تریبون مستضعفین – «معجزهی تذکر زبانی»، نوشتهای است از «محمدرضا اکبری» که به همت ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر آماده شده و انتشارات پیام آزادی، چاپ هشتم آن را در سال 1389 در قالب 128 صفحه راهی بازار نشر گردانیده است.
کتاب از دو فصل کلی تشکیل شده است. فصل اول «دانستنیهای امر و نهی زبانی» است.
جایگاه امر و نهی دینی، مراتب امر به معروف و نهی از منکر و سه مرحله امر و نهی زبانی (موعظه و گفتار نرم، امر و نهی آرام و امر نهی تند و احکام فقهی آن مورد بحث واقع شده است.
گسترهی امر و نهی زبانی در قالب امر به مستحبات، نهی از مکروهات، امر به واجبات نهی از محرمات و شرایط ویژهی هر کدام مسائل بعدی کتاب است.
ویژگیهای الفاظ و جملات امر و نهی دینی
ویژگیهای الفاظ و جملات امر و نهی دینی نیز ذیل مائل زیر طرح شده اند. شیوایی، صراحت، متانت، جدیت ، اختصار، اعتدال ، سلامت ، عطوفت، اکرام، آداب ارتباط با گنهکار، موضع گیری های گنهکار (پذیرش، سکوت ، مخالفت) موضع گیری های تذکر دهنده (سکوت، جوابهای کلی، پاسخهای کوتاه به مخالفتها)
بعضی از پاسخهای رایج و شیوهی پاسخ دهی به آنها
مولف در یک حرکت ابتکاری اقدام به لیست کردن بعضی از پاسخهای رایج و شیوهی پاسخ دهی به آنها پرداخته است. نظیر پاسخ به مواردی مثل آزادم، به شما مربوط نیست، دخالت نکن، شما چه کاره هستید؟ مزاحم نشو، برو به کار خود برس، به خودم مربوط میشود، لازم نیست ما را امر به معروف کنید، مملکت صاحب دارد، دوست دارم چنین کنم، ما را در یک قبر میگذارند و شما را در قبر دیگر، عیسی به دین خود موسی به دین خود، خواهی نشوی رسوا هم رنگ جماعت باش، قلبت پاک باشد، از کی تا به حال متدین شدی؟ نیازی به نصیحت ندارم، من مسلمان نیستم، دیگران بدتر از ما هستند. خشک نباش، گناه زیادی نکردم، تعصب نداشته باش، تعصب خشک نداشته باش، ما گرفتار شدهایم، همه مشکلات برطرف شده و تنها همین کار من مانده است.
مولف متذکر میشود باید ملایمترین و خوشایندترین شیوه را هم انتخاب کنیم وبا وجود شیوههای ملایم و تاثیرگذار به شیوههای تند متوسل نگردیم البته اگر تاثیر تذکر ما منحصر به بهرهگیری از شیوههای تند باشد واجب است با تندی تذکر دهیم اما بیش از مقدار لازم تندی نکنیم.
فصل دوم «شیوههای امر و نهی زبانی» است که در هر بخش با توضیح ضیح نوع خاص شیوه، ارائهی الگوی عملی چگونگی انجام و طرح یک نمونهی عملی از سیرهی اهل بیت، علما و امام راحل شکل گرفته و به کتاب خصلتی کاملا کاربردی داده است.
اقسام امر به معروق
امر به معروف ساده، امر به معروف صریح، امر به معروف تاکیدی، امر به معروف اعتراضی، امربه معروف تاییدی، امر به معروف تعلیلی، امر به معروف اخطاری، امر به معروف انتفاعی، امر به معروف تحریکی، امر به معروف استحیایی، امر به معروف قرآنی، حدیثی و فتوایی، امر به معروف منظوم، ادبی، داستانی، خواندنی، سوالی، انذاری، استکراهی، تحبیبی، نکوهشی، مشفقانه، استظهاری، ذوقی، طنز آمیز، تکراری، اعجابی، غیر مستقیم (تذکر به غیر گنهکار، امر و نهی بدون خطاب، تحسین نیکوکار نزد گنهکار)، تبشیری، تهدیدی (1- تهدید به قطع ارتباط با گنهکار 2- تهدید به تحریم منافع وامتیازهای که در اختیار او گذاردهایم 3- تهدید به آثار گناهی که مرتکب آن میگردد 4- تهدید به ریختن آبرو و مفتضح شدن در میان مردم 5- تهدید به مردن در حال گناه 6- تهدید به گسترش سلطهی شیطان بر او 7- تهدید به باز گرفتن آنچه خداوند به گنهکار داده است 8- تهدید به انتقام شدید و زودرس خداوند در دنیا 9- تهدید به عذاب آخرت 10- تهدید به مرگهای ناگهانی وزود هنگام 11- تهدید به نزول عذاب 12- تهدید به منتهی شدن گناه مستمر به تکذیب آیات خدا)، امید آفرین، تدبری، اندرزی، تمجیدی، تاسفی، توقعی، حکیمانه، مناظرهای که با یک مناظرهی خیالی کامل شده است.
گرچه امر به معروف و نهی از منکر مسئلهی بسیطی است، مولف تلاش کرده با این دستهبندی، هم آمر و ناهی را متوجه قالبهای مختلف کند هم به بهانهی دستهبندی الگوهای علمی و نمونههای مختلفی را ذکر کند.
این کتاب کوتاه و کاربردی را علاوه بر انتشارات پیام آزادی و ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر میتوان از سایت ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان دریافت نمود. (NemadeMehr.IR)
Sorry. No data so far.