جواد محدثی
بیا به زمزمه یاد یار، در دل شبها
درون تیره خود را چو روز، روشن کن
خزان خسته دلی را
به عطر یاد و شمیم دعا، چون گلشن کن
دعاهای اسلامی، دریاییست که حقایق ناب عرفانی در آن موج میزند. میتوان افزون بر خواندن و ثواب بردن و حال دعا پیدا کردن و مناجات با پروردگار، نگاهی آموزشی هم به آنها داشت و نکته آموخت و معرفت افزود.
یکی از نغزترین، معروفترین و زیباترین ادعیه، «مناجات شعبانیه» است، که به روایت «ابن خالویه»، این دعا را حضرت امیر و امامان دیگر (علیهمالسلام) در «ماه شعبان» میخوانند.
در مفاتیح نیز، در اعمال مشترک ماه شعبان، بهعنوان «عمل هشتم» آمده و آغاز آن چنین است: «اللهم صل علی محمد و آل محمد، اِسمع دعائی اذا دعوتک…».
عارف کامل، امام راحل (قدسسره)، پیوسته از این دعا و مضامین بلندش یاد میکرد، آنهم با زبانی پر از اشتیاق و لحنی خاص و شوقانگیز. و همان تأکیدها «فرهنگساز» شد و این دعا و مفاهیم زیبا و عاشقانهاش را بر سر زبانها انداخت.
امام امت میفرمود: «مناجات شعبانیه از مناجاتهایی است که اگر یک نفر انسان دلسوخته، یک عارف دلسوخته، – نه از این عارفهای لفظی – بخواهد آن را شرح کند… بسیار ارزشمند است و محتاج به شرح است…» ۱
«مناجات شعبانیه را خواندید؟ بخوانید آقا! مناجات شعبانیه از مناجاتهایی است که اگر انسان دنبالش برود و فکر در او بکند، انسان را به یکجایی میرساند… همه ائمه هم به حسب روایت میخواندند.» ۲ گرچه در این مختصر، ادای حق بر این دعا ممکن نیست، ولی حال که از این دریا یاد کردیم و بر ساحلش نشستیم، جرعهای از آن بچشیم.
«الهی!ای اخذتنی بجرمی، اذتک بعفوک…» خدایا! اگر مرا به جرمم بگیری، دست به دامان عفوت میزنم. اگر مرا به گناهانم مؤاخذه کنی، تو را به بخشایشت بازخواست میکنم. اگر در دوزخم افکنی، به دوزخیان اعلام میکنم که دوستت دارم.
خدایا! اگر در کنار طاعتت، عملم کوچک است، امید و آرزویم بزرگ و بسیار است. خدایا! عمرم را در رنج غفلت از تو تباه کردم. جوانیام را در سرمستی دوری از تو هدر دادم.
در آستان بزرگیات ایستادهام و کرمت را وسیله تقرب به حضورت قرار دادهام. بندهای زشتکارم که به عذرخواهی آمدهام. خداوندا!… آنکه به تو معروف گردد، ناشناخته نیست.
آنکه به تو پناه آورد، خوار و درمانده نیست. آنکه از تو راه یافت، روشن شد. آنکه پناهنده تو گشت، روشن شد.
از رحمتت مأیوسم مکن و از رأفتت محجوبم مگردان…»
پینوشت:
۱- صحیفه نور، ج ۲. ص ۱۸۹.
۲- همان، ج ۱۹ ص ۱۵۸.
Sorry. No data so far.