محمود احمدینژاد رئیس جمهور سرانجام بعد از ۷۵ روز تأخیر روز گذشته اول اسفند لایحه بودحه ۹۰ را به مجلس برد. بودجه سال آینده طبق اعداد و ارقامی که توسط رئیس جمهور اعلام شد انبساطی است.
کل حجم بودجه عمومی در سال جاری ۱۱۷ هزار میلیارد تومان بود که این رقم برای سال آینده ۱۷۶ هزار میلیارد تومان اعلام شده است که رشد بالای ۵۰ درصد را نشان میدهد. حجم بودجه عمرانی نیز از حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان در سال جاری به ۴۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد نومان برای سال ۹۰ افزایش یافته است.
بر این اساس بودجه عمرانی با ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش رشدی بالغ بر ۵۱ درصد داشته است.
اعتبارات بخش جاری در بودجه سال ۸۹ معادل ۸۶ هزار میلیارد تومان بود که این رقم نیز با رشد ۴۸ درصدی به ۱۲۸ هزار میلیارد تومان برای بودجه سال ۹۰ ارتقاء یافته است.
همچنین بودجه شرکتهای دولتی از ۲۵۲ هزار میلیارد تومان در سال گذشته با رشدی ۴۳ درصدی به ۳۶۲ هزار میلیارد تومان رسید که با این افزایش بودجه در مجموع سرمایهگذاری شرکتهای موجود دولتی در اقتصاد افزیاش خواهد یافت.
با توجه به اعداد و ارقام کلی اعلام شده توسط احمدینژاد میتوان بودجه امسال را یکی از انبساطیترین بودجههای سالهای اخیر تلقی کرد.
احتمال تصویب بودجه قبل از پایان سال قوت گرفت
هر چند در هفتههای اخیر بیشتر نمایندگان مجلس تصویب لایحه بودجه را تا قبل از پایان سال را بعید میدانستند اما اظهارات روز گذشته رئیس جمهور و رئیس مجلس در فرایند ارائه لایحه بودجه توسط دولت ممکن است روند بررسی بودجه را تغییر داده و موجب تصویب آن قبل پایان سال شود.
محمود احمدینژاد در حالی ظهر دیروز لایحه بودجه سال ۹۰ را تقدیم مجلس کرد که پس از توضیحات احمدینژاد، لاریجانی از نمایندگان خواست به دلیل کمی وقت کار خود را سریعتر شروع کنند تا کار بررسی و تصویب آن زودتر به پایان برسد.
وی همچنین از کمیسیونهای تخصصی خواست که کار بررسی بودجه را همزمان با نمایندگان حداکثر تا ۱۲ روز انجام دهند و کمیسیون تلفیق هم کار خود را زودتر شروع کند.
لاریحانی همچنین پیشنهاد داد که امروز متن بودجه در اختیار نمایندگان قرار بگیرد تا آنها بتوانند در فرصت کمی به مطالعه و بررسی لایحه بودجه بپردازند.
از طرفی رئیس جمهور نیز در صحن علنی مجلس اعلام کرد که کار رسیدگی به لایحه بودجه آسان شده است؛ چرا که بودجه با برنامه و سیاستها تطبیق دارد و زمان کمتری از نمایندگان را خواهد گرفت.
به گزارش فارس، براساس قانون نمایندگان ۱۰ روز فرصت دارند تا لایحه را خوانده و نظرات خود را به کمیسیونهای تخصصی ارائه دهند و پس از آن کمیسیونهای تخصصی ۱۵ روز زمان دارند تا آن را بررسی کرده و به کمیسیون تلفیق تحویل دهند.
کمیسیون تلفیق هم ۱۰ روز زمان دارد تا آن را برای بررسی و تصویب به صحن علنی آماده کند با این حساب تا قبل از ارسال به صحن ۳۵ روز زمان نیاز است که روی کاغذ باتوجه زمان باقیمانده تا پایان سال بودجه تصویب نخواهد شد.
اما اگر با فرمول لاریجانی کار پیش رود و کمیسیونهای تخصصی کارشان را همزمان با نمایندگان شروع کنند و حداکثر ۱۲ روزه به اتمام برسانند به این صورت حداقل ۱۳ روز در زمان صرفهجویی شده است.
با این اوصاف و باتوجه به صحبتهای لاریجانی احتمال اینکه لایحه تا قبل از سال بررسی و تصویب شود تقویت شده و باوجود اینکه بیشتر نمایندگان تصویب بودجه را تا قبل از عید بعید میدانستند اما با صحبتهای لاریحانی ممکن است این پیشبینیها محقق نشود.
احمدینژاد: دولت انتظار ندارد لایحه جدیدی در مجلس نوشته شود
رئیس جمهور روز گذشته درباره ویژگیهای لایحه بودجه سال ۹۰ گفت: تأکید و توجه جدی بر کاهش فاصله طبقاتی از جمله نکات لحاظ شده در بودجه سال آینده کل کشور است.
محمود احمدینژاد رئیس جمهور کشورمان که به منظور ارائه لایحه بودجه سال ۹۰ روز گذشته در صحن علنی مجلس حضور یافته بود، افزود: بودجه سال ۹۰ در شرایطی ارائه میشود که کشور و انقلاب در شرایط بسیار مناسب و آمادهای قرار دارد و همه زمینهها برای جهشهای بلند، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی فراهم است البته مقررات و قوانین لازم نیز فراهم شده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: برنامه پنجم توسعه را که اخیرا با همکاری دولت و مجلس تهیه شد نیز در اختیار داریم و فضای عمومی کشور، فضای امید، نشاط و پیگیری آرمانهای بلند انقلاب است.
وی با بیان اینکه بودجهای که امروز تقدیم میشود، بر اساس قانون برنامه و سیاستهای ابلاغی است، بودجه سال ۹۰ را در جهت تحقق اهداف چشمانداز عنوان کرد.
رئیس جمهور اضافه کرد: بودجه سال ۹۰ اولین بودجه از دومین برنامه معطوف به چشمانداز ۲۰ ساله است، لذا به برخی از ویژگیهای بودجه اشاره میکنم.
وی یکی از مهمترین ویژگیهای بودجه سال ۹۰ را تأکید و توجه بر عدالت برشمرد و در ادامه اظهار داشت: عدالت به عنوان ستون فقرات جامعه اسلامی از اهداف و آرمانهای انبیاء، اولیا و انقلاب اسلامی است، لذا تلاش شده که در بودجه سال آینده به مناطق گوناگون کشور در توزیع و تخفیف منابع با نگاه عدالتمحور توجه شود.
رئیس قوه مجریه با تأکید بر این نکته که بودجه سال ۹۰ بین بخشهای اقتصادی و اقشار مردم با نگاه عدالتمحور تنظیم شده است، گفت: در بودجه سال آینده عدالت اقتصادی و عدالت فرهنگی لحاظ شده البته تأکید و توجه جدی بر کاهش فاصله طبقاتی نیز از جمله نکات دیگر لحاظ شده در بودجه سال آینده کل کشور است.
احمدینژاد خاطرنشان کرد: با اجرای هدفمندشدن یارانهها گامهای بلندی برداشته شده است اما در توزیع سایر منابع، تسهیلات، حمایتها و سرمایهگذاریها بهگونهای عمل شده که کاهش فاصله بین مناطق و فاصله طبقات درآمدی توجه شده است.
وی در بیان ویژگی دیگر بودجه سال آینده کل کشور اظهار داشت: توجه و تأکید در رشد فضائل اخلاقی و ترویج آرمانهای انقلاب از جمله دیگر ویژگیهای سال ۹۰ است؛ نگاه فرهنگی به بودجه موجب شد کاری که از سال گذشته آغاز شده است، در سال آینده نیز با سرعت ادامه یابد.
احمدینژاد تصریح کرد: ویژگی دیگر بودجه سال آینده پشتیبانی و تأکید بر توانمندسازی بخش مردمی و تعاونیها در عرصههای گوناگون است، البته از جهتگیریهای اصلی سند چشمانداز و برنامه پنجم نیز تقویت بخش مردمی در همه زمینهها است، لذا توانمندسازی مردم برای پذیرش مسئولیت در بودجه سال ۹۰ نیز از جمله نکاتی است که لحاظ کردهایم.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه با بیان اینکه ۱۷۶هزار و ۹۹۳ میلیارد تومان نیز مقدار بودجه عمومی دولت در سال ۹۰ است گفت که دولت به نمایندگی از کل کشور این لایحه را تهیه کرده و انتظار ندارد لایحه جدیدی در مجلس نوشته شود.
احمدینژاد گفت: در بودجه سال آینده دولت توجه ویژهای به افزایش میزان تولید داخلی کرده است؛ بهطوریکه امیدواریم سیر فزاینده سرمایهگذاری در سال آینده با سرعت بیشتری افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه در سال جاری میزان صادرات غیرنفتی به فضل الهی از حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان فراتر خواهد رفت، افزود: در پایان سال ۸۳ و ابتدای سال ۸۴ میزان صادرات غیرنفتی کشور ۷ میلیارد تومان بود.
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت بخش علمی در لایحه بودجه سال ۹۰ تصریح کرد: هدف ما در بخش علمی لایحه بودجه ۹۰ این بوده که جمهوری اسلامی ایران به لحاظ تولید علم، افزایش چشمگیری داشته باشد، ما اکنون در برخی امور رتبه اول منطقه را در اختیار داریم و امیدواریم قبل از پایان برنامه پنجم به لحاظ علمی نیز رتبه اول منطقه را بدست بیاوریم.
احمدینژاد هدف لایحه بودجه در بخش اجتماعی را افزایش نشاط اجتماعی در کشور دانست و گفت: تقویت بودجه ورزش، تفریحات سالم و ایرانگردی، انشاءالله نشاط اجتماعی را در کشور افزایش خواهد داد.
وی اضافه کرد: امیدواریم سال ۹۰ سهم مردم ایران از سلامت افزایش پیدا کند و طرح پزشک خانواده در شهرهای کشور عملیاتی شود، چراکه این تحول در نظام سلامت کشور لازم است.
رئیس جمهور کشورمان با بیان اینکه ۷۰ درصد پزشکان کشور پزشک عمومی هستند و علیالقاعده بار اصلی سلامت جامعه بر دوش پزشک عمومی است، خاطرنشان کرد: در حالی که بار اصلی سلامت جامعه بر دوش پزشکان عمومی است، ساز و کار مناسب موجب شده که پزشکان عمومی از درآمد و خدمات کمتری بهره بگیرند.
احمدینژاد با بیان اینکه دولت به دنبال بیمه کارگران ساختمانی و اهمیت به بخش بیمه در لایحه بودجه سال ۹۰ بوده است، گفت: تلاش داریم علاوه بر کارگران ساختمانی، قالیبافان و کسانی را که در بخش حمل و نقل فعالیت میکنند، بیمه کنیم و این موضوع در لایحه پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه توجه به بهبود فضای کسب و کار از ویژگیهای لایحه بودجه ۹۰ است، اظهار داشت: دولت در بودجه سال ۹۰ پیش بینی کرده است که برخی مشکلات اساسی جوانان را به فضل الهی حل و فصل کند.
رئیس جمهور از اختصاص ۶هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۹۰ برای برطرف کردن مشکلات کشاورزان خبر داد و گفت: اگر طی ۵ سال آینده درست عمل کنیم، سال به سال از مصرف آب در بخش کشاورزی کم و حتی مشکل خشکسالی کشاورزان برطرف خواهد شد.
احمدینژاد مشکل بیکاری را معضل ۴۰ تا ۴۵ سال اخیر کشور دانست و افزود: دولت تلاش میکند بحث اشتغال که به عنوان یک معضل برای جوانان است را حل و فصل کند تا جوانان بتوانند شغل دلخواه خود را با تأمین مالی داشته باشد.
وی با تأکید بر اینکه حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ نفر متقاضی شغل در کشور وجود دارد، گفت: طبق برآوردی که انجام شده است، تا پایان سال ۹۲ هر سال یک میلیون و ۲۰۰ نفر به تعداد متقاضیان شغل اضافه خواهد شد و ما تلاش میکنیم که نرخ بیکاری را در کشور طبیعی کنیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: اگر تا سال ۹۲ نرخ بیکاری دو تا سه درصد شود، یک نرخ طبیعی است؛ مشروط بر اینکه سالانه بین ۲. ۲ تا ۲میلیون و ۴۰۰ شغل در کشور ایجاد شود.
احمدینژاد با بیان اینکه در صندوق توسعه ملی کار بزرگ و ماندگاری انجام میشود، افزود: البته در صندوق توسعه ملی محدودیت ایجاد شده و این محدودیت بخش وسیعی از اقتصاد ما را از صندوق محروم میکند که البته امیدوارم نمایندگان اصلاح کنند تا مشکلات برطرف شود.
وی بر سرعت تولید مسکن در کشور تأکید کرد و گفت: مسکن مهر با همکاری خوبی که مجلس انجام داد، بازار مسکن را برای اولین بار بعد از ۵۰ سال که با افزایش قیمت مواجه بود کنترل کرد و قیمت مسکن مقداری کاهش یافت.
رئیس جمهور مسکن مهر را کار مشترک مجلس و دولت دانست و ابراز امیدواری کرد در طول برنامه پنجم دغدغه مسکن به عنوان یک آرزوی دست نیافتنی برای جوانان مطرح نباشد.
احمدینژاد با بیان اینکه دولت سه هزار میلیارد تومان به بهسازی روستاها اختصاص داده است، افزود: طی سه سال آینده تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار بهسازی خواهند شد و بنیاد مسکن همه ساکنان این روستاها را بهسازی خواهد کرد.
وی از افزایش سهم اعتبارات عمرانی در کشور به عنوان یک خبر خوشحال کننده برای نمایندگان مجلس یاد کرد و گفت: بودجه عمرانی ۴۷هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
رئیس جمهور بر کنترل تورم در کشور تأکید کرد و گفت: کنترل تورم در سه سال اخیر روند نزولی داشته است؛ بهطوریکه سوداگری در بخش مسکن، طلا و سکه و مایحتاج عمومی کنترل شده و منابع به سمت سرمایهگذاری حرکت کرده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه تراز منفی عملیاتی بودجه حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است، خطاب به نمایندگان گفت: لایحه بودجه ۹۰ بر پایه متن برنامه و در جهتگیری به سمت چشمانداز است؛ قانون روان، شفاف، منسجم و ساده است.
احمدینژاد درباره ویژگیهای لایحه بودجه ۹۰ گفت: استفاده از عبارات تکراری و نامعلوم در لایحه حذف شده است.
وی با بیان اینکه طی ۴ – ۵ سال اخیر قوانین مهم توسط مجلس و دولت به تصویب رسیده است، سیاستهای اصل ۴۴، مدیریت سوخت و حمل و نقل عمومی، طرح قانون جامع مسکن، مدیریت خدمات کشوری و هدفمندسازی یارانهها را از جمله این قوانین برشمرد و گفت: دولت با پشتیبانی مجلس به دنبال ساخت کشور است.
رئیس جمهور افزود: دولت به دنبال این است که پیشرفتهای مبتنی بر عدالت بدون توجه به حاشیهها و برخی شعارهای بیپشتوانه در کشور اجرایی شود.
احمدینژاد با بیان اینکه دولت انتظار ندارد لایحه جدیدی در مجلس نوشته شود، گفت: ما به نمایندگی از نمایندگان مجلس و به نمایندگی از کل کشور لایحه بودجه را تهیه کردهایم و سعی کردیم جهتگیریها در لایحه درست رعایت شود.
وی افزود: کار رسیدگی به لایحه بودجه آسان شده است چراکه بودجه با برنامه و سیاستها تطبیق دارد و زمان کمتری از نمایندگان را خواهد گرفت.
رئیس جمهور در عین حال گفت: بودجه انعطاف دارد و مثلا اگر راهآهن یک منطقه ظرفیت جذب منابع را داشته باشد، دولت کمک خواهد کرد.
احمدینژاد در بخش پایانی سخنان خود مقدار بودجه عمومی دولت سال ۹۰ را ۱۷۶هزار و ۹۹۳ میلیارد تومان دانست و گفت که از این مقدار ۱۵هزار میلیارد به درآمدها اختصاص یافته و ۲۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان نیز داراییهای مالی است.
Sorry. No data so far.