کتاب «شب پانزدهم» شامگاه پنجشنبه گذشته در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی شد و از تعدد، تنوع و نامداری مهمانان این مراسم و همچنین سخنان مطرح شده در آن میشود فهمید که کتاب از چه جایگاه ویژهای نزد اهل شعر و ادب برخوردار است.
در این مراسم، علاوه بر شاعران حاضر در دیدارهای اخیر شعرا در نیمه ماه مبارک رمضان با رهبر فرزانه انقلاب، کسانی چون حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجتالاسلام محمدرضا زائری، نویسنده، روزنامهنگار و کارشناس مسائل فرهنگی و همچنین تعدادی از مدیران فرهنگی از جمله محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری حضور داشتند.
کتاب «شب پانزدهم» حدود ۲۰ روز قبل و در حالی که به دیدار دیگری از شاعران با رهبر انقلاب نزدیک میشویم از سوی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدظلهالعالی) به پیشخوان کتابفروشیها رسید، اما چون شاعران فعال در حوزه هنری مانند عباس براتیپور، فاضل نظری و مرتضی امیری اسفندقه فراهمکنندگان این دیدارها هستند، این مراسم در حوزه هنری برگزار شد.
حضرت آیتالله خامنهای ـ که خود، اشعار عرفانی فراوانی را با تخلص «امین» به دوستداران شعر و ادب تقدیم کردهاند ـ از نخستین سالی که از سوی مجلس خبرگان رهبری به عنوان رهبر انقلاب انتخاب شدهاند، دیدار با شاعران را به سنت سالانه خود تبدیل کردهاند. این جلسات، همه ساله در یکی از شبهای ماه مبارک رمضان برگزار شده و در چند سال اخیر، به طور ثابت برای نیمه این ماه عزیز تدارک و برنامهریزی شده است. این دیدارها چنان اشتیاقی در شاعران برمیانگیزد که هنرمندان حوزه شعر و ادب از ساعتها قبل از برپایی خود را در حوزه هنری آماده دیدار میکنند و به اتفاق یکدیگر راهی بیت معظم له میشوند؛ چرا که اشعار خوانده شده در حضور رهبر فرزانه انقلاب را میتوان نمونهای از بهترین اشعار یک ساله گذشته در ادبیات ایران قلمداد کرد که سطح و سبک شعر را در یک دوره مشخص نشان میدهد و مضامین اشعار، جهانبینی و جهتگیری شاعران را در سال پیش از آن بیان میکند.
«شب پانزدهم» به اعتباری نخستین کتابی است که در این باره منتشر شده است. این کتاب، تمام شفاهیات مطرح شده در جلسه دیدار شاعران با حضرت آیتالله خامنهای در نیمه ماه مبارک رمضان سال ۸۸ را در خود منعکس کرده و روایت کامل، ترتیبی و جامعنگر همه اتفاقات این دیدار است. به گونهای که تدوینکنندگان کتاب، علاوه بر درج تمام شعرهای خوانده شده در محضر رهبر انقلاب، تصاویر دیدار، زندگینامه شاعران و تک جملههای بیان شده را نیز به بیانات حضرت آقا پیوست کردهاند تا چیزی از قلم نیفتاده باشد.
شب پانزدهم، براساس نام شاعران فهرستبندی شده و تدوینگران آن هیچ ترتیب ویژهای جز آنچه در جلسه رخ داده برای شاعران حاضر قائل نشدهاند. یعنی سرودههای شاعران براساس خوانش شعر از سوی آنان مرتب شده و آثار جوانان و مجربان لابهلای هم به پیشگاه مخاطب عرضه شده است.
هرچند تدوینگران کتاب در مقدمه بسیار کوتاهی (پیش از شروع بخش شعرها) به ویرایش اندک سخنان مجری (علیرضا قزوه) و شاعران اشاره کردهاند، اما به نظر میرسد کمترین حک و اصلاح و ویراستاری در این سخنان اعمال شده است. حتی زمانی که حضار صلوات فرستاده و به تشویق شاعری پرداختهاند، در کتاب انعکاس یافته است.
نکتهای که درباره این کتاب، مهم و گفتنی به نظر میرسد، همت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدظلهالعالی) برای نشر این اثر در آستانه دیداری دیگر است؛ هرچند به نظر میرسد تدوین، آمادهسازی و نشر این کتاب، زمان زیادی، دست کم به اندازه دو سال نیاز ندارد. با این حال، انتشار «شب پانزدهم» از آن منظر مهم است که بازتاب دهنده دیدار شاعران با رهبر عزیز انقلاب در فاصله کوتاهی پس از بروز فتنه ۸۸ و انعکاسدهنده مواضع شاعران انقلابی نسبت به رخدادهای پس از انتخابات دور دهم ریاست جمهوری است.
آمادگی برخی شاعران در مقابله با فتنهگری و آشوبطلبی در این جلسه از آنجا آشکار میشود که قادر طهماسبی متخلص به «فرید» شاخصترین شعر هنرمندان متعهد در مواجهه با فتنه را عرضه میکند و مورد تفقد رهبر معظم انقلاب واقع میشود:
ز چشمه بسته هلا! مهر خواب بردارید
به دفع فتنه قدم با شتاب بردارید
سپاه تفرقه بر طبل اتحاد زده است
ز پیش چشم جهانبین، حجاب بردارید
به نور بینش خورشید رهبری آنک
ز چهرههای منافق، نقاب بردارید
این شعر با شور و تشویق حاضران مواجه میشود؛ چرا که شاعر، آشکارا به روی فتنه و فتنهگران تیغ میکشد و اهل مماشات و لفافهگویی نیست. طهماسبی در این شعر، حرکت در مسیر انقلاب را پیروی از راه روشن رهبری و تبعیت کامل از معظم له میخواند و میگوید:
به راستی که در این استقامت خونین
مباد یک سر مو پیچ و تاب بردارید
به پشتوانه تعقیب تا شناسایی
چراغ شبشکن آفتاب بردارید
این شعر تا آنجا ادامه مییابد که مزاح آقا را در پی دارد.
جوی زیان نرساند به احتیاط اگر
در این محاکمه دار و طناب بردارید
ایشان بلافاصله بعد از خواندن این بیت میفرمایند: «خیلی خوب، خیلی خوب. تکلیف معلوم شد دیگر!» اما زاویه شاعر در ادامه شعر، روشنتر و برجستهتر میشود و پس از تشویق رهبر فرزانه انقلاب، به این بیت میرسد:
به اهل فتنه بگویید با صدای بلند
خیال بود که آب از سراب بردارید
تا بدانجا که در واپسین فراز غزل میگوید:
ز چشم اگر نستانید خواب را فردا
سر بریده ز بالین خواب بردارید
شاعر با خواندن بیت آخر با این جمله آقا تشویق میشود: «آفرین! آفرین! راست میگوید.»
کتاب «شب پانزدهم» یک پیوست هم دارد و آن، یک لوح فشرده دی وی دی حاوی فیلم کامل دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب است که میشود این کار ناشر را هم ستود. چرا که معمولاً این دیدارها به شکل تلخیص شده از رسانه ملی پخش میشود و مخاطبان به فیلم کامل آن دسترسی ندارند.
کتاب «شب پانزدهم» در شمارگان ۲۰۰۰ نسخه، ۱۲۰ صفحه (بدون تصاویر) و بهای ۲۵۰۰ تومان منتشر شده است که این قیمت با درخواست فیلم دیدار به ۴۵۰۰ تومان افزایش مییابد.
Sorry. No data so far.