شنبه 07 ژانویه 12 | 22:03

نظام‌سازی فقه شيعه در «حاشيه»

دومين شماره از ماهنامه فرهنگي و اجتماعي «حاشيه» از سوي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي به بازار مطبوعات عرضه شد. اين نشريه که به نوعي مسائل و دغدغه‌هاي حوزوي را به قشر طلبه انعکاس داده، مباحثي را در قالب؛ «مکتوب ماه»، « اخبار ماه»، «استاد ماه»، «پرونده ماه»، «طلبه ماه»، و «آخر ماه» به خوانندگان ارائه مي‌دهد. «حوزه امروز بايد حوزه دويست سال ديگر باشد» عنوان مقاله‌اي در نشريه حاشيه است که حجت‌الاسلام و المسلمين علي‌اکبر رشاد به بررسي سه نگاه معرفتي، به حوزه‌هاي علميه داشته‌است.


دومين شماره از ماهنامه فرهنگي و اجتماعي «حاشيه» از سوي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي به بازار مطبوعات عرضه شد. اين نشريه که به نوعي مسائل و دغدغه‌هاي حوزوي را به قشر طلبه انعکاس داده، مباحثي را در قالب؛ «مکتوب ماه»، « اخبار ماه»، «استاد ماه»، «پرونده ماه»، «طلبه ماه»، و «آخر ماه» به خوانندگان ارائه مي‌دهد.

«حوزه امروز بايد حوزه دويست سال ديگر باشد» عنوان مقاله‌اي در نشريه حاشيه است که حجت‌الاسلام و المسلمين علي‌اکبر رشاد به بررسي سه نگاه معرفتي، به حوزه‌هاي علميه داشته‌است. اين سه نگاه معرفتي شامل؛ «گفتمان سنتي انديش متجمد»، «جريان نوگرايي متجدّد» و «گفتمان نوانديش متجدّد» مي‌باشد.

وي در قسمتي از اين مقاله مي‌نويسد: سنّت‌گرايي به رغم ظاهر غرب‌ستيزانه‌اش، خودسازگاري بومي براي بازسازي پيوسته غرب و مدرنيسم است؛ پس بخشي از هستي و هويت غرب مدرن مي‌باشد ولي سنتي انديشي، مستلزم ضديت با غرب نيست.

حجت‌الاسلام و المسلمين رشاد در بخش ديگري از اين نوشتار عنوان مي‌کند: اگر حوزه‌را شبه دانشگاه بخواهيم و طلبه مدرس را دانشگاهي بپسنديم، به معني تبدل ماهوي حوزه است و از اين‌جهت مرتکب بزرگ‌ترين خطا يا خيانت تاريخ حوزه شده‌ايم؛ حوزه بايد حوزه بماند اما حوزه زمانه خويش.

«علم نور است ولي بي تزکيه، گمراهي» عنوان گفت‌وگويي با حجت‌الاسلام و المسلمين نکونام گلپايگاني ‌است.

وي، با بيش‌از سه‌دهه تدريس در حوزه علميه قم، روزهايي پربار و گرانمايه‌را همراه با تجربه‌هاي ذي‌قيمت علمي و اخلاقي در مکتب امام‌صادق(ع) گذرانده است.

حجت‌الاسلام نکونام گلپايگاني سال‌ها‌ در دروس حضرات آيات عظام،‌شرکت و کسب علم نموده‌است.

وي درباب تحصيل مطلوب علوم حوزوي عنوان مي‌کند: اگر طلبه چند مرتبه مطلبي‌را نفهمد و از آن عبور کند، عادتش مي‌شود و اين مسأله از آفات تحصيل است. طلبه بايد سعي کند وسيله تفکر و تکرار را بفهمد.

استاد نکونام گلپايگاني ادامه مي‌دهد: طالب علم بايد افکاري‌ را که موجب پريشاني فکر و مانع تحصيل است، از خود دور کند و تمام افکار خود را در برابر آموختن علم متمرکز کند.

«بايد در همه زمينه‌ها استعداديابي کنيم» از عناوين ديگر نشريه مي‌باشد که در اين موضوع، بايسته‌ها و الزامات تخصص‌گرايي در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام و المسلمين اختري تشريح شده‌است. وي در اين گفت‌وگو عنوان مي‌کند: ما در حوزه، نيروي حوزه مي‌خواهيم نه نيرويي که هم در حوزه و هم در دانشگاه باشد.

«فقه و اصول،‌ستون فقرات حوزه است» گفت‌وگويي صميمي با حجت‌الاسلام محمدحاج ابولقاسمي است که در اين شماره نشريه منعکس شده‌است.

وي در بخشي از اين گفت‌وگو اظهار مي‌کند: به قول مقام معظم رهبري، فقه و اصول، ستون فقرات حوزه است. طلبه‌اي که فقه و اصول نداند، در هيچ علمي نمي‌تواند اظهار نظر دقيقي داشته‌باشد. فقه و اصول ابزار اصلي استنباط علوم اسلامي است. هر طلبه‌اي که بخواهد در هر زمينه‌اي کار کند، بايد در حد انتظار به اصول و فقه مسلط باشد.

برخي ديگر از عناوين اين نشريه شامل: «هنر يک فقيه،، نظام‌سازي فقه شيعه»، «ياد اعلام»، «جهان اسلام»، «نماز صبح از پرواز تهران لندن مهم تر است!»، «مدار صفر درجه»؛ «بررسي امتيازات تحصيلي علوم ديني در قم»، «حرکت از قم، مؤثر و مفيد»، «رسالتي بالاتر از هجرت»؛ «همسايگي به فاصله يک ديوار»، «سکونت در خانه‌هاي مردم»، «تکلف در سخن، يکي از آفات زبان است»، «آئين‌نامه راهنمايي و سخنراني»، «هيچ‌چيز قايم‌شدني نيست!»، «در فوت‌ و فن‌هاي متخصص شدن، در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام والمسلمين شب‌زنده‌دار»، «چراغ‌هاي قرمز، چراغ‌هاي سبز»، «تخصص ابزار است، نه مقصد»، «از برکت امام رضا(ع)، گشتي در مدرسه علميه رضويه» و«کليدهاي طلايي در مديريت تبليغ» و… مي‌باشند.

دومين شماره از ماهنامه «حاشيه» به صاحب امتيازي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي و مدير مسئولي علي‌اکبر رشاد، در 96صفحه و با قيمت يک‌هزار و دويست تومان منتشر شده‌است.

علاقه‌مندان جهت ارتباط با نشريه مي‌توانند به دفتر ماهنامه واقع در: قم، بلوار پانزده خرداد (شاه‌سيد علي)، خيابان شهيد ميثمي، پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي مراجعه کنند و يا با تلفن 5-7603571-0251 تماس بگيرند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.