یکشنبه 11 آوریل 10 | 18:05

نگذارید روایت فتح نوستالژی بشود

افرادی مثل آوینی در ایران بایکوت شده‌اند و نمی‌گذارند مقالات آنها به متن درسی در دانشگاه‌ها تبدیل شود. بیش از سه سال است در دانشگاه هنر خواهش می‌کنم به جای متون ترجمه شده غربی از متون و مقالات شهید آوینی هم استفاده شود، اما… جهت‌گيري آويني چيزي است كه ما امروز به آن نياز داريم و اگر مقاله‌هاي او به‌موقع خوانده مي‌شد، بسياري از مصيبت‌ها امروز بر سر ما نمي‌آمد.


رحیم پور ازغدیحسن رحیم‌پور ازغدی روز گذشته در مراسم هفدهمین سالگرد شهادت سید مرتضی آوینی، ضمن انتقاد از کم‌توجهی به آثار هنرمندان انقلابی از جمله آوینی، دربارهٔ نوستالژی شدن روایت فتح و شهید آوینی هشدار داد.

ایسنا گزارش داد، این استاد دانشگاه و پژوهشگر عصر روز گذشته ـ 21 فروردین ماه ـ در مراسم هفدهمین سالروز شهادت سید مرتضی آوینی كه در تالار وزارت كشور برگزار شد، در سخنانی درباره تفكر شهید آوینی با بیان این مطلب گفت: برای حذف یك تفكر دو شیوه وجود دارد. یكی آنكه تا وقتی آن فرد هست، با اهانت و جوسازی كاری كنیم كه خوانده و شنیده نشود و زمانی كه از دنیا رفت، منتظر بمانیم اگر فراموش شد كه هیچ، اما اگر فراموش نشد و یك مشت انسان سمج به یاد او همچنان جمع می‌شدند، او را به یك قدیس تبدیل كنیم كه سالی یك بار از او یاد شود و در عین حال مطالب او به دست مردم نرسد و در دانشكده‌ها نیز به متون درسی تبدیل نشود.

ازغدی با بیان اینكه مقالات آوینی را برای سخنرانی در این مراسم خوانده است تا امروز خود آوینی در این مراسم سخنرانی كند، ادامه داد:افرادی مثل آوینی در ایران بایكوت شده‌اند و نمی‌گذارند مقالات آنها به متن درسی در دانشگاه‌ها تبدیل شود. بیش از سه سال است در دانشگاه هنر خواهش می‌كنم به جای متون ترجمه شده غربی از متون و مقالات شهید آوینی هم استفاده شود، اما كسی كاری در این زمینه انجام نمی‌دهد.

این استاد دانشگاه با اشاره به شیوه‌ی كاری دانشجویان و اساتید در دانشگاه‌های علوم انسانی تصریح كرد: شیوه‌ای كه برای تدریس در این دانشگاه‌ها استفاده می‌شود، ترجمه و روخوانی است و چیز دیگری دیده نمی‌شود. به علاوه ما خودمان هم به كار هم‌ردیفان خود احترام نمی‌گذاریم و قبل از اینكه مخالفان ما را بكوبند، خودمان بر سر یكدیگر می‌زنیم و اگر ظرفیت احترام به كار یكدیگر را نداشته باشیم تا 50 سال دیگر هم كار به همین شكل پیش خواهد رفت.

او در ادامه از نسل جوان خواست كه مقالات هنرمندانی چون شهید آوینی را بخوانند و اگر نسبت به متون غرب ارادت ویژه دارند، خداوند از آنها قبول كند اما در كنار این متون به متون فارسی هم بپردازند.

ازغدی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینكه مقالات آوینی قابل نقد است ادامه داد: خودم به برخی از مقالات نقد دارم اما جهت‌گیری آوینی چیزی است كه ما امروز به آن نیاز داریم و اگر مقاله‌های او به‌موقع خوانده می‌شد، بسیاری از مصیبت‌ها امروز بر سر ما نمی‌آمد.

او یادآور شد: شهید آوینی سال‌ها در میدان مین تهران بود كه از میدان مین فكه خطرناك‌تر است و بسیاری از میادین مین هنوز هست و شما همچنان نگران پای او هستید، اما من نگران قلم آوینی‌ هستم. چون شهادت كه برای او بهترین اتفاق بود.

ازغدی گفت:شهید آوینی در زمان فعالیتش در وزارت فرهنگ و ارشاد در زمانی كه فردی در آن فعالیت می‌كرد كه بعدها دولت را در دست گرفت و سال‌ها جریان او در این مملكت حاكم بود و سوالی را درباره معاصر بودن به چه معناست مطرح كرده بود، گفته بود: از چه زمانی مساله اصلی ایران معاصر بودن است و چه كسانی دارند شعارهای انقلاب را عوض می‌كنند و معاصر بودن برابر مدرن بودن، سكولار بودن و غربی بودن است.

او افزود: اگر مساله رادیو و تلویزیون وزارت فرهنگ و ارشاد ایران معاصر بودن است، باید جواب این پرسش را در توضیح‌المسائل غرب پیدا كنند و نیاز نیست كه حتی به دنبال آن بگردد. فقط كافی است كه ترجمه كند. البته ما هنر و تكنولوژی را از غرب می‌پذیریم اما مبنا باید مشخص شود. ما با فرعیات مشكلی نداریم مساله ما مبناست.

ازغدی در ادامه‌ی سخنانش مطرح كرد: كاری به جناح اصول‌گرا و محافظ‌كار ندارم. در ایران هم دو جریان چپ و راست با جریان‌های چپ و راست علمی دنیا، منطبق نیست اما باید گفت كه بعد از انقلاب دو طرز فكر روشنفكر لائیك و روشنفكر مذهبی در ایران شكل گرفتند كه روشنفكران لائیك در خارج از كشور علنی حرف می‌زدند و روشنفكران مذهبی نیز با پوشش عرفان، همان حرف‌های روشنفكران لائیك را به مردم می‌گفتند.

در ادامه مراسم، دوستان و همراهان شهید آوینی، مهدی همایونفر، عباس محسنی و محمدرضا ابوالحسنی در قالب یك میزگرد به صحبت پیرامون فعالیت‌های شهید آوینی و همكاری‌اش با جهاد تلویزیون پرداختند.

مهدی همایونفر بیان كرد: در سال 58 با شكل‌گیری اولین نهادهای منتسب به انقلاب اسلامی، نهاد جهاد سازندگی شكل گرفت و به موازات ایجاد آن، دفتری به نام جهاد تلویزیون در صداوسیما تشكیل و شخصیت‌هایی مثل شهید آوینی به جمع افرادی پیوست كه فكر می‌كردند می‌توانند كارهای متفاوتی را نسبت به برنامه‌های قبل صداوسیما انجام بدهند،اما كم كم با شروع جنگ، شكل جهاد تلویزیون تغییر كرد و افرادی كه در آن فعالیت می‌كردند، باید جان خود را در دست می‌گرفتند و به جبهه‌های جنگ می‌رفتند، از این رو عده‌ای از آنها از همان ابتدا، جهاد تلویزیون را رها كردند و بقیه افراد باقی مانده به پوشش اتفاقات جنگ پرداختند.

او بیان كرد: آوینی در تهیه برنامه‌هایش كه پس از جنگ نیز تمام تلاشش در این راستا بود كه كاری در راه خدا انجام بدهد.

حجت‌الاسلام عباس محسنی مدیر موسسه روایت فتح درباره شهید آوینی گفت: من با آثار آوینی به لحاظ نظری انس دارم و وقتی به سیر آثارش نگاه می‌كنیم، تبلور انقلاب اسلامی در آثارش كاملا مشخص است.

او ادامه داد: چون آوینی شناخت عمیقی از ادبیات، موسیقی و فلسفه داشت، توانست تجربه خود را در قالب فیلم، متبلور كند و همیشه در كارهایش حرف مارشال مك لوهان كه رسانه همان پیام است را در نظر داشته است.

او افزود: آوینی برای تهیه فیلم‌هایش به ایجاد تكنیك پرداخت و گاه باید در فیلمش، فیلم‌بردار و كارگردان و مصاحبه كننده در یكدیگر ادغام می‌شدند و دوربین به جزئی از بدن فیلم‌بردار تبدیل می‌شد.

محسنی در ادامه‌ی سخنانش مطرح كرد:صداوسیما بعد سرگرم كنندگی را به خوبی رعایت كرده است اما این باعث شده كه حرف انقلاب كه تمام اتفاقات اطراف ما به تبع این حادثه جلو می‌رود، منفعل نگه داشته شود.

در پایان این مراسم علی معلم دامغانی رییس فرهنگستان هنر نیز در سخنانی مطرح كرد:پیوسته در سلسله ما از هابیل تا یحیی از یحیی تا سید‌الشهدای عالم كربلا و از كربلا تا امروز و هر روز قصه تكرار می‌شود و می‌گوییم و می‌شنویم تا آنگاه كه قرین این سلسله قائم آل محمد قدم بگذارند و بشوند آنچه كه باید بشوند.

علی‌معلم دامغانی در ادامه به یاد شهید مرتضی آوینی قطعه شعری خواند.

در این مراسم سردار نقدی رییس سازمان بسیج مستضعفین نیز حضور داشت.

گفتنی است: در ابتدای این مراسم فیلم 30 دقیقه‌ای درباره زندگی بعد از جنگ شهید آوینی با صحبت‌هایی از رهبر معظم انقلاب اسلامی، مصطفی دالایی، مجید رجبی معمار، علیرضا افشار، مرتضی شعبانی و… به كارگردانی محمد حبیبی منصور پخش شد.

+ دانلود صوت این سخنرانی

  1. فاطمه نادری
    7 اکتبر 2010

    سلام.خیلی عالی بود.
    ممنون که متن این سخنرانی رو به طور خلاصه در سایت قرار دادین.
    موفق باشید.
    http://www.ostad-rahimpour.blogfa.com

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.