بر اساس اعلام نظام رتبه بندی تایمز در شاخص اشتهار و معروفیت، دانشگاههای هاروارد، انستیتو تکنولوژی ماساچوست (MIT)، کمبریج، استنفورد، برکلی و آکسفورد شش دانشگاه اول معروف دنیا هستند.
دکتر جعفر مهراد، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه نظام رتبه بندی تایمز یکی از نظامهایی است که سالانه دانشگاههای جهان را ارزیابی و رتبه بندی میکند، گفت: در بین معیارها و شاخصهایی که این نظام استفاده میکند و تا حدودی با معیارها و شاخصهای سایر نظامهای رتبه بندی متفاوت است، شاخص اشتهار یا معروفیت دانشگاه است.
وی افزود: مجموع شاخصهای مورد استفاده در نظام رتبه بندی تایمز ۱۳ شاخص است و شاخص اشتهار از مجموع ۱۰۰ امتیاز، در حوزه آموزش و پژوهش به ترتیب ۱۵ و ۱۹. ۵ درصد را به خود اختصاص داده است.
مهراد با اشاره به اعلام رتبه بندی دانشگاههای ممتاز جهان را بر حسب شهرت و اعتبار در نظام رتبه بندی تایمز در ماه مارس سال ۲۰۱۲ میلادی تصریح کرد: شش دانشگاه تراز اول از نظر شهرت و معروفیـت به ترتیب دانشگاههای هاروارد، انستیتو تکنولوژی ماساچوست، کمبریج، استنفورد، برکلی و آکسفورد هستند و بدین ترتیب از مجموع شش دانشگاهی که امتیازی بین ۱۰۰ (رتبه اول) و ۷۱. ۲ (رتبه ۶) را کسب کردهاند، چهار دانشگاه مربوط به ایالات متحده و دو دانشگاه مربوط به کشور انگلستان است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تاکید کرد: بعد از رتبه شش که مربوط به دانشگاه آکسفورد با امتیاز ۷۱. ۲ میباشد، یکباره امتیاز دانشگاههای بسیار معتبر جهان که همواره آنها را در صدر جداول رتبه بندی میبینیم، افت پیدا کرده و در محدوده امتیاز بین ۳۷. ۹ تا ۲۹. ۶ قرار میگیرند. این دانشگاهها شامل پرینستون (رتبه ۷)، توکیو (رتبه ۸)، دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس (یو. سی. ال.ای) (رتبه ۹)، ییل (رتبه ۱۰) و انستیتو فناوری کالیفرنیا با رتبه ۱۱ هستند.
به گفته مهراد بدین ترتیب در بین ۱۱ دانشگاه معتبر جهان که امتیازی بین ۱۰۰ تا ۲۹. ۶ کسب کردهاند، تنها یک دانشگاه از قاره آسیا وجود دارد که آن نیز دانشگاه توکیو با امتیاز ۳۵. ۶ است.
وی تصریح کرد: پس از رتبه ۱۱، مجددا امتیاز تعدادی از دانشگاههای معتبر دیگر سقوط میکند، به طوری که این دانشگاهها با رتبههای ۱۲ تا ۱۶ در دامنه امتیازی بین ۲۳. ۲ تا ۲۰ قرار میگیرند. دانشگاههای میشیگان، امپریال کالج لندن، شیکاگو، کلمبیا، کرنل و تورنتو رتبههای ۱۲ تا ۱۶ را بدست آوردهاند.
مهراد با بیان اینکه در فاصله بین رتبههای ۱۸ تا ۲۰، دانشگاه جانز هاپکینز با امتیاز ۱۷. ۸، پنسیلوانیا با امتیاز ۱۶. ۳ و دانشگاه کیوتو در ژاپن با امتیاز ۱۵. ۹ مشاهده میشوند، خاطرنشان کرد: البته بعد از رتبه ۲۰، نام بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان وجود دارد که عموم این دانشگاهها از نظر علمی جایگاه ممتازی در جهان دارند. اما، آنچه مهم است و به خاطر آن اسامی دانشگاههای معتبر بر شمرده شد، صرفا شهرت و اعتبار دانشگاه است که از منظر آموزشی و پژوهشی و بدون پرداختن به تعداد مقالات، استنادها، برندگان جوایز ملی و بین المللی، تعداد دانشجویان و اعضای هیات علمی بین المللی، نسبت استاد و دانشجو و… مورد توجه قرار گرفته است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تصریح کرد: اندک بودن امتیاز این دانشگاهها از اعتبار آنها نمیکاهد و این دانشگاهها هم چنان از جهات مختلف در گروه دانشگاههای برتر جهان قرار دارند. در بین ۵۰ دانشگاهی که از نظر شهرت و معروفیت مشخص شده است، تنها هفت دانشگاه مربوط به قاره آسیا و اقیانوسیه است که این دانشگاهها شامل دانشگاه کیوتو و توکیو در ژاپن، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه شینگ هوا و پکن در چین، دانشگاه هنگ کنگ و دانشگاه سیدنی در استرالیا هستند.
Sorry. No data so far.