مرجع جامع و تخصصی کرسی های آزادفکری، در غرفه ی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در نمایشگاه «طلایه داران بصیرت» (اولین جشنواره ی فعالیت های تشکل های دانشجویی کشور) رونمایی شد.
در این مراسم که با حضور حجت الاسلام محمدیان، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها صورت گرفت، DVD آماده شده به عنوان ضمیمه ی این ویژه نامه نیز نمایش داده شد.
این ویژه نامه ی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر که با هدف جریان سازی و کمک به راه اندازی کرسی های آزادفکری و پررنگ کردن این موضوع در دانشگاه های کشور، توزیع تجربیات و ایده ها، پاسخگویی به ابهامات رایج، و اطلاع رسانی نسبت به وضعیت و نظرات مسئولین و صاحب نظران در این حوزه تهیه شده است، آماده ی استفاده ی فعالین دانشجویی است تا انشاءالله در سال آینده ی تحصیلی، شاهد تحرک بیشتری در زمینه ی کرسی های آزادفکری در دانشگاه های کشور باشیم.
لازم به ذکر است که سایت azadfekri.ir نیز به زودی به صورت مرجعی جامع و تخصصی برای موضوع کرسیهای آزاداندیشی افتتاح خواهد شد. که مطالب این ویژهنامه در آن پایگاه نیز قرار خواهد گرفت
این ویژه نامه ی 208 صفحه ای، شامل 8 پرونده است که در ادامه، توضیح هر پرونده، ذکر شده است:
پرونده اول : راه کجاست؟ (بزرگان)
در این پرونده، ضمن جمع آوری تحلیلی کلیه ی سخنان رهبر انقلاب پیرامون کرسی های آزادفکری، گفتارهایی مرتبط و راهگشا از حضرت امام (ره)، رهبر عزیز انقلاب، شهید مطهری، شهید بهشتی، علامه جعفری، و آیت الله مصباح آورده شده است. این گفتارها بیشتر پیرامون آزادی و مباحث پیرامونی آن در جامعه هستند و پس از مطالعه ی آثار این بزرگان پیرامون موضوع، جمع آوری و تلخیص شده اند. همچنین برخی از این مطالب از روی منابع صوتی موجود پیاده شده اند و برای اولین بار است که منتشر می شوند.
پرونده دوم : مسئولین چه می گویند؟ (مسئولین)
در این پرونده، با 7 نفر از مسئولین مرتبط با موضوع کرسی ها مصاحبه کرده ایم. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، معاون فرهنگی فعلی و سابق وزارت علوم، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه ی اسلامی، عضو کمیسیون علوم و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، و مدیر کانون اندیشه جوان، ضمن پاسخگویی به سوالات ما راجع به فعالیت نهادهای مختلف نظام در این موضوع، مشورت های لازم پیرامون سوالات ما راجع به کرسی های آزادفکری را مطرح نمودند.
پرونده سوم : راهنمایی اساتید چیست؟ (صاحب نظران)
در این پرونده از مشورت اساتید در زمینه های مختلف مرتبط به کرسی ها مانند تعریف، ویژگی ها، اهداف، موضوعات، شیوه ها، تمهیدات، داوران، حدود آزادی بیان، رابطه ی کرسی ها در نیل به حقیقت، اخلاق آزادفکری، نقش حضار و وظایف نهادهای مسئول در کرسی ها و… استفاده کردیم. آقایان زیباکلام، عباسی، ترکش دوز، خسروپناه، یامین پور، جلیلی، سوزنچی، فیاض، کوشکی، قاسمیان، سیدجوادی، شکوری راد، شریعتی و حیدری اساتیدی بودند که با آن ها مصاحبه نمودیم. طبیعتاً هریک از اساتید با توجه به حوزه ی تخصصی خود، در پاسخ به برخی سوالات ما توانمندتر بودند. مشاهده ی نظرات بسیار متفاوت این اساتید در زمینه های مختلف مربوط به این بحث، جالب و خواندنی است.
پرونده چهارم : خط شکن ها چه کرده اند؟ (تجربه ها)
در این پرونده، تجربیات تشکل های مختلف دانشجویی در زمینه ی برگزاری کرسی های آزادفکری جمع آوری شده است تا هم گزارشی باشد از میزان نفوذ و اجرای کرسی ها در دانشگاه ها، و هم نکاتی که در لابه لای این تجربیات وجود دارد، روشن گر مسیر و توشه ی کسانی باشد که می-خواهند این راه را در دانشگاه خود آغاز کنند. گزارش های جمع آوری شده، حاصل پیگیری های صورت گرفته از تشکل های دانشجویی بیش از 70 دانشگاه در سراسر کشور است. هرچند قطعاً تجربیات دیگری در دانشگاه های کشور وجود دارند که از چشم ما پنهان مانده است، اما با توجه به ضعف مستندسازی که مشکلی رایج در تشکل های دانشجویی است، جمع آوری این تجربیات نیز کاری آسان نبوده است.
پرونده پنجم : دانشجویان چه می گویند؟ (مقالات دانشجویی)
لیستی از موضوعات پیرامونی کرسی های آزادفکری مشخص شده بود تا دانشجویان با مقالات خود پیرامون آن موضوعات، به واکاوی نقاط ناگفته در آن زمینه ها بپردازند و پاسخ گوی ابهامات موجود باشند. موضوعاتی مانند: روش های بالا بردن کارایی مباحثات، شباهت ها و تفاوت های کرسی های نظریه پردازی و کرسی های آزادفکری، حدود آزادي بيان در اسلام و قانون، نسبت مناظره و تلاش های عقلی در رسیدن به حقیقت، آزادفکری و تمدن اسلامی، آزادفکري و جنگ نرم، نمونه های تاریخی، دستاوردها و آسیب شناسی تجربیات مشابه، دستوري نبودن کار، فرهنگ آزادانديشي، ادب آزادانديشي، ایده های پرهیز از جدلی شدن مناظرات، ظرفیت جریان سازی اجتماعی کرسی ها، پاسخ به شبهات مطرح، و… در مجموع 22 مقاله از دانشجویان دانشگاه های مختلف کشور و سابقه داران جنبش دانشجویی برای انتشار در این پرونده انتخاب شد تا نکات مطرح شده در آن ها، مورد استفاده ی فعالین حوزه ی آزادفکری در کشور قرار گیرد.
پرونده ششم : با دستور آقا چه کردید؟ (افسران جوان)
آقا در دیدار آبان 88 شان از 3 دانشگاه بزرگ کشور اسم برده، و بر راه اندازی کرسی های آزادفکری در این دانشگاه ها تأکید کرده بودند : «شما كرسى آزادفكرى سياسى را، كرسى آزادفكرى معرفتى را تو همين دانشگاه تهران، تو همين دانشگاه شريف، تو همين دانشگاه اميركبير به وجود بياوريد». در این پرونده، 3 مصاحبه انجام داده ایم با مسئولین بسیج دانشجویی این سه دانشگاه، تا ببینیم با دستور آقا چه کرده اند. در این مصاحبه ها که هر 3 مصاحبه شونده اش، از دانشجویان کارشناسی ارشد و با سابقه ی طولانی فعالیت دانشجویی هستند، نکات اجرایی تر و عملیاتی تر و کاملاً منطبق به فضای واقعی موجود در دانشگاه ها مطرح شده و از این جهت قابل توجه است.
پرونده هفتم : با چه قواعد و تمهیداتی؟ (آئین نامه ها)
بعضی دانشگاه ها برای بهتر برگزار شدن برنامه هاشان، اقدام به نوشتن طرح ها و آئین نامه هایی کرده اند. این کار، بعضاً توسط مسئولین دانشگاه و بعضاً توسط خود تشکل های دانشجویی صورت پذیرفته است. آئین نامه های نوشته شده هم با توجه به این که با اهداف مختلف تهیه شده اند، به مسائل متفاوتی توجه کرده اند. در این پرونده حدود 10 طرح و آئین نامه از دانشگاه های مختلف آورده شده است. همچنین پیش نویس آئین نامه-ی تهیه شده توسط وزارت علوم برای کرسی های آزادفکری را نیز به همراه توضیح روند تهیه ی این آئین نامه، برای اولین بار منتشر کرده ایم.
پرونده هشتم : چه کارهایی می توانیم بکنیم؟ (ایده ها)
در صحبت های اساتید و مسئولین و دانشجویان، همچنین در گزارش ها و مقالات و آئین نامه های منتشر شده در پرونده های دیگر، ایده ها و نکات ارزشمندی وجود داشت که استخراج و طرح یک جای آن ها، کمک زیادی به فعالین حوزه ی آزادفکری می کرد. این پرونده در واقع چکیده ی نکات موجود در مطالب بخش های مختلف ویژه نامه است که در 10 سرفصل دسته بندی شده است: هدف، تمهیدات برای وصول به نتیجه، شیوه ی اجرا، نقش مناظره در رسیدن به حقیقت، هیئت داوران، حدود آزادی بیان، مسئول راه اندازی، موضوعات، نقش حضار، و سایر. طبیعی است که با توجه به اختلاف نظر های موجود در صاحب نظران، نتیجه گیری در هر بخش برعهده ی مخاطب گذارده شده است.
گفتنی است بسیج دانشجویی امیر کبیر مهرماه 88 نیز ویژهنامهای 184 صفحهای در 7 پرونده پیرامون حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم منتشر کرد که در سراسر دانشگاهها توزیع شد و مورد استقبال فراوان اقشار مختلف قرار گرفت.
Sorry. No data so far.