دوشنبه 09 آوریل 12 | 15:48

طبل جنگ علیه ایران دوباره به صدا درآمد؟

اوباما با تصویب تحریم های گسترده علیه ایران به نوعی قصد داشته اسرائیل را که به طور علنی بر طبل جنگ علیه ایران می کوبد، آرام کند. اما در شرایطی که اسرائیل برنامه های هسته ای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود ارزیابی می کند، موافقت آمریکا با برنامه های هسته ای صلح آمیز و غیر نظامی ایران مقوله ای نگران کننده برای اسرائیل خواهد بود.


در حالی که موضوع مکان برگزاری مذاکرات هسته‌ای ایران به غرب به فهرست مشکلات در پرونده هسته‌ای افزوده شده و روابط جمهوری اسلامی با ترکیه نیز دستخوش تحولاتی منفی شده است، تازه‌ترین گزارش‌ها حاکی از آن است که باراک اوباما پیامی محرمانه برای رهبر ایران ارسال کرده که می‌تواند شماری از موضوعات از موضع اسرائیل در قبال ایران گرفته را تحریم‌های نفتی اروپا علیه ایران را تحت تاثیر قرار دهد.

روزنامه واشینگتن پست در گزارشی ادعا کرده است که رئیس جمهور آمریکا پیامی محرمانه برای رهبر ایران ارسال کرده و در آن تصریح کرده که تهران می‌تواند در شرایطی که هیچگاه به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نباشد، برنامه‌های هسته‌ای غیر نظامی را در اختیار داشته باشد.

در این پیام محرمانه آمده است که آمریکا با برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران موافقت می‌کند اما در صورتی که رهبر ایران بر موضع خود مبنی بر دنبال نکردن برنامه‌های هسته‌ای تسلیحاتی باقی بماند.

مقام معظم رهبری اخیرا تاکید کرده است که ایران در برنامه‌های هسته‌ای هیچگاه اهداف تسلیحاتی را دنبال نمی‌کند چرا که جمهوری اسلامی به دلایل منطقی، مذهبی و تئوریکی تولید سلاح هسته‌ای را گناه می‌داند.

این در حالی است که گفته می‌شود پیام اوباما از طریق رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در جریان سفر اخیرش به تهران تحویل مقامات ایران شده است. اردوغان چند روز پیش از سفر به تهران ملاقاتی ۲ ساعته با اوباما داشته که در سئول انجام شده و دو طرف در خصوص پیامی که نخست وزیر ترکیه باید به رهبر ایران بدهد، مذاکره کرده‌اند.

در جریان این گفت‌و‌گو رئیس جمهور آمریکا به اردوغان یادآوری کرده که ایرانیان باید بر این نکته اشراف داشته باشند که زمان برای حل صلح آمیز مساله هسته‌ای رو به پایان است و جمهوری اسلامی باید از فرصت ایجاد شده برای مذاکره کمال بهره را ببرد.

البته اوباما در اظهارات خود به این نکته اشاره نکرده است که آیا ایران می‌تواند از حق غنی سازی اورانیوم به صورت بومی برخوردار باشد یا خیر و احتمالا در خصوص این موضوع در جریان نشست آتی ایران و ۶ قدرت جهانی بحث خواهد شد.

این در حالی است که اوباما در ماه‌های اخیر به شدت مورد انتقاد رقبای جمهوریخواه خود در انتخابات آتی ریاست جمهوری قرار گرفته است. جمهوریخواهانی مانند میت رامنی، و اعضای تندروی کنگره وی را به کوتاه آمدن در قبال ایران متهم می‌کنند. برخی از محافظه کاران آمریکایی پیش‌تر این نکته را خاطرنشان کرده بودند که اوباما خط قرمز‌های آمریکا در مقوله هسته‌ای ایران را تغییر داده و از بازدارندگی صرف به سوی برخی تعامل‌ها تغییر جهت داده است.

هرچند رئیس جمهور آمریکا در آن زمان این اتهامات را رد کرد و چندی بعد در جریان ملاقات با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که برای متوقف کردن برنامه‌های هسته‌ای ایران تلاش می‌کند، اما موضع اخیر وی که مدت کوتاهی پیش از آغاز مذاکرات هسته‌ای مطرح شده می‌تواند زمینه ساز تغییر در سیاست واشینگتن در قبال برنامه‌های هسته‌ای ایران باشد.

در زمانی که اسرائیل تنها حمایت آمریکا از گزینه نظامی علیه ایران را نشانه عزم ایالات متحده در برخورد با برنامه‌های هسته‌ای ایران دانسته و تحریم‌های وسیع اعمال شده علیه جمهوری اسلامی را کافی نمی‌داند، اظهارات اخیر اوباما می‌تواند روابط واشینگتن – تل آویو را بار دیگر تحت تاثیر پیامد‌های تحولات در مورد برنامه هسته‌ای ایران قرار دهد.

برخی تحلیلگران بر این گمانند که اوباما با تصویب تحریم‌های گسترده علیه ایران به نوعی قصد داشته اسرائیل را که به طور علنی بر طبل جنگ علیه ایران می‌کوبد، آرام کند. اما در شرایطی که اسرائیل برنامه‌های هسته‌ای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود ارزیابی می‌کند، موافقت آمریکا با برنامه‌های هسته‌ای صلح آمیز و غیر نظامی ایران مقوله‌ای نگران کننده برای اسرائیل خواهد بود.

از سوی دیگر متحدان اروپایی آمریکا در آنسوی آتلانتیک نیز قصد دارند از اول جولای تحریم نفت ایران را آغاز کنند و در صورتی که موضع آمریکا مبنی بر موافقت با برنامه هسته‌ای صلح آمیز در ایران ادامه داشته باشد، سرنوشت این تحریم‌ها نیز در ابهام قرار می‌گیرد. چرا که در صورت ایجاد برخی توافق‌ها، آنگاه زمینه موجود برای تحریم نفت ایران که هم اکنون وجود دارد نیز از بین خواهد رفت.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.