین جهت با اولین مانع از ادامه راه بازمیمانند. در کنار این برخی افراد هستند که انگیزه لازم برای حفظ قرآن ندارند و همین امر موجب میشود آنها در حفظ قرآن کوتاهی کنند.
علاوه بر این برگزاری محافل قرآنی برای تشویق قرآنآموزان به حفظ از اهمیت بالایی برخوردار است. وقتی جایی برای ارائه توانمندیها وجود داشته باشد به طور حتم افراد با انگیزه بیشتری حفظ میکنند.
همچنین تشویق خانوادهها و اهمیت دادن آنها به حفظ نقش مؤثری در کسب توانمندی افراد در عرصه حفظ دارد؛ هماکنون بسیاری از خانوادهها به یادگیری زبان انگلیسی اهمیت زیادی میدهند به طوری که برای آن هزینههای زیادی میکنند و پیگیر آن هستند اما به فکر یادگیری قرآن و حتی روانخوانی آیات الهی نیستند؛ یعنی یادگیری قرآن و حفظ آیات الهی در بین تمامی اقشار جامعه نهادینه نشده است. وقتی آرزوی برخی والدین را میپرسی میگویند میخواهم فرزندم دکتر و مهندس شود اما هیچ کسی نمیگوید دوست دارم فرزندم حافظ کل قرآن شود که این یک ضعف فرهنگی در کشور اسلامی است و رفع این معضل نیاز به سرمایهگذاری و صرف هزینه و همچنین توجه رسانه ملی به فرهنگ حفظ دارد.
روزانه برای تثبیت محفوظات خود چقدر زمان میگذارید؟
اوایل که حفظ را به اتمام رسانده بودم روزانه چندین جزء قرآن میخواندم البته برای هر جزء شاید حدود 20 دقیقه زمان نیاز بود. به مرور زمان برای تکرار و تمرین هر جزء زودتر به اتمام میرسید. در حال حاضر هم زمان خاصی برای تمرین و مرور محفوظاتم ندارم اما سعی میکنم در هر لحظه از وقتم برای مرور محفوظات به خوبی استفاده کنم.
همسرم طلبه است/ بعد ازدواج مسئولیتم در قبال قرآن بیشتر شد
پس از حفظ کل قرآن چه تغییری در زندگی خود حس کردید؟
حفظ قرآن به طور حتم موجب تغییر نگرش و رفتار افراد میشود. در بدترین حالت وقتی کسی قرآن را حفظ میکند مجبور به تظاهر به خوبی است به همین دلیل ناخودآگاه از بسیاری از گناهان دوری میکند.
یکی دیگر از تأثیرات حفظ برایم این بود که برایم دنیا از ارزش افتاد البته در دنیا بودن خیلی مهم است به طوری که حتی در ازدواج هم به هیچ چیز جز معنویات توجه نکردم. همسرم طلبه است و در حال تحصیل؛ همه میدانند که طلبه درآمد زیادی ندارد و خرج زندگی هم بالاست اما من با توکل به خدا برای تکمیل دینم با یک طلبه زندگی را آغاز کردم تا بتوانم در امور قرآنی پیشرفت کنم.
البته بعد از ازدواج هم مسئولیتم در قبال قرآن سنگینتر شد چون علاوه بر حافظ بودن همسر طلبه شده بودم به همین دلیل افراد از من توقع دیگری دارند.
شما در مسابقات هم شرکت کردید؟
اوایل که حفظ کرده بودم گاهی در مسابقات استانی شرکت و در این رقابتها مقام هم کسب میکردم اما پس از مدتی از مسابقات فاصله گرفتم اما امسال دوباره به این عرصه بازگشتم به طوری که در مسابقات سراسری اوقاف در رشته ترتیل شرکت کردم.
کلاس تدریس قرآن هم دارید؟
پس از مدتی کلاس حفظ هم برگزار کردم اما وقتی بچه دار شدم برگزاری کلاسدر خارج از خانه سخت شد به همین جهت زیر نظر اوقاف در خانه برای کودکان و بزرگسالان کلاس حفظ قرآن برگزار میکنم تا از این طریق به مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن و ترویج تدبر در قرآن کمکی کرده باشم.
فرزندم را از حضرت زهرا(س) گرفتم
خاطراتی از دوران حفظ و مؤسسات بیتالاحزان دارید؟
دوران حفظ سراسر خاطره و برکت بود. مؤسسه بیتالاحزان برکت زیادی به زندگیام داد. پس از ازدواج من باردار نمیشدم. یک شب از طرف بیتالاحزان شیراز به شعبه مرکزی یعنی در استهبان رفتیم. سر سفره حضرت زهرا(س) همراه با یکی از خواهران شهید نشسته بودیم و من روضه حضرت را میخواندم؛ صفای خاصی در آنجا حاکم بود و من حس عجیبی داشتم. شب در آنجا ماندیم من بعد از نماز صبح خواب دیدم که همه بچههای کلاس نشستهاند و یک نفر به من میگوید بلند شو بیا بیرون با تو کار دارم؛ تا خواستم از جایم بلند شوم یکی دیگر به من گفت بلند نشو تو نباید زیاد تکان بخوری چون حاملهای؛ بعد از آن از خواب بیدار شدم.
صبح خوابم را برای یکی از دوستانم که در حوزه درس خوانده تعریف کردم و گفتم اگر باردار شوم 14 هزار تومان نذر میکنم؛ او هم گفت نذرت را بده اما خواب اعتباری ندارد؛ من هم نذرم را به خواهر شهید دادم و گفتم امیدوارم مشکلم حل شود. پس از اینکه به شیراز برگشتم متوجه شدم که باردارم و ما اسم پسرمان را «محمدجویا» گذاشتیم.
در انتها اگر صحبتی دارید؛ بفرمایید.
امیدوارم همه افراد با الگوگیری از بزرگان دین به سمت محسنات پیش روند و با دوری جستن از مادیات، توشه آخرت خود را پربار کنند. البته باید بگویم انس با قرآن و حفظ آیات الهی دریچهای به سوی افراد باز میکند که موجب میشود آنها زندگی بهتری را تجربه کنند به همین دلیل بهتر است برای رسیدن به کمال به سوی تدبر در آیات الهی گام بردارند.
Sorry. No data so far.