حمید بعیدی نژاد رئیس تیم کارشناسی مذاکره کننده هسته ای عصر دیروز در حاشیه همایش معاونان فرهنگی وزارت علوم با تاکید بر ضرورت تشریح دستاوردها در مذاکرات برای دانشجویان افزود: دست ما برای بیان برخی نکات بسته است وگرنه می توانستیم به راحتی اثبات کنیم در این مذاکرات از موضع عزت و قدرت در مقابل قدرت های بزرگ جهان ایستاده و با آنها گفتگو کردیم.
آنها فکر می کردند ایران بر اثر تحریم ها مجبور به مذاکره شده و به همین خاطر می خواستند خواسته های غیرهسته ای را به ما تحمیل کنند اما به تدریج به آنها ثابت شد که ایران از موضع قدرت و به خاطر حفظ حقوق هسته ای خود پای میز مذاکره آمده است.
وی ادامه داد: این روند ادامه داشت تا اینکه آنها در روزهای پایانی مذاکرات متوجه شدند ایران قصد کوتاه آمدن از حقوق هسته ای خود را ندارد؛ دلیل آنکه مذاکرات چندبار ناتمام ماند همین تصور اشتباه آنها بود.
این عضو تیم مذاکره کننده افزود: در حال حاضر از طریق گفتگو کاری کرده ایم که برای نخستین بار در تاریخ آمریکا، کنگره این کشور دوپاره شده و آمریکایی ها دچار مشکل جدی با اسرائیل و لابی صهیونیستها شده اند.
وی خاطرنشان کرد: برای نخستین بار است که رئیس جمهوری آمریکا در مقابل کنگره و سنا ایستاده و می گوید حتی اگر شما هم با توافق مخالفت کنید من رای شما را وتو خواهم کرد.
بعیدی نژاد گفت: امروز می دانیم حق غنی سازی هسته ای ایران که به وسیله کشورهای بزرگ به رسمیت شناخته شد، حقی است که 1+5 خواهان اعطای آن به هیچ کشور دیگری نیست.
به گفته وی، وقتی کره جنوبی خبرهایی را مبنی بر غنی سازی هسته ای منتشر کرد با واکنش شدید غرب مواجه و سبب شد دولت سئول به طور رسمی اعلام کند دانشمندانی که دست به این کار زده اند بدون اطلاع دولت و به شکلی خودسر اقدام کرده و با آنها برخورد می شود.
این دیپلمات ارشد افزود: براساس خطر قرمز ترسیم شده از سوی کشورهای 1+5، حتی کشورهای عضو معاهده ان.پی.تی نیز نباید وارد حوزه غنی سازی شوند.
وی با یادآوری دوره تاریخی پیش از انقلاب برای وارد شده به حوزه غنی سازی هسته ای در کشور گفت: در زمان پهلوی با اینکه ایران یکی از متحدان مهم آمریکا بود اما وقتی تلاش کرد وارد حوزه غنی سازی هسته ای شود – براساس کتابی که بعدا منتشر شد- هنری کسینجر مذاکرات متعددی را با شاه ایران انجام داد و اعلام کرد که آمریکا به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد که ایران وارد غنی سازی شود.
به گفته وی، آمریکا وقتی اصرار شاه برای تولید سوخت هسته ای را می بیند دو پیشنهاد می کند؛ نخست آنکه سرمایه خود را در 2 شرکت معروف فرانسوی و آمریکایی قرار دهد و از طریق خرید سهام، دسترسی به سوخت هسته ای از مسیر این کمپانی ها برای ایران ممکن شود؛ یعنی آنها به هیچ عنوان موافق نبودند که حتی متحدانشان نیز به دانش غنی سازی دست یابند.
این دیپلمات افزود: آنها معتقدند اگر ایران وارد بحث غنی سازی شود، متحدان آمریکا نیز خواهان آن می شوند و این مساله برای آمریکا مشکل ایجاد می کند.
وی دلیل مذاکره 1+5 با ایران را قدرت برخواسته از دانشگاه های کشور دانست که توانسته اند دانشمندانی تربیت کنند که توانایی بومی سازی و اجرای تکنولوژی غنی سازی دارند.
بعیدی نژاد افزود: مقامات آمریکایی می گویند علم هسته ای ایران را نمی توان با بمب از بین برد زیرا دانش هسته ای در ایران بومی شده است.
** درخواست تشریح ابعاد توافقنامه برای دانشجویان
وی در ادامه خطاب به حاضران گفت: انتظار من به عنوان یک دیپلمات هسته ای از شما این است که در تعامل خود با دانشجویان، ابعاد توافقنامه را برای آنها تشریح کنید.
وی افزود: فقط یک نمونه از دانش هسته ای ایران که غرب را پای میز مذاکره نشاند عرض می کنم؛ یکی از موارد اختلاف با 1+5 بحث راکتور آب سنگین اراک بود.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه آب سنگین ویژگی مهمی دارد، ادامه داد: آب سنگین مقدار زیادی پلوتونیم تولید می کند که با آن می توان بمب اتمی ساخت. آنها می گفتند شما باید برای اینکه مذاکرات به نتیجه برسد باید راکتور آب سنگین خود را به راکتور آب سبک تغییر داده تا خیال ما راحت شود.
وی خاطرنشان کرد: این بحث از روز نخست مذاکرات مطرح بود و تا چند روز آخر مذاکرات نیز ادامه داشت؛ ما اصرار داشتیم راکتور آب سنگین اراک همچنان آب سنگین بماند؛ برای همین طرحی را به آنها دادیم که برای نخستین بار در دنیا توسط دانشمندان ایران ارائه شد و آن اینکه راکتور آب سنگین را طوری طراحی کنیم که پلوتونیم کمتری تولید شود.
بعیدی نژاد ادامه داد: کارشناسان آنها که از عالی ترین افراد در حوزه تخصصی هسته ای در جهان هستند گفتند که شما نمی توانید از لحاظ علمی چنین کاری را انجام دهید که هم ماهیت راکتور حفظ شود و هم مقدار پلوتونیم آن پایین بیاید.
وی با بیان اینکه حدود 400 ساعت با طرف غربی در رابطه با این راکتور مذاکره داشتیم، افزود: آنها طرح ما را بررسی و در روز آخر اعلام کردند که طرح جدید ارائه شده از سوی ایران مدل جدیدی از راکتورهای هسته ای را در جهان مطرح کرده و قابل پذیرش است.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای، نتیجه دادن مذاکرات با کشورهایی که در طول بیش از سه دهه از انقلاب، همواره از در دشمنی با ایران درآمده اند را حاصل توجه خاص اهل بیت و حضرت حق به این ملت دانست.
بعیدی نژاد در ادامه خطاب به منتقدان توافق هسته ای گفت: منتقدان بدانند برجام پنج ضمیمه دارد که ضمیمه سوم آن با عنوان «همکاری های هسته ای با ایران» است؛ براساس آن، همکاری های هسته ای بعد از اجرای برجام با ایران ادامه پیدا کرده و صنایع هسته ای کشور می تواند بعد از چند سال سوخت هسته ای به کشورهای دیگر صادر کنند.
وی افزود: معتقدیم که ایران به زودی یکی از کشورهای سرآمد حوزه هسته ای خواهد شد.
Sorry. No data so far.