یکشنبه 11 سپتامبر 11 | 14:15

امسال هاشمی خبرگان را دعوت نکرد / محمد هاشمی: ضرورتی به دعوت نبود

هفت ماهي مي‌گذرد از آخرين ديداري كه خبرگان رهبري با هاشمي‌رفسنجاني داشتند. ديداري كه آخرين ملاقات جمعي اعضاي مجلس خبرگان با دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در دفتر وي بود. به اين ترتيب بود كه بعد از گذشت 12سال براي نخستين‌بار دیدار اعضاي خبرگان با هاشمي برگزار نشد.


هفت ماهي مي‌گذرد از آخرين ديداري كه خبرگان رهبري با هاشمي‌رفسنجاني داشتند. ديداري كه آخرين ملاقات جمعي اعضاي مجلس خبرگان با دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در دفتر وي بود. به اين ترتيب بود كه بعد از گذشت 12سال براي نخستين‌بار دیدار اعضاي خبرگان با هاشمي برگزار نشد.

سه، چهار دوره است كه هاشمي‌رفسنجاني در دومين شب از اجلاس خبرگان رهبري، روحانيون خبره را براي صرف شام به دفترش دعوت مي‌كند و در پي آن با آنها به گفت‌وگو مي‌نشيند و از دغدغه‌ها و نگاهش به مسايل روز جامعه سخن مي‌گويد. آخرين بار اين ديدار هم همان 18اسفند سال پيش بود كه 60نفر از اعضاي خبرگان همگي به ديدار وي رفتند. ديداري كه در پي كش‌ و قوس‌هاي انتخاب مهدوي‌كني به جاي هاشمي‌رفسنجاني در جايگاه رياست مجلس خبرگان بود.

هاشمي‌رفسنجاني چه در دوره رياست مرحوم مشكيني و چه در دوره رياست خود طبق اعتقادي كه داشته هر سال و در هر اجلاسي، اين مراسم را برگزار مي‌كرده و چه در دوره رياست آيت‌الله مشكيني كه نايب‌رييس اول مجلس بود و چه در دوره رياست خود، آن را فراموش نكرده است. اما اكنون، گويا وی به رويه خود عمل نكرده و امسال از دعوت خبرگان هيچ خبري نبوده است.

اگرچه به گفته محمد هاشمي، برادر و رييس دفترش اين امر مساله غيرطبيعي نيست؛ چون هاشمي ديگر نه رييس مجلس خبرگان است و نه نايب‌رييس و ضرورتي به دعوت نبوده است، اما گويا حكايت ديگرگونه است. محمد هاشمي مي‌گويد: «آقاي هاشمي به عنوان يك عضو عادي ضرورتي بر دعوت از ديگر اعضاي خبرگان نديده است»، اما به نظر ماجرا ريشه در برخی مسائل دارد.

شهريورماه سال ۸۶ و پس از مرگ آيت‌الله مشكيني بود كه در پي رقابت سختي كه ميان دو جريان در مجلس خبرگان در گرفت؛ هاشمي‌رفسنجاني به عنوان نماينده طيف دوم، رييس دوره چهارم اين مجلس شد. جريان رقيب هاشمي، هواداران مصباح‌يزدي در مجلس خبرگان بودند و كار به آنجا كشيده بود كه به اعتقاد بسياري شانس تكيه او بر جايگاه رياست بالا بود. اما در اين گيرو دارها بود كه اسم احمد جنتي، دبير شوراي نگهبان، مقابل نام دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام قرار گرفت و اين‌گونه بود كه از ميان ۷۵راي ريخته شده به گلدان‌ها در اجلاسيه غيرعلني خبرگان رهبري، ۴۱راي به نام هاشمي‌رفسنجاني در مقابل ۳۴راي براي جنتي بيرون آمد.

بعد از آن بود كه هاشمي‌رفسنجاني در راي‌گيري ديگري كه در اسفند سال 78 انجام شد براي بار دوم و اين بار با افزايش 10راي نسبت به قبل و اختلاف حدود دو برابر نسبت به رقيب خود (محمد يزدي) به رياست مجلس خبرگان رهبري انتخاب شد. در آن رقابت هاشمي 51راي در برابر۲۶راي محمد يزدي را از آن خود كرد و اين راي در شرايطي به هاشمي تعلق گرفت كه جوسازي‌ها و فضاسازي‌هاي بسياري در ارتباط با حضور وي در جايگاه رياست وجود داشت و كسي را گمان اين امر نمي‌رفت. در بر همين پاشنه بود كه حوادث پس از انتخابات سال 88 و واكنش‌هايي كه هاشمي‌رفسنجاني در پي آن داشت، اوضاع را دگرگون كرد. به اين ترتيب بود كه هر چه زمان جلوتر رفت اين حدس كه احتمالا ديگر هاشمي بر صندلي رياست خبرگان نخواهد نشست، قوت گرفت و قدم به قدم اين گمان پررنگ‌تر شد تا زمان نهمين اجلاس رسمي مجلس خبرگان دوره چهارم فرارسيد.

در آستانه اين اجلاس، طیفی از اصولگرايان خبرگان از كانديدا شدن مهدوي‌كني براي پست رياست مجلس خبرگان حمايت كردند. برخي از اعضاي خبرگان همچون عبدالله نمازي و ابراهيمي از پيام هاشمي‌رفسنجاني براي كانديداتوري محمدرضا مهدوي‌كني سخن گفتند و اعلام كردند كه «هاشمي‌رفسنجاني از طريق آيت‌الله امامي‌كاشاني پيامي را به مهدوي‌كني ارسال كرده‌ كه طي آن تصريح شده چنانچه مهدوي‌كني براي تصدي پست رياست مجلس خبرگان كانديدا شود، وي از كانديداتوري براي اين سمت انصراف خواهد داد.» بعد از آن از هاشمي نقل قول شد كه در دوره پيش هم براي رياست به توصيه مقام معظم رهبري كانديدا شده است و الان ديگر اصراري براي حضور نيست، هرچند كه اين گفته مدتي بعد تكذيب شد.

به اين ترتيب بود كه در پي اين نقل‌قول‌ها و حرف و حديث‌ها هاشمي‌رفسجاني در نخستين روز از نهمين اجلاس خبرگان رهبري در نطق خود آب پاكي را روي دست همه ريخت و اعلام كرد: «سه ماه پيش احساس كردم براي رياست خبرگان مسايلي سازماندهي شده است. اگر آقاي مهدوي‌كني هم‌اكنون بيايند، من از ايشان حمايت مي‌كنم و شايد در اين صورت تفرقه از خبرگان كنار رود.»

چنين بود كه براي تعيين رييس و اعضا هيات رييسه مجلس خبرگان راي‌گيري شد و هاشمي از حضور 27ساله‌اش در هيات رييسه دوره‌هاي مختلف مجلس خبرگان خداحافظي كرد و به عنوان يك عضو عادي در خبرگان رهبري حاضر شد.

اما پس از آن بود كه رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در دومين روز از اجلاس خبرگان هم شركت نكرد و گمانه‌ها بر اين رفت كه او دلخور شده است. هرچند كه اعضاي خبرگان به ديدار او رفتند و در بيانات مختلف از او قدرداني كردند.

گرچه اين حضور به زعم بسياري با دعوت خود وي صورت گرفته بود. اينك بعد از دهمين اجلاس خبرگان، درحالي كه به گفته يكي از اعضاي سابق و اصلاح‌طلب خبرگان، هاشمي‌رفسنجاني هر سال خبرگان را براي صرف شام و گفت‌وگو به دفتر خويش دعوت مي‌كرده، امسال از دعوت سياست پيشه كهنه‌كار خبري نبوده است.

با اين حال اگرچه حضور وي در دهمين اجلاس نشاني بر پايان يافتن دلخوري‌هاي رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام از آنچه بر وي رفته، بوده است، اما اين عدم دعوت باز هم همان ابهام‌هاي هميشگي را باقي مي‌گذارد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.