جمعه 04 مارس 11 | 12:17

توصیه‌های امیرالمؤمنین(ع) درخصوص نزدیکان حاشیه‌دار حاکمان

امیرالمومنین علی (ع) در بخشی از نامه خود به مالک اشتر در مورد نزدیکان و خویشان والیان و حاکمان حاشیه دارش می‌نویسند: (ای مالک) نزدیکان را بگذار تا از حق، هرچه باید به آن‌ها برسد؛ برسد.


امام علی (ع) در بخشی از نامه مشهور خود به مالک اشتر که راهی عهده داری استانداری مصر بود نکات قابل تأملی را پیرامون نزدیکان و خویشان مسئولان و حکومتیان بیان کرده‌اند. نکاتی که به نظر می‌رسد در پرتو مهجور ماندن کتاب شریف نهج البلاغه در فضای سیاسی و دانشگاهی کشور ما، از اذهان گم شده‌اند و بازخوانی مجدد آن‌ها می‌تواند راهگشای مشکلات ما در بسیاری از عرصه‌ها باشد.

مولای متقیان (ع) طی این فراز از نامه خود در مورد نزدیکان و افراد حاضر در حلقه نزدیک به حاکمان، خطاب به استاندار مصر می‌فرمایند:

«(ای مالک) برای حاکم نزدیکان و خویشانی است که خوی گردنکشی و خودسری در آن‌ها ریشه دوانده و به کم انصافی در داد و ستد‌ها دستی دراز دارند.

پس تو با قطع اسباب این رفتار‌ها، ریشه آن‌ها را بکن و ریشه شرّشان را برانداز.

(ای مالک) هیچگاه به هیچ یک از افراد نزدیک و خویشاوندت قطعه زمینی واگذار نکن.

نکند کسی از آنان به گرفتن مزرعه و کشتزاری در تو طمع افکند و آنگاه سبب زیان و آزار آن کسی شوند که در کار مشترک و یا در سیراب کردن زمین با آنان همسایه است؛ و آنان بخواهند سختی کار مشترک را به دوش آن همسایگان بگذارند که در این صورت سود سرشار و گوارای آن (در این دنیا) برای آنان و نکوهش و زشتی‌اش در دنیا و آخرت بر توست.

(ای مالک) حق را برای نزدیکانت و برای کسانی از دورترند اجرا کن و در کار اجرای حق شکیبا و (از خداوند متعال) پاداش خواه باش.

(ای مالک) نزدیکان را بگذار تا از حق، هرچه باید به آن‌ها برسد؛ برسد. تو پایان کار را بنگر که با همه گرانی و سنگینی تا چه اندازه (در پیشگاه خداوند متعال) فرخنده و پسندیده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.