دیدبان؛ در دهه نود میلادی ایتان بن زور که از مأموران وزارت خارجه اسرائیل بود تلاش کرد راهی برای تعامل با کره شمالی بیابد تا مانع از همکاریهای پیونگیانگ با کشورهای خاورمیانه در زمینه هستهای شود. پیشنهاد اسرائیلیها به کره شمالی پاداش مالی برای جبران ضرری بود که کره شمالی از عدم تعامل موشکی با کشورهای خاورمیانه متحمل میشد. این ابتکار بن زور توسط شیمون پرز که در آن زمان وزیر خارجه اسرائیل بود حمایت شد. البته در نهایت این طرح به دلیل اختلافی که میان وزارت خارجه و موساد در مورد اجرایی بودن آن وجود داشت به مرحله عمل نرسید. مانع دیگر بر سر توافق اسرائیل و کره شمالی، مخالفت واشنگتن بود زیرا دولت ایالات متحده در آن زمان در پی دستیابی به توافقی در مسأله اتمی با پیونگیانگ بود. واشنگتن در روند مذاکرات خودش، ارتباط اسرائیل و کره شمالی را مزاحمت تلقی میکرد و البته باید این را نیز در نظر داشته باشیم که مسأله انتقال موشک از کره شمالی به خاورمیانه در آن زمان مسألهای حیاتی برای واشنگتن به شمار نمیرفت.
اکنون که سه دهه از آن ماجرا گذشته است، هنوز واشنگتن در حال مذاکره با پیونگیانگ در مورد مسأله اتمی و موشکهای قارهپیما است. باز هم، مانند گذشته قرار نیست این دو کشور در مورد مسأله انتقال تسلیحات به خاورمیانه تصمیمی بگیرند. توافقات اخیر میان سئول، پیونگیانگ و واشنگتن منجر به پیشرفتی در مورد انتقال تسلیحات از کره شمالی به ایران و سوریه نشده است. همچنین در شرایط کنونی اسرائیل قدرتی بر ایالات متحده و یا کره شمالی ندارد تا آنها را مجبور کند که به این مسأله بپردازند. به همین دلیل دولت اسرائیل باید تلاش کند ابتکاری را مانند ابتکار بن زور طراحی و اجرا کند.
رئیسجمهور کره جنوبی، مون جائه ممکن است از همکاری اسرائیل و کره شمالی استقبال کند زیرا آن را در راستای سیاستهای خودش در قبال پیونگیانگ میداند، اما احتمالاً واشنگتن نسبت به چنین اقدامی بدبین خواهد بود زیرا این اقدام سبب دور زدن تحریمهای بینالمللی و کاهش فشار بر کره شمالی خواهد شد. بنابراین، اسرائیل به جای پول باید وعده همکاری در زمینههای کشاورزی، فناوری پزشکی و انرژی سبز را به کره شمالی بدهد. البته با این شرط که آنها خلع سلاح خود را آغاز کرده باشند. در چنین شرایطی اسرائیل هم بدبینیهای واشنگتن را برطرف کرده و هم حمایت همه طرفها را جلب خواهد کرد.
کمک مالی اسرائیل به کره شمالی در ازای توقف ارسال تسلیحات به خاورمیانه ممکن در امنیت اسرائیل اثربخش باشد. همچنین به کره جنوبی و شمالی کمک میکند نزدیکتر شوند و پروژههای اقتصادی بیشتری را در آینده پی گیرند.
مرکز مطالعات بگین-سادات اندیشکدهای در اسرائیل است که در سال ۱۹۹۳ با هدف تأثیرگذاری بر سیاستهای اسرائیل و به یادبود اولین صلح اعراب با اسرائیل که توسط مناخم بگین و انور سادات ایجاد شد، تأسیس شده است.
Sorry. No data so far.