سياستهاي كنترلي دولت در بخش مسكن در سالهاي اخير با طرح “مسكن مهر” و افزايش عرضه تقاضا روند خوبي داشته است و با توجه به وضعيت نامناسب توليد در كشور و هجوم سرمايهها به بخشهاي واسطهگري و دلالي، حداقل در طول سه سال گذشته تا حد زيادي اين بازار را حفظ كرده است.
به گزارش رجانيوز، در عين حال، استعداد بالاي بازار مسكن براي سوداگري، نشان ميدهد كه سياست افزايش عرضه براي كنترل دلالي در اين بازار به تنهايي كافي نيست و بايد ابزارهاي تقويتي ديگري نيز بهكار گرفته شود.
در اين زمينه، کریم زاهدی (کارشناس ارشد مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه علم و صنعت، گروه سیاستگذاری مسکن)، پيشنهاد دريافت ماليات از دارندگان بيش از يك ملك مسكوني و توليدكنندگاني را داده است كه در زمان مقرر و وعده داده شده، املاك را واگذار نميكنند.
كنترل سوداگري در بازار زمين و مسكن شهري، به منظور ساماندهي عملكرد بازار از اهميت ويژه اي برخوردار است. در حال حاضر سیاست اصولی حمایت از عرضه در دستور کار دولت قرار گرفته است اما این سیاست به تنهایی نمی تواند بازار مسکن را سامان دهد. لذا دولت بايد با كنترل بازار زمين و مسكن و اتخاذ سياست هاي مناسب و افزايش هزينه تقاضاهاي سوداگرانه، سرمايه ها را به سمت توليد و عرضه مسكن هدايت كرده و از بي ثباتي و افزايش قيمت ناشي از فعاليت هاي سوداگرانه در بازار زمين و مسكن جلوگيري كند.
يكي از مرسوم ترين ابزار هاي در اختيار دولت به منظور كنترل سوداگري، استفاده از ابزارهاي مالياتي است. مهمترين مالياتي كه با هدف كنترل انگيزه هاي سوداگرانه در بسياري از كشور هاي جهان اعمال مي شود، ماليات بر عایدی سرمايه يا CGT است.
اين ماليات به صورت درصدي از افزايش ارزش معاملاتي زمين يا مسكن، در هنگام نقل و انتقال از فروشنده دريافت مي شود. در اين نوع ماليات، اولين ملك افراد كه تقاضاي مصرفي آنهاست، از اين ماليات معاف است. همچنين توليدكنندگان نيز در صورتي كه در بازه معين اقدام به توليد و عرضه واحدهاي مسكوني كنند، از پرداخت اين ماليات معاف هستند.
با توجه به اينكه ملك اول هر فرد، معاف از ماليات است و همچنين توليدكنندگان مسكن مشمول اين ماليات نيستند، اين ماليات تنها تقاضاي سوداگرانه را هدف قرار مي دهد و هزينه اين تقاضاها را در بازار زمين و مسكن شهري افزايش مي دهد، بنابراين اين ماليات، تاثيري بر تقاضاي مصرفي و سرمايه اي مولد ندارد.
مالیات بر عایدی سرمایه قدمتی بیش از صد سال دارد. در بسياري از كشورهاي جهان، قانون ماليات بر عایدی سرمايه اجرا مي شود. برخی از کشورهای اجرا کننده عبارت از امریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، ژاپن، هند، مالزی و دانمارک هستند. در اين كشورها در كنار دارايي هايي نظير سهام و مانند آن، دارايي هاي حقيقي شامل زمين و مسكن از مهمترين سرمايه هايي هستند كه مشمول ماليات بر عایدی سرمايه مي شوند. اين ماليات شامل معافيت هايي نيز مي شود كه مهمترين آنها، مسكن ملكي اول افراد است.
در ايران نيز اجراي چنين مالياتي مي تواند به ثبات بيشتر بازار زمين و مسكن بيانجامد. جوامع علمی داخلی امیدوارند با توجه به اهمیت این پایه مالیاتی، یکی از محورهای طرح تحول نظام مالیاتی به تعریف این پایه اختصاص یابد. بدیهی است منافع حاصل از اخذ این مالیات، به کل جامعه باز خواهد گشت.
متاسفانه اخبار منتشر شده در خصوص طرح تحول مالیاتی نشان دهنده آن است که مالیات بر عایدی سرمایه که در پیش نویس اولیه لایحه طرح تحول مالیاتی وجود داشت، در جریان بررسی این پیش نویس حذف شده است و این مسئله جای تأمل دارد.
Sorry. No data so far.