چهارشنبه 15 ژوئن 11 | 14:27

نبض تولید چادر مشکی در ژاپن می‌تپد!

مصرف پارچه چادر مشکی و واردات این نوع از پارچه به کشور و به تبع آن خروج ارز از ایران به دیگر کشورها جای تأسف دارد. اما نکته قابل تأمل بی توجهی مسئولان به فراهم آوردن زیر ساختهای لازم برای تولید آن در کشور است.


چادر مشکی به عنوان پوشش و حجاب برتر اسلامی در میان زنان و دختران ایرانی به امری غیرقابل انکار تبدیل شده تا جایی که پوشیدن چادر مشکی بر روی مانتو در بسیاری از مراکز و سازمان های آموزشی و اداری نیز الزامی است.

ایران با جمعیت بیش از هفتاد میلیون نفر بیشترین میزان مصرف چادر مشکی را در میان کشورهای منطقه به خود اختصاص داده است و این کالا بازار پررونق تجار پارچه و سودآوری در خرید و فروش چادر مشکی را به حد مطلوبی تحت تاثیر قرار می دهد و با توجه به این میزان مصرف کننده در کشور هنوز هیچ اقدام معجزی در تولید آن صورت نگرفته است.

در هر دوره تولید چادر مشکی با موانع و مشکلاتی از قبیل، نبود نخ ،مواد اولیه ، عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان در این زمینه و فراهم نبودن زیرساخت های تولید آن در کشور روبرو بوده است.

برای تولید چادر مشکی به مواد خاصی به نام «دیپ شیپ» نیاز است که قابلیت تولید آن‌ها در ایران وجود نداشته و باید از کشورهایی مانند ژاپن و کره‌ جنوبی وارد شوند. این ماده عمق مشکی را در پارچه چادر مشکی ایجاد می‌کند. البته واردات دیپ شیپ بار هزینه‌ای زیادی برای تولیدکنندگان ندارد، اما نقش کلیدی از نظر تکنیکی و کیفیتی در تولید چادر مشکی را ایفا می کند.

در حال حاضر تعرفه وارداتی پارچه چادر مشکی به صورت کامل 16 درصد است، در حالی که تعرفه واردات سایر پارچه ها بین 66 تا 70 درصد تعیین شده که این وضع برای تولیدکنندگان به هیچ وجه به صرفه نیست.

از سوی دیگر تعرفه واردات نخ 20 درصد است و اجناس وارداتی به صورت کامل مانند چادر مشکی ضایعات ندارد، اما واردات مواد اولیه برای تولید چادر مشکی با ضایعات تولید نیز همراه است که مجموعه این عوامل تولید چادر مشکی را در ایران دور از صرفه اقتصادی می کند.

این محصول در حال حاضر به شکل عمده از کشورهای ژاپن، کره جنوبی، اندونزی و شاید در آینده نزدیک از چین وارد ایران می شود اما به شکل عمده بازار چادر مشکی ایران در اختیار ژاپن، قرار دارد.

خبرهای جدید حاکی از آن است که هند، پاکستان، ترکیه و چین سنگ بنای تولید پارچه را بنیان نهادند که ایران در این زمینه کمی از رقبای خود عقب ماند و این کشورها سریع به تولید انبوه رسیدند و برای گرفتن بازارهای مختلف از هیچ اقدامی کوتاهی نکردند و اکنون می بینیم که ایران سهمی از تولید چادر مشکی مورد استفاده بانوان ایرانی را ندارد، در حالی که تولید این محصول در کشور خودمان می تواند نبض از دست رفته اقتصادی را از کشورهای شرق آسیا دوباره به ایران بازگرداند.

براساس آخرین آمارهای رسمی، سازمان توسعه تجارت ارزش وادارتی رسمی چادر مشکی در سال 88 را 132 میلیون دلار اعلام کرد که این رقم از نظر حجم وزنی 39 هزار و 948 تن است.

خواب زده را نمی توان بیدار کرد

عدم حمایت دولت به عنوان عامل اصلی در عقب ماندگی تولید پارچه و دست های نامریی برای جلوگیری از ایجاد این صنعت در کشور هنوز جای ابهام دارد و علامت سوال بزرگی در ذهن است که کسی پاسخی برای آن ندارد. در همین راستا یکی از فروشندگان باسابقه چادر پیرامون این صنعت و مصرف آن در کشور گفت: بهترین تولیدکننده چادر از ابتدا کشور ژاپن بوده است، اما در حال حاضر کره هم وارد بازار تولید شده ولی تولیدش به کیفیت ژاپن نمی رسد و این موضوع به جهت انحصار مواد این صنعت در اختیار کشور ژاپن است.

وی در مورد عرضه چادر در کشور اظهار کرد: 20 سال قبل نیز چادرها‌یی با مارک خاص از طریق تعاونی‌ها به دست مردم می‌رسید که این محصول نیز به سفارش کره و اندونزی بود که پارچه‌هایی بسیار ضخیم و سنگین و کیفیت پایین بودند، اما با گذشت زمان پارچه‌هایی با کیفیت بهتر از طریق ژاپن وارد بازار شد و کسی سراغی از محصولات کیفیت پایین قبلی نگرفت.

وی با بیان اینکه ژاپن از فناوری بالایی در تولید چادر برخوردار و چادر تولید این کشور از استقبال بالاتری برخوردار است، افزود: مصرف‌کننده به تنوع و کیفیت نگاه می‌کند و به همین دلیل محصولات تولید ژاپن از اقبال بالایی در ایران برخوردار است. حداقل قیمت یک قواره چادر کره‌ای 12 هزار تومان و حداکثر 45 هزار تومان است که این رقم در مقایسه با محصول ژاپنی حداقل 45 هزار تومان و حداکثر 130 تا 170 هزار تومان است.

هیچ برنامه ای برای تولید چادر در کشور نیست

این فروشنده چادر با تأکید بر اینکه هیچ اهمیتی به چادر و تولید آن در کشور داده نمی‌شود، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل تولید نشدن این محصول در داخل کشور اهمیت ندادن به این موضوع استT در حالی که قیمت چادر باید در کشور شکسته شود تا همه مردم بتوانند از این محصول استفاده کنند و پایین آمدن قیمت این محصول می‌تواند اقبال عمومی نسبت به پوشش چادر را نیز در میان جامعه افزایش دهد.

هرکی هرچقدر بتونه تیغش میبره

وی معتقد است: هیچ نظارتی بر فروش چادر در ایران نیست و بر نرخ و قیمت این محصول هیچ مدیریت و نظارتی صورت نمی‌گیرد یعنی فروش چادر رقابتی است. همه اجناس نرخ مصوب دارد، اما چادر نرخ ندارد و ممکن است شخصی چادری با یک مارک خاص را به یک قیمت بخرد و شخص دیگر همین محصول را با قیمت دو برابر یا بیشتر خریداری کند.

جای خالی تبلیغ چادر در تلویزیون

وی تنوع در نوع چادر را یکی از دلایل عدم نظارت بر این محصول خواند و ادامه داد: برای هر چیزی در تلویزیون تبلیغ وجود دارد، اما برای چادر هیچ تبلیغی وجود ندارد؛ در حالی که چادر سنت رایج کشور ما و هویت ایرانی اسلامی است.

این تاجر پارچه اظهار کرد: سفارش چادر در ژاپن و واردات آن به کشور در دست چند نفر خاص است که شاید به تعداد انگشت‌های دو دست نرسد. اگر به طور متوسط قیمت تمام شده این محصول برای تاجران یکصد هزار تومان باشد سودی نجومی از این محصول عاید تجار چادر مشکی می شود.

دریغ از تولید یک نمونه چادر مشکی ایرانی

وی با بیان اینکه اگر دولت دست افراد را باز بگذارد تا همه بتوانند در این عرصه وارد شوند می‌تواند گامی مؤثر در این راستا بردارد، گفت: قبلا به صورت مقطعی گفته شد که چادر ایرانی تولید می‌شود، اما به طور نمونه نیز یک سری تولید نشد که بگویند این چادر محصول ایران است. چادر تنها کالای مصرفی و مظلوم کشور است که هیچ حمایتی از تولید آن نمی‌شود.

فقط ملحفه تولید می کنیم

این فروشنده چادر با بیان اینکه از لحاظ نساجی ایران بسیار ضعیف است، افزود: در سال‌های گذشته کارخانه «چیت ری» و «نساجی مازندران» پارچه‌های ملحفه‌ تولید می‌کردند که این محصول نیز در حال حاضر دیگر تولید نمی‌شود و اگر هم تولید شود به تعداد کمتر و فقط در شهرستان‌ها و روستاها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر برخی افراد با راه‌اندازی کارخانجات خصوصی به تولید ملحفه و پارچه‌هایی از این دست می‌پردازند و عرصه تولید در این نوع محصول باز است و مافیایی وجود ندارد و می‌توان گفت که تا حد زیادی محصول تولید شده این کارخانجات از کیفیت مطلوبی برخوردار است و از لحاظ قیمت در مقایسه با جنس خارجی مورد نظر پایین‌تر است.

وی افزود: اما این موضوع در مقایسه با چادر قابل قیاس نیست و چادر در دست اشخاصی قرار دارد که در واردات آن حرف اول را می‌زنند.

واردات چادر مساوی با خروج ارز از کشور است

وی با بیان اینکه به طور متوسط در طول سال 5 تا 6 هزار قواره چادر می‌فروشد، خاطرنشان کرد: مبلغ بالایی از ارز کشور از این طریق از ایران خارج می‌شود که اگر این مقدار فروش یک مغازه را در یکصد مغازه عمده‌فروش و 50 مغازه خرده‌فروش ضرب کنیم، مبلغ بالایی به دست می‌آید که می‌توانیم با تولید این محصول در داخل کشور در اشتغال‌زایی و کاهش بیکاری مؤثر باشیم.

سوء استفاده تجار عربستان از بی اطلاعی زائران ایرانی

این تاجر چادر با اشاره به عرضه چادر در کشورهای زائرپذیر مانند عربستان ادامه داد: تاجران عربی با دادن سفارش به کارخانجات تولید این محصول سفارش کیفیت پایینی از چادر را می‌دهند که در مقایسه با نوع وارداتی آن به کشور از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و از سویی دیگر در فروش آن به زایران با مقیاس «یارد» می‌فروشند که خریدار بعد از ورود به کشور و ارزیابی بازار متوجه نقص کیفیت و یا کمبود متراژ چادر می‌شود.

سکوت سازمان حج و زیارت به چه معناست؟

وی اظهار کرد: لازم است سازمان حج و زیارت به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار در این عرصه ورود یابد و به زایران در مورد خریداری چادر و عرضه این محصول در داخل کشور راهنمایی‌های مورد نظر را ارایه دهد، اما این نهاد نیز در این موضوع هیچ اقدامی نکرده است.

از تولید پارچه لباس مجلسی هم محرومیم

پس از پایان گفت و گو با این فروشنده چادر مشکی پیرامون تولید پارچه‌هایی گیپور و تزیینی برای دوخت لباس زنانه به سراغ یکی دیگر از فروشندگان بازار رفتیم. این فروشنده معتقد است، پارچه‌های تزیینی برای دوخت لباس مجلسی بانوان از نوع گیپور و حریرهای الوان از هند و چین وارد می‌شود و پارچه مجلسی تولید داخل برای دوخت لباس بانوان وجود ندارد.

هند رکوردار تولید پارچه مجلسی / نمره تولید ایران صفر

این تاجر پارچه با بیان اینکه جمعیت بالای هند و هزینه پایین کارگر از عوامل مهم تولید پارچه است، اظهار کرد: قیمت پارچه‌های کشور هند به دلیل جمعیت بالا بسیار پایین است، اما در کشور ما هزینه کارگر بالاست و این محصول خارج از دست کارگران است.

وی با بیان اینکه تنها تولید ایران پارچه ملحفه و فاستونی است، افزود: تاجران پارچه‌های مجلسی بیش از 30 درصد سود کسب می‌کنند، حداقل قیمت یک پارچه مجلسی برای بانوان 70 هزار تومان و حداکثر 600 هزار تومان است که به دلیل نوع سنگ‌های بکار رفته و نوع بافت پارچه‌ به طور مثال بافت سرمه یا انواع بافت‌های تزیینی دیگر قیمت‌ها بالا است.

این تاجر گفت: ما در تولید پارچه صفریم و چیزی برای گفتن نداریم کشورهای تایلند، تایوان، ویتنام، اندونزی و شرق آسیا در تولید پارچه‌های مجلسی پیش‌گام هستند و در این میان هند باب سلیقه ایرانیان تولید می‌کند.

وی یادآور شد: تنها پارچه زمینه این پارچه‌های مجلسی تور ماده است که آن هم با کیفیت پایین در کاشان، یزد به مقدار کم تولید می‌شود و در تزیینات مدل‌های عروسی و آرایشگاه‌ها و دسته‌گل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و به درد دوخت لباس نمی‌خورد.

وارد کردن پارچه دردسر ندارد!

این تاجر پیرامون خریداری و واردات این محصول به کشور گفت: شما به راحتی می‌توانید با دفاتر این محصول در دوبی معامله کنید و کالای مورد نظر را بنا به سلیقه خود سفارش دهید و بدون هیچ دردسری در مورد گمرکی و سایر مراتب اداری و مالی در تهران کالای خریداری شده را تحویل بگیرید.

وی اظهار کرد: نوع نگرش ساده کارخانجات تولید پارچه‌های مجلسی به دسترسی آسان خریداران و تاجران به این محصولات خودشان و آشنایی با بازار ایران و بندها و تبصره‌های خوبی که برای ورود کالای خارجی به ایران وجود دارد راه ورود این محصول و خریداری آن را به کشور ساده کرده است.

چین هم وارد بازار تولید چادر شد

در ادامه این گزارش، سراغ فروشنده‌ای با سابقه 90 ساله خانوادگی در حرفه فروش و تجارت چادر رفتیم که شنیدن صحبت‌های این فرد نیز خالی از لطف نیست.

این فروشنده چادر معتقد است: کره، ویتنام، اندونزی و به تازگی چین نیز وارد تولید چادر شده‌اند، اما هیچ کشوری به کیفیت و مرغوبیت ژاپن در این عرصه نمی‌تواند عرض اندام کند.

وی با بیان اینکه ایران فقط چادر نمازی چیت را تولید می‌کند، افزود: اندونزی، تایلند، هند و پاکستان نیز در عرصه تولید چادرهای رنگی مجلسی بانوان صاحب سبک هستند، اما متأسفانه ایران به عنوان کشوری که بیشترین استفاده از چادر را دارد تنها چادر نماز تولید می‌کند که این محصول نیز به دلیل شباهت و نزدیکی با ملحفه تولید می‌شود که از کاشان، اصفهان، اردکان و یزد وارد بازار می‌شود.

سلامت بازار فروش چادر در خطر/سود عرفی و شرعی چادر چقدر است؟

وی در مورد حداقل و حداکثر قیمت چادر اظهار کرد: چادر مجلسی رنگی از قواره‌ای شش تا 45 هزار تومان است که چین نیز در تولید چادر نماز جنس خوبی را ارایه می‌دهد که صددرصد نخ است، تولیدات چین حداقل از 12 یا 15 هزار تومان تا 42 هزار تومان در بازار فروخته می‌شود که در مورد چادر مشکی نیز از 13 یا 14 هزار تومان تا 700 هزار تومان چادر مشکی فروخته می‌شود.

وی با بیان اینکه نظارتی که به فروش چادر انجام می‌شود سالم نیست، خاطرنشان کرد: ملاک قیمت‌گذاری شرعی و عرفی قیمت کالا ضرب در 20 درصد است، اما برخی افراد ضرب در 60 یا 80 و گاه‌گاهی 500 درصد می‌کنند که چادری با بهای 700 هزار تومان فروخته می‌شود.

این تاجر باسابقه بازار در مورد دلایل و موانع تولید نشدن این محصول در کشور گفت: حدود 10 یا 11 سال پیش با همکاری کارخانه «عفاف» فردی دستگاه‌های این محصول را وارد کشور کرد، اما متحمل هزینه‌ای بالغ بر 3 میلیارد تومان شد که هیچ پشتیبانی‌ای از وی به عمل نیامد و ژاپن «دیپ شترنگ» را به ایران ندارد یعنی رنگ پارچه نداشتیم و دولت نیز در این زمینه هیچ اقدامی برای زمینه‌سازی و فراهم کردن تسهیلات مورد نیاز این محصول نکرد.

وی درصد تری استات بالا، تراکم بالا، سنگینی چادر، پر و خاک نگرفتن و چروک نشدن را از جمله عوامل مرغوبیت چادر مشکی عنوان کرد و افزود: برخی از خانم‌ها باعث می‌شوند فروشندگان راجع به کیفیت و نوع جنس چادر دروغ بگویند و به دنبال مارک چادر هستند، اما مارک را روی هر چیزی و به نام هر کس می‌توان زد.

نامگذاری جدید پارچه راهی برای فرار از مالیات

این فروشنده چادر در مورد خریداری زایران ایرانی در کشور‌های زیارتی گفت: تاجران کشورهای عربی برای پایین آوردن قیمت سفارش چادر با کیفیت پایین‌تری را به کارخانجات تولید چادر می‌دهند و از فروش این کالا به مصرف‌کننده نیز با مقیاس یارد (90 سانتی‌متر) اندازه‌گیری می‌کنند و زایران بعد از بازگشت به کشور متوجه کیفیت پایین و کمی چادر خریداری شده می‌شوند و از سوی دیگر دولت عربستان به طور نمونه گمرکی را از روی اجناس مورد استقبال و پرفروش برداشته و همین امر باعث می‌شود قیمت چادر با نرخ نازل‌تری به دست مصرف‌کننده برسد.

وی با بیان اینکه اگر پنج هزار بار پارچه لکسوز چادر مشکی وارد شود، پنج هزار و یکمین یارد با نرخ گمرکی بالا وارد می‌شود، ادامه داد: اما در ایران این موضوع برعکس است و با توجه به فروش چادر و مصرف آن قیمت گمرکی آن تصاعدی محاسبه می‌شود و به همین جهت تاجر این سفارش‌دهنده چادر به کارخانجات تولیدکننده این محصول به دنبال فرار از دادن مالیات هستند و هر بار جنس مورد نظر را با نام جدید وارد بازار می‌کنند تا از دادن گمرکی فرار کنند.

با کم لطفی مسئولان خواب تولید چادر را نمی بینیم

این فروشنده چادر با بیان اینکه تولید چادر نتیجه یک تلاش جمعی از سوی دولت و مسئولان است، اظهار کرد: تا زمانیکه سود خود را در نظر می گیریم خواب تولید چادر را هم نبینید؛ یعنی تا وقتی که خود را به خواب غفلت زدیم کسی نمی تواند بیدارمان کند، اگر دولت گمرکی مورد نظر را از روی چادر مشکی بردارد قیمت چادر 135 هزار تومانی 45 هزار تومان می‌شود و 90 تومان کاهش قیمت داریم اما دولت این کار را نمی‌کند.

دست های پشت صحنه اجازه تولید چادر نمی دهند

فروشنده دیگر چادر مشکی با بیان اینکه اگر دولت کمک کند کسی نمی‌تواند مانع تولید چادر شود، افزود: کسانی پشت صحنه هستند که اجازه تولید چادر را نمی‌دهند و تا وقتی که به فکر سود باشند اجازه تولید این محصول را در کشور نمی‌دهند.

وی با بیان اینکه بیش از 50 مارک چادر مشکی وجود دارد، خاطرنشان کرد: والعصر، یوس الخیر، هپی کالکشن، هری کالکشن، هنری کالکشن، سهند، وای وای پی، سااولون، سلونا از جمله مارک‌های چادر مشکی هستند که دفاتر پذیرش سفارش کارخانجات چینی، ژاپنی و کره‌ای به طور مستقیم در دوبی مستقر هستند و نماینده این کشورها برای قبول سفارش در آنجا فعالیت می کنند.

این تاجر پارچه اظهار کرد: هر یک از مارک‌های عنوان شده به نام شخصی یا شرکاء مونوپول شده، به این معنا که کس دیگری نمی‌تواند نام خود یا چیز دیگری به این جنس تولید شده بگذارد و کارخانه تولید این محصول نیز نسبت به این امر پای‌بند است و در صورت استقبال از محصول نوع و کیفیت دیگری از چادر را با نام درخواستی تولید می‌کند و در حقیقت امتیاز ورود یک مارک در اختیار یک نفر است.

آماده شدن زیرساخت‌های اقتصادی پیش‌شرط تولید چادر مشکی در کشور

در ادامه این گزارش نظر کاظم دلخوش، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی پیرامون دلایل بی توجهی مسئولین نسبت به خودکفا شدن کشور در امر تولید چادر مشکی و رسیدن به جهاد اقتصادی در این زمینه را جویا شدیم . وی معتقد است بحث جهاد اقتصادی به مباحث جزیی نمی‌پردازد، بلکه ما باید از منابع کشور برای آبادی کشور استفاده کنیم.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی ادامه داد: صنعت گردشگری می‌تواند جایگزین صنعت نفت کشور شود و سودآوری زیادی را داشته باشد و از سوی دیگر اصلاح ساختار گمرک، پایه‌های اقتصادی کشور و اصلاح ساختار پولی کشور باید مورد توجه قرار گیرد تا موانع برطرف شود.

وی با بیان اینکه چرا سرمایه‌گذاری برای گرفتن تسهیلات باید دچار مشکل باشد، افزود: باید اقداماتی انجام شود تا تسهیلات به شکل راحت‌تر به ذی‌نفعان وارد شود. اگر تجار در پارچه‌بافی‌ها دچار کمبود و خلاء هستند باید زیرساخت‌ها تقویت شود.

دلخوش معتقد است: اگر زیرساخت‌های اقتصادی درست باشد، صنعت پارچه‌بافی تقویت و زمینه رقابت فراهم می‌شود و از سوی دیگر سرمایه‌گذاران در کنار تولید پارچه‌های دیگر پارچه‌ چادر مشکی هم تولید می‌کنند.

به گفته وی عدم برنامه‌ریزی، شناخت دقیق، اجرای نادرست قوانین، مصرف‌گرایی در جامعه، عدم ایجاد جرأت در بخش خصوصی و تعاونی‌ها، فعالیت غیر شفاف بخش‌های دولتی در عرصه اقتصادی و نقض برخی قوانین از جمله موانع در راه رسیدن به اهداف جهاد اقتصادی است.

وی تحولات اقتصادی، مدیریت واردات، هدفمندی یارانه‌ها را از جمله اقدامات کمیسیون اقتصادی در عرصه اقتصادی کشور دانست و افزود: با نوشتن قوانین شفاف و اهتمام دولت ما رو به جلو حرکت می‌کنیم، اگرچه مشکلاتی در مسیر راه وجود داشته باشد.

به اعتقاد وی سال جهاد اقتصادی با سال‌های قبل ارتباط معنایی دارد. مقام معظم رهبری نام‌گذاری سال‌ها را به طور شفاف مشخص کردند و در ارتباط با عنوان سال جدید نیز در ارتباط با طرح تحول اقتصادی، سند چشم‌انداز و اصل 44 رهنمودهایی داشتند.

نماینده صومعه‌سرا در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما باید رابطه شعایر و فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون جهاد اقتصادی را مورد ارزیابی قرار دهیم، افزود: در ارتباط با جهاد اقتصادی ابتدا باید مفهوم‌شناسی داشته باشیم تا بتوانیم به نتایج مطلوب دست پیدا کنیم.

گزارش فوق حاکی از آن است که سالانه ارز قابل توجهی به دلیل واردات پارچه چادر مشکی و لباس مجلسی از کشور خارج می شود، این در حالی است که اگر دولت و مسئولان دست به دست هم دهند و زیرساخت های لازم تولید این پارچه ها را در کشور فراهم کنند، دیگر نیازی به خروج ارز از کشور نیست و ما در این عرصه به خودکفایی و چه بسا سودآوری می رسیم.

  1. مریم
    23 اکتبر 2011

    وارداتش دست خودشونه و کلی سود میکنن . چرا تولید کنن ؟

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.