دوشنبه 14 فوریه 11 | 13:25

غرب نگران از نگاه دینی به هستی

زمانی که بین کمونیست‌ها و کاپیتالیسم رقابت بود، اگر این دیوار آهنین را برمی‌داشتند کمونیسم‌ها غالب می‌خواستند غرب بروند. یعنی ایده‌آل زندگیشان غرب بود. افراد بسیاری بودند که از حزب کمونیسم فرار کردند و به غرب رفتند.


تریبون مستضعفین- چرا آمریکا از اول انقلاب علیه جمهوری اسلامی تا امروز موضعی خصمانه گرفته است؟ کودتای نوژه، تجهیز و تدارک و پشتیانی عراق برای حمله به ایران، قطعنامه‌های متعدد….؟ برای پاسخ به این سوال خدمت دکتر موسی نجفی دکترای علوم سیاسی و عضو هیأت علمی اندیشه سیاسی در اسلام پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی رفته‌ایم.

دکتر نجفی: جواب سؤال شما را مستند می‌دهم. حدود بیست و چند سال قبل، همین سوال در آمریکا مطرح شد. اندیشمندان و ایدئولوگ‌های آمریکایی گزارشی را تهیه کرده و به شورای روابط خارجی سنا فرستادند. این گزارش در پی جواب دادن به این سوال بود: علت اصلی مخالفت آمریکا با انقلاب اسلامی چیست؟

در این گزارش علت مخالفت با ایران اینگونه استدلال شده بود، آیا ما با انقلاب اسلامی مخالفیم، بخاطر اینکه رژیم شاه را سرنگون کرد؟ در جواب گفته بودند که درست است که شاه جزو ژاندارمری آمریکا در منطقه بود و سدی در برابر گسترش کمونیسم بود و سرنگونی او برای آمریکا زیان‌هایی را دربر داشت، ولی این دلیل مخالفت فعلی ما نیست.
این گزارش ادامه داده بود آیا چون انقلاب اسلامی مانع از دستیابی به نفت ایران شده است، -در حالیکه کشور‌های نفت‌خیز نظیر ایران نقش مهمی در دیپلماسی خاورمیانه برای آمریکا دارد- باید با جمهوری اسلامی مخالفت کنیم؟
در جواب این پرسش هم گفته شده بود: درست است که نفت بسیار حائز اهمیت است اما آمریکا می‌تواند با نفت کویت و عربستان و… خلاء این کمبود انرژی را تامین کند. به این ترتیب فرضیه‌های متعدد دیگری هم در این گزارش مطرح شده بود اما در جواب به عنوان علت اصلی دشمنی با جمهوری اسلامی رد شده بود.

سبک زندگی دینی خطری برای غرب
در ادامه این گزارش علت اصلی مخالفت با ایران را این گونه می‌داند: جمهوری اسلامی در مورد حیات و زندگی انسان متفاوت فکر می‌کند. که برای ما خطرناک است، این‌ها (ایران اسلامی) می‌خواهند به سبکی زندگی کنند، که با ایده-آل ما (غربی‌ها) تعارض دارد.
توجه داشته باشید که حتی کمونیسم‌ها هم اینگونه فکر نمی‌کردند. نهایتا کمونیست‌ها در مورد نحوه زندگی مادی – زندگی و رابطه کارگران و اشراف- با غرب اختلاف داشتند. یعنی کمونیست‌ها یک زندگی دینی و الهی نمی‌خواستند.

این نکته را توجه کنید که زمانی که بین کمونیست‌ها و کاپیتالیسم رقابت بود، اگر این دیوار آهنین را برمی‌داشتند کمونیسم‌ها غالب می‌خواستند غرب بروند. یعنی ایده‌آل زندگیشان غرب بود. افراد بسیاری بودند که از حزب کمونیسم فرار کردند و به غرب رفتند. چون زندگی و ثروت آن‌ها را می‌خواستند. اما در این گزارش تاکید می‌شود که انقلابیون ایران اصلا توجهی به ایدآل غرب ندارند! نه اینکه ثروت نخواهند، سبک زندگی غربی- مادی را نمی‌خواهند.

این نکتهٔ مهمی است که ما نسبت به حیات، به انسان و… یک تفکر و برداشتی داریم که غیر از برداشت غرب است. برای همین هم برخی از پست مدرن‌ها وقتی انقلاب اسلامی شد ‌گفتند انقلاب اسلامی اولین پُست مدرن است؛ که البته نیست و بالا‌ترین از حرف‌هاست.

چرا این تحلیل را داشتند؟ چون احساس می‌کردند انقلاب اسلامی فضای جدیدی است. انقلاب اسلامی به ایران موقعیتی می‌دهد که برای غربی‌ها خوشایند نیست. لذا دول غرب بویژه آمریکا نمی‌تواند در شکل یک انقلاب بزرگ سیاسی، فرهنگی و اجتماعی این نوع نگاه را بپذیرند و همین است که آن‌ها را می‌ترساند، نه، بمب هسته‌ای. زیرا غرب نسل‌های چندم بمب هسته ‌ای را دارند. بر فرض مثال هم اگر ما دنبال بمب باشیم، آن‌ها نباید از این وحشت داشته باشند. آن بمب چیزی نیست که این‌ها را بترساند. مسئله‌ای که آن‌ها را می‌ترساند، بمب فکری است که دنیای غرب را زیر سوال می‌برد.

گزارشگر: مصطفی دولو

برچسب‌ها: ، ، ،

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.