یکشنبه 16 می 10 | 15:41

ناگفته‌های طباطبایی از فشارها علیه هنرمندان انقلابی

چند روز بعد از کنفرانس خبری، آقای زائری را اخراج کردند… این‌ها عرصه هنر را این قدر آلوده کردند که هنرمندان متعهد به انقلاب دیگر دیده نمی‌شوند. عملکرد آقای هاشمی و آقای جاسبی روشن است. در جاهایی که نفوذ دارند در عرصه‌هایی که مربوط به واقعیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است آقای هاشمی چه جفاهایی کردند و چقدر میدان به آن طرفی‌ها دادند و عزیزان متعهد ما یا مظلومانه ایستادند و یا منزوی شدند


مسعود شجاعی طباطباییمسعود شجاعی‌طباطبایی رییس خانه کاریکاتور ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس درباره جهاد فرهنگی، گفت: ناچارم مسایلی را که ناگفته مانده و تا به حال جایی ارائه نشده، یا امکان ارائه آن فراهم نشده را عرض کنم.
در حال حاضر عرصه فرهنگ به فضایی تبدیل شده که اگر بخواهیم با عنایت به ارزش‌های مبتنی بر اسلام و انقلاب اسلامی و با فرمایشات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری، عمل کنیم حضور در این عرصه به یک جهاد مقدس تبدیل شده است و این مسئله اتفاق بزرگی است که باید به آن توجه ویژه‌ای مبذول شود. در بسیاری از اتفاقات در عرصه فرهنگ و هنر وقتی وارد می‌شویم، می‌بینیم متاسفانه درگیر یک سری مصائبی شده‌ایم که تلاش می‌کنم در چند بخش و با ذکر مصادیقی آنها را عرض کنم.

* در انفعال فرهنگی شاهد وادادگی‌های شدیدی شده‌ایم
دبیر نهمین دوسالانه بین‌المللی کاریکاتور افزود: متاسفانه مسئولان مملکتی (و در بسیاری از جاها نخبگان کشور) خصوصاً در عرصه فرهنگ و هنر دچار انفعال شده‌اند و در برخی از موارد متاسفانه در این انفعال شاهد وادادگی‌های شدیدی شده‌ایم که عملاً فضای فرهنگی کشور را تبدیل به فضای غیرقابل تحملی کرده است.
این کاریکاتوریست برجسته به فارس گفت: برای ورود به این بحث ناچارم وارد مصادیقی از این باب شوم ، ورود به قضیه هولوکاست فکر می‌کنم زمینه مناسبی برای آغاز و طرح مسئله باشد. علت ورود هم رویارویی جریان کفر با یک اتفاق ارزشی بزرگ و مقدس است.
وی گفت: نشریه دانمارکی جرالدان‌پستن ، ۱۲ طرح توهین آمیز که به اشتباه از این طرح‌ها با عنوان کاریکاتور اسم می‌برند که اصلاً تعریف کاریکاتور این نیست و توهین و استهزاء را به جای تعریف اصیل کاریکاتور که در واقع ما از آن طنز ترسیمی یاد می‌کنیم، قرار می‌دهند! در واقع قرار بود که در دنیای اسلام تنش ایجاد کنند و برای رسیدن به این طرح هم نقشه‌ها ریخته بودند که جای بحث مفصل و جداگانه‌ای دارد.
به هر حال دیدن این طرح‌های تند و گستاخانه بر علیه محبوبترین موجود ملکوتی در دنیا، یعنی پیامبر گرامی (ص) به طور قطع دل هر مسلمانی و اهل دینی را به درد می‌آورد ، این طرح‌ها حجت را برای ما تمام کرد و آن اینکه استکبار جهانی می‌خواهد با طرح این مسئله، مسلمانان جهان را محک بزند و بازخورد دنیای اسلام را در مقابل این طرح‌های شوم مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. در آن زمان خواسته یا ناخواسته این مسئله را در جاهایی هم مطرح کردند ، مثلا آقای بوش در یکی از سخنرانی‌های‌شان از آینده‌ای سخن به میان آورد که جنگ صلیبی نتیجه آن بود!

* اقدام ما در برپایی نمایشگاه هولوکاست پاتکی بود به هجمه غیر اخلاقی و زشت توهین‌کنندگان به ساحت پیامبر(ص)
شجاعی‌طباطبایی در ادامه گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: پس از این اتفاق، واکنش مردم مسلمان دنیا روشن بود، اعتراض‌ها در تمامی کشورهای مسلمان و حتی غیر مسلمان، ثابت کرد که این حربه کارآیی ندارد…. در حوزه کاریکاتور دیدیم این‌ها با این توجیه که «حد و مرزی برای آزادی بیان نمی‌توان قائل شد» این طرح‌ها را کار کردند و به شدت هم از این آزادی دفاع کردند. بنابراین وارد گود شدیم و و بحث هولوکاست را به شکل یک مسابقه بین المللی کاریکاتور عنوان کردیم. درواقع اقدام ما پاتکی بود به هجمه غیراخلاقی و زشت آنها که آغازگر این ماجرا بودند. ورود به این بحث خیلی سخت بود، چون می‌دانستیم در بسیاری از کشورهای دنیا با این قضیه به صورت جدی برخورد می‌شود و اجازه نمی‌دهند راجع به این قضیه تحقیق شود، ولی قصد داشتیم ثابت کنیم حربه آنها برای اینکه آزادی حد و مرزی ندارد، ادعای گزافی بیش نیست.
وی افزود: در غالب کشورهای غربی، محققان اجازه تحقیق درباره این واقعه را ندارند. پروفسور فرانسوی به نام فوریسون شاید از اولین کسانی بود که به طور جدی یک تحقیق مستدلی ارایه داد که شواهد بعد از آن نشان داد که تحقیقات این پرفسور درست بوده است. صهیونیست‌ها مدعی بودند در واقعه هولوکاست، فقط در بازداشتگاه آشویتز ۴ میلیون نفر به وسیله گاز و یا سوزاندن از بین رفتند. فوریسون تحقیقات وسیعی انجام داد و سرانجام با محاسبات دقیق ثابت کرد که اگر هیتلر این چهار میلیون نفر را به شکل شبانه روزی می‌خواست از بین ببرد، ۱۵ سال وقت نیاز داشته است.
شجاعی‌طباطبایی ادامه داد: ادله ایشان آنقدر محکم و قوی بود که پس از ارایه مدارک این محقق فرانسوی، سردر بازداشتگاه آشویتز که نوشته شده بود ۴ میلیون نفر در این بازداشتگاه کشته شده‌اند، برداشته شد اما در عین حال، پروفسور فوریسون را سیصد هزار فرانک جریمه کردند و سه سال زندانی شد. گرچه بعد از زندان هم بارها و بارها مورد مواخذه قرار گرفت و حتی یک بارهم در یکی از این بازجویی‌ها تا دم مرگ پیش رفت.

* نگران هولوکاست‌های معاصر هستیم
شجاعی طباطبایی در ادامه گفت: ما در فراخوان مسابقه کاریکاتوری که ارائه کردیم این بحث را مطرح کردیم که اگر هولوکاست بر فرض ناصحیح شما اتفاق افتاده باشد، هیتلر (رایش سوم) باعث و بانی آن بوده است، چرا باید تاوان آن را مردم مظلوم فلسطین بدهند و چرا باید سرزمین‌شان اشغال شود. چرا از آلمان بخشی جدا نمی‌شود.
وی افزود: بحث دوم ما این بود که نگران هولوکاست‌های معاصر هستیم، نگرانی خود را از هولوکاست‌های معاصر یعنی هولوکاست اتمی و اشغال فلسطین و کشتار جمعی غزه و عراق اعلام کردیم. در فرهنگنامه لغت، کلمه اتمیک هولوکاست هم داریم که آمریکا به عنوان بانی و سازنده دو بمب اتمی که برسر مردم هیروشیما و ناکازاکی انداخت چهره سیاه و ننگینی تا ابدیت در تاریخ از خود به جای گذاشت.
بحث سومی که مطرح شد این بود مگر نمی‌گویید حد و مرزی برای آزادی بیان وجود ندارد، ما قصد داریم مسابقه‌ای درباره هولوکاست بگذاریم ، چرا مانع می‌شوید؟ آقای زائری در آن مقطع مسئول محترم روزنامه همشهری بودند که با ایشان به تعامل رسیدیم . کنفرانس خبری که برگزار شد با حدود ۱۳۰ خبرنگار دوربین به دست از همه جای دنیا در محل اتاق کنفرانس روزنامه همشهری مواجه شدیم. تعداد زیادی از از آن‌ها آمده بودند مچ گیری کنند یا به دنبال نقطه ضعفی بگردند اما خوشبختانه استدلال ما آنقدر قوی بود که جای بحثی را باقی نگذاشت.
تا اینجای کار خوشحال بودم که کار خوب پیش می‌رود اما چند روز بعد از کنفرانس خبری، آقای زائری را اخراج کردند و جای ایشان آقای حسین انتظامی مسئول روزنامه همشهری شد. ایشان من را خواست و گفت عنوان مسابقه را عوض کن ، بگذار همان حد و مرز آزادی بیان تا کجاست؟! من با صراحت گفتم نه یک کلمه کم می‌کنم نه یک کلمه زیاد. اگر یک قدم عقب بنشینیم دشمن شاد می‌شود.
وی ادامه داد: دیگران در کفر خود این قدر راسخ هستند که طرح‌های توهین آمیز و کثیفی بر علیه نازنین‌ترین موجود عالم هستی کار می‌کنند طرح هایی که هیچ منطقی در آن نیست و مسلمانان دنیا شاهد این هجمه غیر مذهبی، غیر اخلاقی و غیر فرهنگی هستند و ناراحتند، بیایید اول برای رضای خدا و بعد برای مقابله با این هجمه ، بگذاریداین کار انجام شود.
این هنرمند به فارس گفت: بعد از این که دیدند نمی‌توانند نظر مرا در انتخاب اسم مسابقه عوض کنند به من گفتند دیگر ما را با شما کاری نیست. آمدم سازمان فرهنگی شهرداری که در خانه کاریکاتور مسئولیت مدیریتش را داشتم و دارم ، مسئول مستقیم من مخالفت خود را با طرح این مسئله عنوان کرد. ما گفتیم این یک اتفاق ارزشی است شما حاضر به کمک نیستند؟ و آن‌ها گفتند نه! در ابتدا با یک لپ تاپ مظلومانه در خانه نشستم ولی خیلی زود دوستان همدلی با من همراه شدند که جانانه تا آخر، پای کار ایستادند. درشروع کار با هجمه‌ای بزرگ چه از خارج و چه از داخل روبرو شدیم ، مطالب زیادی در نشریاتی همچون اعتماد ملی و…بر علیه‌مان چاپ شد ، در عین حال از خارج هم مورد حمله هکرهای صهیونیست قرار گرفتیم ، بچه‌ها به طور نفس‌گیر تلاش می‌کردند.

* از داخل فشاری که به ما می‌آمد بیشتر از خارج از کشور بود
رییس خانه کاریکاتور ایران گفت: چند بار سایت هک شد، بچه‌های فهیم و هوشمند و دانشجویان بسیجی از جنبش عدالتخواه و دانشگاه صنعتی شریف آمدند و سایت‌هایشان در اختیار ما گذاشتند و سایت ایران کارتون را احیاء کردیم وبعد اعلام کردیم به ازای هک کردن هر یک سایت سه سایت علم می‌کنیم و تصاعدی جلو می‌رویم ، دیدند قضیه جدی است. جالب اینجا بود، از داخل فشاری که به ما می‌آمد بیشتر از خارج از کشور بود. ما جدی ایستادیم و لابی‌های صهیونیستی مستقیم وارد عمل شدند. اولین کاریکاتوری که فرستاده شد اثری بود از میشل لوئینگ از استرالیا. روز بعد ایشان را در کشورشان احضار کردند و بازجویی سختی به عمل آوردند که باعث شد تا ایشان ایمیل بزند که من پیرم و سنم بالاست، توان مقابله ندارم، اگر ممکن است کار را از روی سایت بردارید !واقعا در این شرایط احساس می کردم کار سخت شده است، اما از آن جایی که خداوند همیشه یاور مظلومان است و آیه شریفه «و مکرو مکرالله والله خیرالماکرین» مصداقش در این موارد بروز می‌کند.اتفاقاتی شکل گرفت که برای ما بسیار خوشایند بود.
وی اظهار داشت: کارلوس لاتوف از برزیل چند کار فرستاد. ما ایمیل فرستادیم که دچار مشکل نشوید و نگویید این کارها را برداریم، دوست نداریم کسی مورد آزار و اذیت قرار بگیرد که ایشان گفتند من به دنبال حقیقتی بودم و این حقیقت را در سایت شما پیدا کردم و پای کار ایستاده‌ام و دنبال جایزه هم نیستم یک چفیه فلسطینی برای من بفرستید کافی است. روزنامه هاآرتص بلافاصله یک مطلب تند در اینباره نوشت و کارلوس را تهدید به مرگ کرد، البته قبل از آن ما را هم تهدید به مرگ کرده بودند که اهمیتی نداشت چون هم ساعت کاری‌ وهم مکان‌مان مشخص بود و هم رسما اعلام کردیم همه روزه در خدمت تروریست های محترم هستیم!
شجاعی‌طباطبایی گفت: کارلوس لاتوف بخشی از این مطلب راکه تهدید به مرگ ( به زبات عبری) در آن روزنامه آمده بود، دورش راخط کشید و با ترجمه ‌اش برایمان فرستاد و ما هم آن را روی سایت ایران کارتون قرار دادیم ، خیلی طول نکشید که از برزیل کارهای بسیاری در حمایت از کارلوس رسید در واقع خط شکنان ما در این مسابقه برزیلی‌ها بودند! بعد کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای مسلمان و به تدریج از ایران کارها آمد تا تعداد هنرمندان شرکت کننده ،رسید به ۶۱ کشور دنیا. تهدیدها شروع شد ، بعضی از آنها عملی شد بعضی دیگر به فضل خدا نشد. بعد تخریب شخصیتی را شروع کردند. مارا به نئونازیسم بودن متهم کردند که کاریکاتورهای متعددی روی سایت گذاشتیم که خلاف آن را ثابت می‌کرد و این قضیه منتفی شد، بعد به یهود ستیز بودن محکوممان کردند که اعلام کردیم یک یهودی در ایران به نمایشگاهی که گذاشتیم اعتراضی نکرده است و اگر راجع به حتی یک طرح معترض است ما حاضریم در هر محکمه ای پاسخگوی آن طرح باشیم ، تمامی طرح ها مربوط به رژیم اشغالگر اسراییل است و بس… من جا دارد از افرادی که در این مسابقه به ما کمک کردند مانند محمد حسین نیرومند که کاریکاتوریست است و مشاور وزیر بودند و آقای صفارهرندی و حتی مهندس موسوی(آنزمان) قدردانی کنم.
وی درباره وادادگی و مرعوبیت میر حسین موسوی در بحث هولوکاست گفت: آقای موسوی دو جلسه طولانی با ما گذاشت و موزه هنرهای معاصر فلسطین را هم در اختیار ما قرار داد و به دفعات هم از نمایشگاه دیدن کرد. ایشان جدی و قاطع از ما حمایت کرد اما بعد که بحث مناظره‌ها پیش آمد، در اولین مناظره با آقای احمدی‌نژاد ، وقتی دیدم ایشان به نقد جعلی‌بودن هولوکاست پرداخت واقعا جا خوردم. دیدم ایشان از آقای احمدی‌نژاد می‌پرسید شما چرا وارد قضیه هولوکاست شدید ؟ همان زمان گفتم این آقای موسوی که از ما حمایت کرد و وقت برای ما گذاشت، نیست ، عوض شده است ،.. چرا باید این اتفاق می افتاد؟ چرا ما باید در حقیقتی متعالی که مبتنی بر ایمان و اعتقادمان است راسخ نباشیم، ولی دنیای کفر در کفر خود راسخ باشد؟! این قضیه پاشنه آشیل اسرائیل بود و هر کاری که فکر کنید انجام دادند. من مطمئنم در ادامه بحث بعدی ام بسیاری از عوامل داخلی که متاسفانه قوی‌تر از خارج است از فردا شروع به تهدید و تخریب بنده می‌کنند. تخریب‌های آن‌ها فراگیر است.
شجاعی‌طباطبایی به فارس گفت: من به عنوان یکی از سیاستگذاران مسابقات گرک کارتون به یونان رفتم و برنامه‌ریزی کردم که مسابقه برگزار کنند و از تجربیات ما برای برگزاری اولین جشنواره بین‌المللی کاریکاتور استفاده کنند. روزهای اول استقبال فوق‌العاده بود و در نشریه آفتروپدیا که یکی از پرتیراژترین نشریات آنجاست مطلبی کار کردند. عکاس روزنامه یک روز تمام وقت گذاشت و مرا در فضاها و به قول سینمایی‌ها در لوکیشن‌های‌ مختلف برد تا مثلا یک عکس هنری برای این نشریه بیاندازد که در نصف صفحه چاپ شود. برای داوری این مسابقات چون خود را وامدار من می‌دانستند مرا دعوت کردند ، اما دعوت من همزمان شده بود با فراخوان مسابقه بین‌المللی کاریکانور هولوکاست، لابی‌های صهیونیستی که تقریبا در تمام دنیا از جمله یونان بسیار فعال هستند این دفعه درهمان نشریه(آفتروپدیا) یک مقاله تندی بر علیه من نوشتند و اعلام کردند مسعود شجاعی‌طباطبایی اصلا هنرمند نیست.
تخریب‌هایی از این دست در ایران هم همزمان صورت می‌گرفت و دوسالانه کاریکاتور را در آن مقطع یک عده از کاریکاتوریست‌ها تحریم کردند…

* عرصه هنر را این قدر آلوده کردند که هنرمندان متعهد به انقلاب دیگر دیده نمی‌شوند
شجاعی‌طباطبایی در ادامه گفت‌وگو با فارس، به شکل‌گیری بحران‌های اخیر اشاره کرد و گفت: آیت الله سیدحسن مدرس ،نفس رضاشاه را گرفته بود و رضاشاه حسابی شاکی شده بود، او را خواست و گفت همه جا راجع به ما می‌گویی و پا روی دم ما می‌گذاری . آیت الله مدرس هم که بسیار باهوش و ذکاوت بود با صراحت به رضا خان گفت: شما محدوده دمت را مشخص کن ، چون هرجا پا می‌گذاریم دم شماست. در شکل گیری بحران‌های اخیر خصوصا یک دهه اخیر، هرجایی را می‌بینیم با یک شخصیتی روبرو می‌شویم.
این کاریکاتوریست برجسته به فارس گفت: ما که عددی نیستیم، در منطقه جنگی یک سرباز کوچک بودیم، هنوز هم سربازکوچک این نظام هستیم. اما وقتی می‌بینم فردی مثل هاشمی رفسنجانی با آن سابقه انقلابی شان اینگونه عوض شده‌اند ، تنها از خدا می‌خواهم آخر عاقبت‌مان را به خیر کند.
مصادیق مستدل آنقدر فراوان است که دیگر مردم فرهیخته کشور عزیزمان نیز مدتهاست متوجه این حقیقت تلخ شده‌اند. هنرمندان برجسته این مملکت چرا منزوی شدند؟ با آن‌ها مصاحبه کنید؟ اگر بخواهم لیستی از هنرمندانی که در حال حاضر گوشه عزلت را برگزیده اند بیاورم مثنوی هفتاد من می‌شود؟
شجاعی‌طباطبایی به فارس گفت: بروید در دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها ببینید چه بلایی سردانشجویان آورده‌اند این‌ها عرصه هنر را این قدر آلوده کردند که هنرمندان متعهد به انقلاب دیگر دیده نمی‌شوند. عملکرد آقای هاشمی و آقای جاسبی روشن است. در جاهایی که نفوذ دارند در عرصه‌هایی که مربوط به واقعیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است آقای هاشمی چه جفاهایی کردند و چقدر میدان به آن طرفی‌ها دادند و عزیزان متعهد ما یا مظلومانه ایستادند ویا منزوی شدند.

* مقام معظم رهبری خیلی صبورانه با قضایا برخورد کرده‌اند
شجاعی‌طباطبایی در پایان به وظیفه هنرمندان در این برهه از زمان اشاره کرد و گفت: نظر شخصی من این است که مقام معظم رهبری خیلی صبورانه با قضایا برخورد کرده‌اند و وظیفه عالمان و هنرمندان فرهیخته است که در شفاف‌سازی و روشن شدن فضا کمک کنند. فضای انفعالی که در عرصه هنر به وجود آمده باید از بین برود.
این هنرمند متعهد به فارس گفت: در شرایط فعلی که همچون زمان جنگ که تمامی دنیای استکبار در مقابل ما قرار گرفته بود، باید فعالانه حضور داشت. هنرمندان اصیل ما گرچه در بسیاری از مراکز قدرت اجازه حضور ندارند، باید از انزوا خارج شوند . برای رسیدن به حضوری مقدس در میدان فرهنگی باید با اتکال به خدا و بدون ترس از زورمداران قدرت طلب بسیج شویم. خوشبختانه ما سرمایه عظیمی از مردم مسلمان با ایمان و نترس داریم و اگر حضور موثر ولایت و مقام معظم رهبری نبود ، واقعا نمی‌دانم چه بلایی سر این کشور می‌آمد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.