«محمود حیدر» با بیان اینکه اوضاع کنونی لبنان پیچیده است، گفت: عبور از این شرایط نیازمند گذر زمان است. شاید ماهها طول بکشد تا بحران سیاسی موجود در کشور یعنی انتخاب رئیسجمهور و مشکلات سیاسی حاکم بر لبنان حل و فصل شود. البته برخی رسانههای عربی اخیرا اعلام کردهاند که ژنرال قهوه چی فرمانده سابق ارتش لبنان نامزد مورد توافق گروهها برای احراز پست ریاستجمهوری است. با توجه به شرایط سیاسی که بر لبنان حاکم است، امکان تحقق هر چیزی در این کشور وجود دارد، بطوری که هر احتمال دور از ذهنی امکان این دارد که روز جامه عمل به خود بپوشد. این احتمالات ممکن است از سوی قدرتهای تاثیرگذار در لبنان اجرایی شود تا از انفجار اوضاع جلوگیری شود. این نکته ای است که مورد اتفاق تمام کشورهایی است که در تحولات لبنان تاثیرگذارند.
رئیس جمهور از میان افسران ارتش
رئیس مرکز پژوهشهای ژرف لبنان افزود: اگر قدرتهای تاثیرگذار در لبنان به این نتیجه برسند که راه پایان دادن به بحران سیاسی در این کشور انتخاب فرمانده سابق ارتش براساس قانون اساسی لبنان است، بسترهای لازم برای چنین انتخابی فراهم می شود. در اینجا باید به این نکته اشاره کنم، از زمانی پیمان طائف که به امضای طوایف و گروههای لبنانی رسیده تاکنون رئیسجمهور از میان افسران ارتش انتخاب میشود. لذا این احتمال وجود دارد که فرمانده سابق ارتش به عنوان رئیسجمهور آینده کشور انتخاب شود، اما در برابر این نامزد ریاست جمهوری موانعی وجود دارد که مهمترین آن مخالفت برخی گروههاست. البته هنوز معلوم نیست که چه تعداد از گروههای لبنانی از این نامزد حمایت کنند. شاید نبیه بری رئیس پارلمان یکی از شخصیتهای سیاسی موثر در لبنان باشد که به منظور پایان دادن به بحران سیاسی در کشور از این گزینه حمایت می کند.
پارلمان توانمند برای یافتن راه حل بحران
وی با بیان اینکه رئیس پارلمان لبنان از گروههای سیاسی این کشور دعوت کرده است تا در نشست گفتوگوهای سیاسی با هدف برون رفت از بحران کنونی شرکت کنند، گفت : این نشست توسط پارلمان و تحت مدیریت نبیه بری برگزار میشود البته برخی گروههای سیاسی نسبت به برپایی این نشست اعتراض کردهاند. آنها معتقدند پارلمان از لحاظ قانونی صلاحیت چنین کاری را ندارد. اما بنده معتقدم پارلمان بیشترین توانایی و ظرفیت را برای یافتن راه حل دارد. ممکن است در نشست آینده گروههای سیاسی با نبیه بری موضوع انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان به سرانجام برسد زیرا نبیه بری درمیان اعضای هیات حاکمه کشور تنها فردی است که توانایی ارائه پیشنهاد و مدیریت طرحهای پیشنهادی را برای پایان دادن به بحران را دارد.
ساختار نظام طائفهای مولد بحران
محمود حیدر با اشاره به دیدگاه برخی تحلیلگران مبنی بر اینکه لبنان نیازمند اصلاحات بنیادین است و بعضی دیگر که معتقدند انتخاب رئیسجمهور و از سرگیری فعالیت پارلمان به بحران موجود در این کشور پایان خواهد داد. گفت: تمام بحرانهایی که در لبنان برافروخته میشود بخاطر ساختار نظام طائفهای و همچنین قوانینی که نحوه اراده سیاسی کشور را مشخص میکند است. مثلا قانون انتخابات لبنان ممکن است اختلال در روند سیاسی این کشور ایجاد کند. پیامدها و نتایج این اختلال بخش های زیادی از جامعه لبنان را فرا میگیرد اما قانون انتخابات مصر فراگیری بیشتری نسبت به قانون انتخابات لبنان دارد. قانون انتخابات مصر تمام افراد جامعه مدنی این کشور را در برمیگیرد و انتخاب نمایندگان به این شیوه تا حدود زیادی توازن را درجامعه مصر برقرار می کند. به هرحال، بنده معتقدم تازمانی که ساختار سیاسی لبنان بر اساس نظام طائفهای باشد امکان ایجاد تغییرات بنیادین در این کشور وجود ندارد.
نبود امکان انجام اصلاحات بنیادین تا 5 سال آینده
وی در پایان تاکید کرد: واقعیت سیاسی به ما میگوید که ساختار سیاسی نظام طائفهای حاکم بر لبنان باید به اصلاح امور بپردازد و دست کم ثبات سیاسی اجتماعی را به این کشور بازگرداند از جمله این مسائل میتواند موضوع انتخاب رئیسجمهور و تصویب قانون جدید انتخابات باشد. تمام اینها میتواند به کاهش بحران در لبنان منجر شود نه اینکه اصلاحات بنیادین در کشور ایجاد شود. با این وجود برخی از کارشناسان و تحلیلگران معتقد به انجام اصلاحات بنیادین در لبنان هستند اما بنده بر این باورم که اصلاحات مزبور حداقل تا 5 سال آینده امکان اجرایی شدن ندارد.
Sorry. No data so far.