شنبه 14 آوریل 12 | 15:39
پیش بینی وال استریت ژورنال

جنگ ایران و آمریکا نامتقارن خواهد بود

در حالی که نگرانی ها در خصوص برنامه های هسته ای ایران رو به افزایش است، ایالات متحده توسعه طرحی را آغاز کرده است که در صورت نیاز به مداخله نظامی علیه ایران، مورد استفاده قرار می گیرد


در حالی که نگرانی‌ها در خصوص برنامه‌های هسته‌ای ایران رو به افزایش است، ایالات متحده توسعه طرحی را آغاز کرده است که در صورت نیاز به مداخله نظامی علیه ایران، مورد استفاده قرار می‌گیرد. گزارش‌های روزنامه وال استریت ژورنال حاکی از آن است که نوع تشکیلات نظامی ایران نیز به گونه‌ای است که می‌تواند اوضاع را خطرناک‌تر کند.

فرماندهان نیروی دریایی آمریکا مستقر در خلیج فارس بر این باورند که قایق‌های گشت زنی ایران در تنگه هرمز می‌توانند در صورت بروز حمله، شلیک‌های دوربردی که از ناو‌های آمریکایی به سمت اهداف ایرانی انجام می‌شود را خنثی کنند.

این در حالی است که آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی امروز (شنبه) بار دیگر پای میز مذاکره با ایران در استانبول می‌نشینند تا راهی برای حل بحران هسته‌ای جمهوری اسلامی بیابند اما کمی آنسو‌تر در خلیج فارس، نیرو‌های آمریکایی روی طرح‌های خود برای حمله احتمالی به ایران کار می‌کنند. شماری از حامیان راهکار مسالمت آمیز با ایران بر این عقیده‌اند که تحریم‌ها تاثیر خود را بر جا گذاشته‌اند و به این ترتیب شانس موافقت تهران با توقف عملیات غنی سازی افزایش یافته است. اما دولت اوباما به طور ضمنی احتمال توافق در نشست جاری را بسیار اندک توصیف کرده و تصریح می‌کند که بهترین نتیجه این نشست می‌تواند توافق برای برگزاری یک نشست دیگر باشد.

اما در صورتی که تلاش‌های دیپلماتیک به نتیجه نرسد و آمریکا یا اسرائیل برای حمله به ایران تصمیم گیری کنند، آمریکا می‌تواند به سرعت برای درهم شکستن نیروی دفاع هوایی ایران اقدام کرده و پایگاه‌های دفاع هوایی جمهوری اسلامی را تخریب کند. از سوی دیگر پنتاگون نیز در تلاش است تا هر چه سریع‌تر بمب‌هایی را تولید کند که بتوانند به اعماق بیشتری از سطح زمین نفوذ کنند، چرا که تاسیسات هسته‌ای فوردو در ایران برای در امان ماندن از حملات هوایی در اعماق زمین بنا شده است.

افسران نیروی دریایی آمریکا می‌گویند در صورتی که جنگ آغاز شود، ایران با جنگاور‌های دریایی خود در تنگه هرمز مین گذاری می‌کند یا اینکه اهداف نیروی دریایی آمریکا را با قایق‌های کوچک هدف قرار می‌دهد.

این تهدید‌ها که در عرصه سیاست به جنگ‌های نامتقارن مشهور است می‌تواند به اندازه بمب گذاری‌های جاده‌ای در عراق و افغانستان خطرناک و غیر قابل پیش بینی باشد، چرا که یک مین ارزان قیمت می‌تواند به یک ناو جنگی میلیارد دلاری خسارت وارد کرده یا اینکه آن را کاملا غرق کند.

در چنین سناریو‌هایی، ارتش آمریکا با موضوع زمان بر و مخاطره آمیز باز کردن راه‌های انتقال نفت به بازار‌های بین المللی مواجه خواهد بود. یک تحلیلگر نظامی بر این عقیده است که ارتش آمریکا همواره روال خود را حفظ کرده و از الگو‌های جنگ نامتقارن دهه ۱۹۸۰ استفاده می‌کند.

باید گفت که ایران تا قبل از سال ۱۹۷۹، نیرومند‌ترین تجهیزات جنگی در منطقه را در اختیار داشت. اما جنگ ۸ ساله ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، تجهیزات جنگی ایران را فرسوده و منهدم کرد و پس از آن جمهوری اسلامی از تجهیزات جنگی تولید داخل یا سخت افزار جنگی وارداتی از چین، کره شمالی و کشور‌های باقی مانده از جماهیر شوروی سابق استفاده کرد.

این در حالی است که ایران در واکنش به سخت‌تر شدن تحریم‌های بین المللی، تهدید بستن تنگه هرمز را مطرح می‌کند. کار‌شناسان نظامی می‌گویند ایران در حال حاضر ۵ هزار مین دریایی در اختیار دارد که می‌توانند هدف‌های خاص را مورد اصابت قرار داده و بسیار هوشمند عمل کنند.

اسکات ترور، کار‌شناس مین می‌گوید تشخیص محل و پاکسازی می‌ن‌های ایرانی یک بازی موش و گربه برای نیروی دریایی آمریکاست. به گفته وی می‌ن‌های دریایی مانند می‌ن‌های زمینی بسیار خطرناک هستند و شناسایی آن‌ها اگر دشوار‌تر نباشد، آسان‌تر نیز نیست. برای مثال در سال ۱۹۸۸، یک کشتی بادبانی آمریکا با یکی از می‌ن‌های ایران برخورد کردو نیروی دریایی آمریکا در واکنش به این اقدام؛ به دو دکل نفتی ایران حمله و چند قایق را نیز غرق کرد.

زیردریایی‌های ایران که بیشتر با تکنولوژی روسیه و کره شمالی ساخته شده نیز از دیگر تهدید‌های پیش روست. از سوی دیگر هرچند زیردریایی‌های کوچک ایران نمی‌توانند مدت زیادی زیر آب باقی بمانند یا در عمق زیادی پایین بروند، در صورت بستن تنگه هرمز می‌توانند برای حمله مورد استفاده قرار گیرند.

تحلیلگران می‌گویند قایق‌های تندروی نیروی دریایی ایران از قابلیت حمل ابزار‌های جنگی و موشک برخوردارند. اما جمهوری اسلامی می‌تواند از کشتی‌های کوچک تجاری نیز برای مین گذاری یا پرتاب موشک استفاده کند و در این صورت شناسایی چنین تهدید‌هایی بسیار دشوار خواهد بود.

در مقابل نیروی دریایی آمریکا نیز به دنبال استفاده از تجهیزات زیردریایی روباتیکی است که می‌تواند می‌ن‌ها و زیردریایی‌ها را شناسایی کند و آزمایش‌های متعددی را در این زمینه انجام می‌دهد. از سوی دیگر نیروی دریایی آمریکا اخیرا اعلام کرده است که ناوگان خود به منظور مین یابی در خلیج فارس را تا دو برابر توسعه داده است.

البته اقدامات دیگری نیز انجام می‌شود و پایگاه‌های نظامی آمریکا در کویت، قطر و بحرین به تجهیزات مدرن و نیرومند، تجهیز شده‌اند.

کار‌شناسان بر این باورند در صورتی که موشک‌های دوربرد ایرانی منافع متحدان آمریکا در منطقه را هدف قرار دهند، دامنه جنگ وسیع‌تر می‌شود. برای مثال در صورتی که موشک‌های ایرانی به میدان نفتی در عربستان سعودی، تاسیسات تولید گاز در قطر یا شهری در امارات متحده عربی برخورد کنند، پیامد‌ها غیر قابل پیش بینی خواهد بود.

حمله به اهدافی در عراق و افغانستان نیز اقدام دیگری است که می‌تواند از سوی ایران انجام شو و واکنش ایالات متحده را به همراه داشته باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.