چهارشنبه 08 ژوئن 11 | 18:58

مدل ايرانی فروش كليه؛ فقر يا ايثار

مي‌گويند: «نگوييد دلالي حتي نگوييد فروش اعضا، اين فقط يك هديه ايثارگرانه است» اما هيچ ايثاري در چشمان جوان 22 ساله‌اي كه آمده بود بخشي از تنش را بفروشد ديده نمي‌شد؛ جز حضور مبهم فقر كه از جيب‌هاي خالي كتش فرياد مي‌كشيد.


يك شماره چند رقمي، يك حرف انگليسي و دو كلمه در كنار هم، دست نوشته هايي است كه روي برخي از ديوارهاي شهر ديده مي شود اما اين بار نه براي به يادگار ماندن حضور افراد در آن محل بلكه براي اعلام درخواستي چون فروش كليه.

در كنار هياهوهاي زندگي، شلوغي و رفت و آمدها، ترافيك و هزاران حادثه خوب و بدي كه هر روز در شهر اتفاق مي افتد چه بسا افرادي هستند كه با يك جمله پزشك معالج خود مبني بر اينكه ديگر دياليز بي فايده است و بايد به فكر پيوند كليه بود، پس از خدا چشم اميد به افرادي دارند كه ممكن است به هر دليلي مايل به اهداي يكي از كليه هاي خود هستند.

در اين ميان چه بسيار افرادي هستند كه ممكن است به دليل نياز مبرم مالي فكر فروش يكي از كليه هاي خود را در سر مي پرورانند.

پديده فروش كليه كه شايد چند صباحي بيشتر از عمر بروز آن در جامعه نمي گذرد، از ديدگاه برخي از افراد، امر پسنديده اي است كه از يك سو باعث رفع نيازمندي و حاجت عده اي از نيازمندان شده و از سوي ديگر نجات يك پدر، مادر و يا فرزند را براي خانواده اي به ارمغان مي آورد.

اما از سويي ديگر فروش كليه و اعضاي بدن به عنوان يكي از ناهنجاري هاي اجتماعي تلقي مي شود كه تسري آن در ميان افراد مي تواند مشكلات متعددي را به همراه داشته باشد.

خريد و فروش خون و اعضاي بدن امروز در برخي از كشورها به عنوان مهمترين معضل اجتماعي مطرح است به گونه اي كه در برخي از كشورهاي آسياي شرقي برخي از سود جريان به همين منظور اقدام به دزديدن افراد كرده و پس از هماهنگي با دلالان اعضاي بدن اين افراد را مي فروشند و از اين طريق به سود و درآمد بسياري دست مي يابد.

اينكه چرا بايد فروش اعضاي بدن از جمله كليه براي رفع نياز به عنوان آخرين راهكار به ذهن افراد خطور كند، مسئله اي است كه بايد مورد توجه ويژه مسئولان و دست اندركاران نظام قرار گيرد.

مرادي، جوان 25 ساله اي است كه كارگر معدن بوده و شماره خود را براي فروش كليه در ديوارهاي اطراف بيمارستان هاشمي نژاد نوشته است.

وي دليل چنين تصميمي را بدهكار شدن خود به دليل عضويت در شركت هاي هرمي مي داند و مي گويد: سال گذشته با عضويت در يكي از اين شركت ها بيش از 15 ميليون تومان بدهكار شدم كه به هيچ وجه امكان پرداخت چنين مبلغي را ندارم و تنها راه و شايد آخرين راه براي برون رفت از اين جريان فروش كليه بوده باشد.

اين جوان لرستاني قيمت كليه خود را 12 ميليون تومان عنوان و تاكيد مي كند: اگر نياز نداشتم قطعا هيچ گاه در قبال كليه پولي دريافت نمي كردم اما براي رفع مشكلاتم مجبور به دريافت اين هزينه هستم.

سليماني، جوان ديگري است كه تنها 22 سال سن دارد و به دليل مشكلات مالي خانواده درس را رها كرده و در حوزه خدمات كامپيوتري مشغول به كار شده است.

وي دليل اصلي فروش كليه خود را نياز مالي عنوان كرده و مي گويد: براي پرداخت بدهي هاي پدرم مجبور به فروش كليه شده ام.

شايد افراد بسياري از جامعه باشند كه براي زنده ماندن و رهايي از بيماري حاضر باشند هر مبلغي را بپردازند. كه برخي از آنها استطاعت مالي براي پرداخت اين هزينه را دارند و برخي نيز حاضرند به هر قيمتي اين مبلغ را تهيه كنند اما بايد ديد پديده فروش كليه غير از جنبه مثبت نجات جان برخي از افراد چه عواقبي را براي جامعه به همراه خواهد داشت.

دكتر ناصر سيم فروش، رئيس بخش پيوند كليه مركز پزشكي لبافي نژاد ضمن انتقاد از بكار بردن واژه فروش براي كليه، مي گويد: براي اين عمل به هيچ وجه نبايد واژه فروش را بكار برد؛ چرا كه اين كار نوعي هديه دادن است و حداقل نتيجه اين كار نجات جان يك بيمار مي باشد.

وي اضافه مي كند: مدل ايراني پيوند كليه كه همان پيوند از غير فاميل است، باعث شده تا در كشور ليستي تحت عنوان ليست انتظار پيوند نداشته باشيم.

رئيس بخش پيوند كليه مركز پزشكي لبافي نژاد ادامه مي دهد: در اين مدل پزشك، پرستار، كادر درماني و انجمن حمايت از بيماران كليوي به هيچ وجه در روند اهداي كليه و دريافت پول دخالتي ندارند و اين جرياني است كه بين گيرنده و دهنده كليه صورت مي گيرد.

سيم فروش با تاكيد بر اينكه ميزان موفقيت عمل پيوند كليه از غيرفاميل با فاميل فرقي ندارد، تصريح مي كند: انگيزه اهداي كليه به خود فرد بستگي دارد و كسي حق دخالت در تصميم گيري وي را ندارد.

وي با اشاره به اينكه در كشورهاي بزرگ همچون آمريكا ليست انتظار پيوند كليه وجود دارد، مي گويد: در مدل ايراني، پيوند كليه از جسد در اولويت قرار داشته و پس از آن به ترتيب پيوند از فاميل و غير فاميل قرار دارد.

رئيس بخش پيوند كليه مركز پزشكي لبافي نژاد تاكيد مي كند: نبايد با بكار بردن واژه فروش، مدل ايراني پيوند كليه را خدشه دار كنيم.

در نجات جان برخي از افراد و رفع حاجت برخي از نيازمندان با اين اقدام شكي نيست اما بايد قبول كرد كه تسري پيدا كردن اين جريان در جامعه مي تواند به عنوان يك معضل بزرگ اجتماعي در آينده محسوب شود.

پديده فروش كليه يك ناهنجاري اجتماعي در كشور است

دكتر مجيد ابهري، آسيب شناس رفتارهاي اجتماعي، خريد و فروش خون و برخي از اعضاي بدن را يكي از ناهنجاري هاي اجتماعي در تمام كشورها مي داند و مي گويد: در برخي از كشورهاي آسياي شرقي اين جريان باعث افزايش ميزان ربوده شدن افراد و فروش اعضاي بدن آنها توسط دلالان شده است.

وي از پديده فروش كليه در ايران نيز به عنوان يك ناهنجاري اجتماعي ياد كرده و مي افزايد: اين عمل در كشور به دو صورت انجام مي گيرد يا از طريق اعلام آمادگي به سازمان ها و نهادهاي ذيربط و قرار گرفتن در ليست اهداكنندگان پيوند و يا گروهي كه به دليل نياز بيشتر به پول بدون واسطه و از طريق اعلاميه هاي دستي و دست نوشته هايي روي ديوارها اقدام به اين كار مي كنند.

85 درصد فروشنگان كليه افراد زير 30 سال هستند

اين جامعه شناس ادامه مي دهد: 85 درصد فروشنگان كليه افراد زير 30 سال بوده و 15 درصد بين 30 تا 45 سال سن دارند.

ابهري در خصوص دليل اعلام آمادگي برخي از افراد از طريق دست نوشته ها مي افزايد: اين افراد به دلايلي چون عجله براي دريافت پول و انجام پيوند و بالاترين قيمت آزاد كليه به اين امر مبادرت مي ورزند.

وي با تاكيد بر اينكه تعيين قيمتي برابر با قيمت آزاد كليه توسط نهادهاي حمايتي مي تواند در جلوگيري از اين امر موثر باشد، مي گويد: اين نهادها همچنين بايد ضمن ارتباط با اين افراد مبلغ مورد نياز آنها را به صورت وام در اختيارشان قرار دهد.

اين آسيب شناس رفتارهاي اجتماعي تاكيد مي كند: در صورتي كه فردي به راحتي بتواند با يك دست نوشته كليه خود را بفروشد، اين امر مي تواند باعث گسترش فروش كليه در جامعه شود.

ابهري با اشاره به متوقف شدن خون فروشي در كشور پس از پيروزي انقلاب، مي گويد: امروزه خون هاي مورد نياز از طريق اهداي خون افراد جامعه تامين مي شود و در مورد كليه نيز بايد اين سياست اجرايي شود.

بكار بردن واژه فروش كليه با اهداي كليه و درست يا غلط بودن اين امر شايد خيلي مورد بحث نباشد ولي مسئله اصلي وجود نيازمندان بسيار در جامعه است كه براي رفع نياز خود ناچار به فروش عضوي از بدن مي شوند و اين نكته اي است كه بايد مورد توجه مسئولان قرار گيرد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.