«نامههای مشروطه» عنوان اثر سندپژوهی است که چند روز قبل از سوی مرکز انتشارات کتابخانه مجلس منتشر شد. ابراهیم ذولفقاری که تدوین و گویاسازی عرایض این مجموعه را انجام داده است، از این اثر به عنوان پایهای برای تدوین تاریخ اجتماعی صدر مشروطه یاد میکند.
نویسنده و محقق حوزه تاریخ سیاسی در این باره توضیح داد: در آرشیو کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، اسناد قابل توجهی وجود دارند که بخشی از این سندها با عنوان «عرایض» نگهداری میشوند. این مجموعه شامل نامههای اقشار گوناگون جامعه به مجلس شورای ملی است.
ذوالفقاری ادامه داد: افراد گوناگون جامعه دوره مشروطه که بر اساس نامههای آنها از افراد طبقه پایین تا وزیران دوران قاجار را دربر میگرفتند، فراخور حال و نیازشان نامههایی را به مجلس آن زمان مینوشتند تا به تقاضای آنها رسیدگی شود.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه نامههای دوره نخست مجلس شورای ملی به دلیل به توپ بسته شدن و آتش سوزی از میان رفتند گفت: از این رو، اسناد (نامههای) دوره دوم مجلس شورای ملی را که پس از استبداد صغیر تشکیل شدمبنای این کار پژوهشی قرار دادم تا پایهای برای تدوین تاریخ اجتماعی صدر مشروطه شود.
نویسنده کتاب «قصه هویدا» با بیان اینکه اغلب این نامهها تاریخ دارند عنوان کرد: بر این اساس، قرار شد در این طرح پژوهشی به دلیل اطلاعرسانی از رخدادهای آن دوره تاریخ از زبان نامهها مردم، تاریخ نگارش این نامهها را مبنای تنظیم اسناد قرار دهیم. از این رو، در حجمی حدود ۵۰۰ صفحه، تعدادی از این اسناد استنساخ و برای تسهیل در مطالعه پژوهشگران و عموم علاقهمندان برخی وقایع و نام افراد ناشناس و غیر مشهور، گویاسازی شدند.
این کارشناس مطالعات سیاسی ـ تاریخ و محقق اسناد در پایان یادآور شد: اکنون در حال مقابلهسازی اسناد و عرایض دومین دفتر این مجموعهام.
Sorry. No data so far.