«مایکل هرتسوگ» ژنرال بازنشسته اسرائیل با انشار مقاله ای در پایگاه خبری مرکز مطالعات شرق نزدیک در واشنگتن از راهبرد دشوار و پیچیده ارتش اشغالگر در آینده پرده برداشته و از تغییرات اساسی در صحنه راهبرد نظامی آن خبر داد.
وی که پست های متعدد در نهاد امنیتی اسرائیل از جمله فرماندهی شعبه برنامه ریزی راهبردی را تجربه کرده است، در توضیح این مطلب افزود: در 15 سال گذشته طرفهای موثر و کارآمد در لبنان و فلسطین که کوچکتر از یک کشور هستند، موفق شدند اسرائیل را مجبور کنند وارد پنج درگیری مسلحانه بزرگ شود.
هرتسوگ افزود: این طرفهای تاثیر گذار این توان را دارند که اکنون با قدرت مراکز مسکونی غیر نظامی و تاسیسات راهبردی مهم اسرائیل را زیر آتش شدید خود قرار داده و به جنگ ادامه دهند.
به گفته وی، حجم این تهدید و سرعت و بُرد و دقت و امکان ادامه آن همچنان در حال افزایش است.علاوه بر این این گروهها قادر هستند توانمندی های پیشرفته نظامی نیروهای دفاعی اسرائیل را در زمین، هوا و دریا نابود کنند.
این ژنرال سابق ارتش اسرائیل ادامه داد: این گروههای تاثیرگذار و کارآمد مناطق غیرنظامی را صحنه عملیات خود قرار می دهند تا به این ترتیب آزادی عمل و یا تحریک را از اسرائیل سلب کنند از همین رو این نوع جنگ ها ابعاد غیر نظامی پیدا کرده و دارای ابعاد قانونی و انسانی و مسائل مربوط به رسانه ها می شود.
وی یادآور شد که در طول چند سال اخیر جایگاه سیاسی اسرائیل در غرب تنزل پیدا کرده است تا جایی که تلاش های آن برای به دست آوردن مشروعیت بین المللی مورد نیاز برای مبارزه با افراد مسلح در مناطق غیرنظامی با مشکلات پیچیده ای روبه رو است.
کاهش شدت مواضع ضد ایرانی در محافل دفاعی اسرائیل
هرتسوگ یادآور شد: نکته قابل توجه اینکه در سند راهبردی اسرائیل از تهدید اتمی ایران به طور مستقیم یاد نشده است، به گونه ای که بعضی از تحلیلگران به این نتیجه رسیده اند که نیروهای دفاعی اسرائیل و بر عکس کابینه این رژیم پس از توافق هسته ای دیگر مانند گذشته در قبال آن شدت به خرج نمی دهند اما واقعیت این است که به هر حال ایران در راهبردی اسرائیل نقش مهمی بازی می کند.
وی تصریح کرد: در این سند راهبردی فرض شده است که نیروهای دفاع اسرائیل با طرفهای تاثیرگذار کوچکتر از یک کشور سلسله درگیری های مسلحانه طولانی مدت خواهند داشت که در جریان آن با استفاده از نیروی بازدارندگی تلاش خواهند کرد که این درگیری ها را متوقف سازند.
هرتسوگ افزود: همچنین بر اساس سند مزبور این فرضیه در نظر گرفته شده است که گزینه بازدارندگی با استفاده از سلسله پیروزهای نظامی حتمی نتیجه بخش خواهد بود.
لزوم ارائه تعریف جدید از مفهوم بازدارندگی
وی گفت: با این حال زیرساخت های راهبردی و عملیاتی جدید می تواند نیروهای دفاعی اسرائیل را مجبور کند که تعریف جدیدی از مفهوم بازدارندگی و اصول سنتی راهبرد نظامی (هشدار زودهنگام و راهکار نظامی) و نیز دفاعی ارائه دهند.
هرتسوگ با اشاره به اینکه علاوه بر این گزینه دفاعی به منظور مقابله با تهدید بزرگ یا همان امتداد آتش دشمن تا عمق اسرائیل در نظرگرفته شده است، ابراز عقیده کرد که عنصر مهم در این گزینه لزوم توسعه و پیشرفت مداوم سامانه دفاعی کارآمد علیه موشک ها و راکت های دشمن است.
وی توضیح داد: چنانچه نیروهای دفاعی اسرائیل در طول یک کشمکش مشخص به عنوان مثال مقابله با زرادخانه بزرگ موشکی حزب الله، برای دفاع از خود مجبور شوند اولویت ها را در نظر بگیرند، دفاع از زیرساخت های عمومی را بر حمایت از مراکز غیرنظامی اولویت می دهند.
به گفته این ژنرال سابق اسرائیلی، در این سند همچنین احتمال اشغال بخش هایی از اسرائیل از سوی دشمن و «راهکار آ » در نظر گرفته شده است که یکی از این راهکارها کوچ دادن غیرنظامیان است که در این صورت نیز در پایان درگیری باید از تحقق هرگونه دستاورد منطقه ای برای دشمن جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: با وجود افزایش نقش و اهمیت رو به افزایش گزینه دفاعی نیروهای دفاعی اسرائیل همچنان اولویت را به عملیات هجومی می دهند.
به گفته هرتسوگ سند راهبردی ارتش همچنین حاکی از این توجه به ابعاد غیرنظامی درگیری ها است که نمونه آن در فضای مجازی است از همین رو اکنون ارتش اسرائیل سرگرم تشکیل بازوی الکترونی است .
وی در بخش دیگری از این افشاگری خود به لزوم آماده شدن برای جنگ روانی و پیدا کردن راه حل دقیق برای ابعاد قانونی، انسانی و اطلاعاتی آن اشاره کرد، به این معنی که اسرائیل باید تلاش کند که مشروعیت سیاسی به دست آورده و آن را برای استفاده در تقویت آزدی عمل نیروهای دفاعی خود در صحنه بین المللی کنونی حفظ کند.
به طور خلاصه می توان گفت، اسرائیل در صحنه ای که به سرعت رو به تغییر است با چالش های بسیار پیچیده دست به گریبان است به گونه ای که این وضعیت مشکلات راهبردی و عملیاتی بزرگی را برای آن رقم زده است.
این چالش ها از سوی حزب الله و زرادخانه موشکی آن که بالغ بر 100 هزار موشک است، نمود یافته است زیرا باید توان و قدرت حزب الله برای شلیک روزانه بیش از یک هزار و 500 موشک به مدت یک هفته را در نظر داشت.
هرتسوگ افزود: در شرایطی که اسرائیل خود را برای مقابله با عواقب توافق اتمی با ایران آماده می کند، تردید ها و تهدیدها از سوی وکلای ایران در حال افزایش است به گونه ای که باید در سند راهبردی اسرائیل یک اصل مسالمت آمیز برای گفت وگوی راهبردی دو جانبه آمریکایی- اسرائیلی در خصوص نگرانی های امنیتی اسرائیل در سالهای آینده در نظر گرفته شود.
Sorry. No data so far.