تریبون مستضعفین- اول اردیبهشت هر سال روز بزرگداشت شیخ مصلحالدین سعدی شیرازی، شاعر و عارف بزرگ ایران، نام گرفته است. به همین مناسبت به بازخوانی پیام آذرماه سال ۶۳ رهبر معظم انقلاب به کنگره بزرگداشت سعدی پرداختهایم:
بىشک سعدى یکى از پایههاى بناى استوار ادب پارسى و محصول شعر و نثر و تشکیلدهندهى یکى از برازندهترین اندامهاى پیکرهى شکوهمند فرهنگ کنونى ماست. پند سعدى که مایه گرفته از معارف قرآن و حدیث است همواره نقش زرین خاطر پندآموزان، و زبان فصیح و صریح او، رازگشاى گنجینههاى معانى براى دلهاى جوینده و مشتاق بوده است. و امروز مانند همیشه عزیزترین هدیهى احباب سخن و ارباب خرد را مىتوان در بدایع طیبات دیوان او و زیباترین گلهاى اندیشهى بشرى را در گلستان مصفاى نظم و نثر او جست و یافت.
شرف سعدى بر بسیارى از سرایندگان پارسى از آن است که قدر سخن را نشکسته و آن را دست مایهى تقرب و ارتزاق نساخته است. بسى اندکاند زبان آورانى که گوهر آسمانى سخن را در پاى اهریمنان زمانه نریخته و تیغ ستم را بدان صیقل نداده باشند. سعدى یکى از این نادرگان است که اگرگاه زبان به ستایش گشوده، در ساغر زرین مدح خود جز داروى شفا بخش وگاه تلخ پند و اندرز نریخته است.
شعر و نثر فاخر این جهاندیدهى انسانشناس صادق، همواره پیامى را با خود حمل کرده است، یا از منبع وحى و گنجینهى قرآن و حدیث و یا از پرتو دل و احساس صاف و بىغش خود او.
شیوهى سخن بى تکلف و شفاف او نیز امتیاز دیگر این آموزگار بزرگ مردمى و محبت است. کلام او چون جوى آب زلالى، ذره ذرهى جان مستمع را سیراب مىکند و بىهیچ غبار تصنع، بر دل او مىنشیند. بسیارند آنها که در هر دو قلمرو نظم و نثر، سمند فصاحت تاختهاند، اما فقط سعدى است که شعرى روان چون نثر و نثرى آهنگین چون شعر پدید آورده و آمیزهى شگفت آورى از مضمون و ترکیب و معنى و لفظ در هر دو عرصه فراهم ساخته است.
به جاست که کلام او که قرنها خاطر حزین و شاد را به خود مشغول کرده و از عشق و جوانى تا ضعف و پیرى را در بر گرفته و آداب صحبت را به پیر و برنا آموخته و رازهاى تربیت را براى عالم و عارف گشوده، امروزه حد آن نگهداشته و حق آن گزارده شود و این حقگزارى بدون معرفت درست او، ممکن نخواهد شد.
Sorry. No data so far.